Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Bästa matlådan för friluftslivet 2024 – Den bästa matlådan att ha med ute i vildmarken!

En bra och säker matlåda för friluftslivet behöver ha lite andra funktioner än en vanlig matlåda. Den bör bland annat vara av ett tåligare material och vara läcksäker för att den ska klara av miljön och spännande utomhusaktiviteter. Vad mer kännetecknar en bra matlåda? Hur ska du tänka när du väljer ut den bästa matlådan för friluftslivet? 

Vi har undersökt ett flertal olika märken och modeller och tagit hjälp av kundrecensioner och här är våra tre absoluta favoriter!

Toppvalet! Ecolunchbox Splash Box

 • Volym 709 ml
 • Material i rostfritt stål/silikon
 • BPA-fri
 • Kan ej mikras i mikrovågsugn
 • Storlek 16 x 12 x 5 cm
 • Läckagefri

Ecolunchbox Splash Box är en mångsidig och robust matlåda som passar perfekt som behållare för friluftsmänniskan. Denna matlåda ser ut som en standardbehållare, som vanligtvis brukar vara utav plast, men är istället gjord av starkt, rostfritt stål.

Matlådor i rostfritt stål är mycket hållbara och tåligare än både plast och glasbehållare. De absorberar varken smak eller doft som andra matlådor kan göra. Ur ett miljöperspektiv är detta också en mycket hållbar matlåda, då den är helt BPA-fri. Matlådan rymmer hela 709 milliliter, så du får enkelt plats med en stor portion mat på din vandring.

Även locket får ett stort plus eftersom det är gjort av silikon. Silikonlock är de absolut bästa locken på marknaden för att hålla maten i behållaren utan att läcka ut i din ryggsäck, även under de mest fartfyllda äventyren.

Ecolunchbox Splash Box är en stor kundfavorit, även om den ligger i den lite dyrare prisklassen. Vi rekommenderar denna matlåda starkt för den vana friluftsmänniskan!

Trangia Matlåda 210 – Budgetvalet!

 • Vikt 160 g
 • Material i Aluminium
 • Praktiskt handtag
 • Kan ej mikras i mikrovågsugn
 • Storlek  16,5 x 9 x 6,5 cm
 • Bra budgetval

Trangia är det svenska märket som fokuserar på campingutrustning och matlagningsprodukter för friluftslivet. Deras Matlåda 210 har en snygg, stilren design i silver och är mycket lätt i vikt, den väger endast 160 gram! För friluftsmänniskan som inte vill packa för tungt och hålla ner så mycket som möjligt på vikten är detta budgetval verkligen att rekommendera.   

Även locket är gjort i aluminium och matlådan har ett bärhandtag på sidan. Detta är en mycket praktisk funktion då du med enkelhet kan ställa matlådan direkt på elden för att värma upp din mat. En perfekt detalj väl ute i vildmarken när det är dags att göra upp en eld och du på smidigast vis vill värma upp din medtagna mat.

Denna matlåda är dock inte helt läcksäker, så var försiktig med hur mycket rörelse du utsätter matlådan för. Vi rekommenderar därför att du inte använder denna matlåda för grytor eller soppor. Den tål heller inte maskindisk, så tänk även på detta när den är dags att diskas.

UCO Four Piece Mess Kit – Allt-i-ett-kit!  

 • Volym 690 ml
 • Polypropylene & TPE Material
 • Läckagefri
 • Vikt 226,8g
 • Mått 17,1 x 17,1 x 5,7 cm
 • Kan användas i mikrovågsugn

UCO Four Piece Mess Kit är ett händigt måltidskit för dina utomhusaktiviteter med 4 delar i en! Förutom matlådan kan du använda locket som en skål och med detta är också 1 spork inkluderad.

Det smarta med en spork är att du har ett redskap som både är en gaffel på ena änden och en sked i den andra. Det gör att du kan äta olika maträtter med ett och samma bestick! För att hålla ditt bestick på plats när du inte äter med det har matlådan en återanvändningsbar hopkopplingsrem på utsidan av locket. Detta elastiska band finns där så att du kan använda det för att säkra din matlåda och innehållet.

Detta matlådskit är därför ett mycket smidigt set för camparen som vill ha med sig mycket utrustning, men som inte vill att det ska ta någon plats. Matlådans lock har också dubbel packning för att få en läckagesäker tätning när det är stängt. Detta gör matlådan helt läckagefri oavsett rörelser, även om matlådan hamnar upp och ner i väskan.

Vi rekommenderar därför Four Piece Mess Kit för vandraren som söker en helt läckagefri matlåda som också har extra delar och förvaring!  

Hur har vi utsett de bästa matlådorna för friluftslivet?  

För att utse de bästa matlådorna har vi jämfört olika modeller mot varandra och sett till dess funktioner och material. Vi har övervägt vilka matlådor som är bäst genom att titta på hållbarheten, hur bra de håller mot läckage och hur miljövänliga de är.

För att välja ut våra absoluta favoriter har vi tagit del av bäst-i-testlistor och kundbetyg för att hitta de bästa matlådorna för friluftslivet.

Viktiga funktioner för en funktionell matlåda 

Vi har valt att gå igenom och jämföra olika matlådor oavsett storlek och prisklass. Det som vi har kommit fram till i vår undersökning är däremot att det till stor del är materialet av matlådan och hur bra den håller mot läckage som varit avgörande när vi valt ut våra favoriter.

Det finns en hel del olika matlådor på marknaden att välja mellan, men ur ett miljöperspektiv bör materialet vara i rostfritt stål. Då innehåller det inte några hormonstörande ämnen som många matlådor i plast gör. Dessutom slipper du konstiga smaker eller dofter, och matlådan klarar tuffa tag.

Matlådor med vakuumfunktion är också att föredra om du vill kunna hålla temperaturen på din mat under din utflykt. Många matlådor med vakuumfunktion har också silikonlock, vilket gör dem helt läckagefria.

Välj rätt modell och material för dig

Vi har sagt det förut, men det tåls att nämnas igen. Jämför alltid olika modeller och storlekar mot varandra innan du gör ditt slutgiltiga val för den matlåda du tycker om bäst och som har flest funktioner.

Att se skillnader på olika matlådor och vad som passar dig och dina behov bäst börjar med hållbarheten. Detta kan du se i val av material på matlådan, hur tåligt det är mot yttre skador, men också hur länge du kommer att kunna använda din matlåda innan du behöver byta ut den. En matlåda i rostfritt stål är exempelvis inte bara miljövänligare än en i plast, den kommer med säkerhet vara lättare att diska och inte lämna fläckar och slitas ut på samma sätt som en matlåda i plast.

Det är dock viktigt att poängtera att du aldrig bör använda en matlåda av stål i din mikrovågsugn och att den inte alltid lämpar sig för flytande mat om de inte har silikonlock. Matlådor av glas kan du utan problem använda i din mikrovågsugn, men de är inte så händiga att ta med på utomhusaktiviteter då de ofta har en väsentligt större vikt än en matlåda av stål eller plast. 

Genom vår undersökning kan vi se att det är de ledande märkena på marknaden som är att föredra. Ecolunchbox och UCO är två favoriter, då de är klassiska matlådtillverkare som är mycket etablerade på marknaden.

Vanliga frågor om att hitta den bästa matlådan

1. Vilken är den viktigaste egenskapen när jag väljer bästa matlådan?

Det finns många aspekter på att välja matlåda för utflykten, men den viktigaste är nog storleken, Vad ska serveras och hur många ska äta.

2. Vad finns det för fördelar att välja plast framför glas och plåt?

Plast väger mycket mindre, och kan även göras transparent, då ser du innehållet utan att du behöver öppna lådan.

3. Finns det läckagefria matlådor?

Ja det gör det, men du måste ändå hantera dem varsamt då ett för brutalt handhavande kan råka öppna lådan. Vinnaren i vårt test är till exempel läckagefri.

Så väljer du den bästa matlådan för dina behov!  

En bra fråga att ställa dig är vad du kommer att behöva använda matlådan till? Ska du vandra och ha matlådan i ryggsäcken med mycket rörelse är det smart att köpa en matlåda som är 100% läckagefri.

Ska du istället på endagsutflykt och ha med dig mat för dagen kan en med vakuumfunktion passa bra, då många matlådor med denna funktion i regel kan hålla din mat varm i cirka fem timmar. Olika matlådor passar också olika bra beroende på vad för slags mat du ska ha med dig. Soppor rekommenderas endast att förvara i matlådor med silikonlock, då de är helt läckagefria.

Storleken kan också vara betydande för dig. Vill du ha en behållare som rymmer en måltid eller behöver du en matlåda som rymmer mat i flera omgångar? Att hitta den absolut bästa matlådan för dig handlar därför om just det – vad som passar dig och dina behov som bäst.

Vi hoppas att denna guide har hjälpt dig i valet av den bästa matlådan för dig!

Läs också:
Bästa mattermosen
Bästa termosen
Bra matlådor
VLTs test av matlådor

Lämna en kommentar