Allt du behöver i en campervan!

Allt fler idag väljer att både bo och semestra i en campervan. En campervan ger dig otroligt stor frihet då du har allt du behöver i din van för att åka ut och upptäcka nya platser och kan stanna till vart du vill. Men vad behöver du i en campervan för att kunna åka ut på semester och vilka möbler är en nödvändighet? Vi listar allt du behöver i en campervan! 

Vad är en campervan? 

En campervan är en liten och mångsidig husbil som är flexibel nog för att resa i både till vardags eller endast semestern. Många idag väljer att bygga en campervan för att bo och resa i för att kunna upptäcka nya länder och platser. En campervan är ofta kortare än sex meter och är anpassad för två personer, men det finns även de modeller som har upp till fem sovplatser.   

En campervan har två passagerardörrar på varje sida av bilen, en skjutdörr och öppningsbara dubbeldörrar baktill på vanen. Då en campervan ofta är mindre än en vanlig husbil är de även lättare att ta sig fram med på vägarna. 

Varför väljer många en campervan? 

Om du vill resa runt i exempelvis Europa och kunna åka vidare när det passar utan att behöva tänka på kostnader för hotell och andra nödvändigheter så är en campervan ett gott alternativ till semester. Då både bredden och längden är mindre än för husbilar är de lätta att både köra och parkera i städer. Då campervanen är lättare och mindre än husbilar drar de dessutom mindre bränsle, vilket gör att du kan upptäcka världen billigare. 

Vad behöver en campervan för att du ska kunna bo i den? 

Det första du behöver göra är att sätta en budget för hur mycket du har råd med att investera i din campervan. Det går att bygga en campervan för så lite som 15 000 kronor, men det vanligaste är att bygget ligger på kring 40 000 kronor för att du ska ha tillgång till alla nödvändigheter i vanen.  

För att din van ska hålla värmen behöver du investera i en god isolering och fogskum. Ett kvalitativt golv är även nödvändigt samt väggpaneler. Elen är den största kostnaden för att bygga en campervan och här behöver du se till att du har säkringsboxar, strömbrytare, kopplingsdelar, bodelsbatterier, inverter och en takfläkt. 

För köket bör du ha bänkskiva med kran, kylbox, gasspis, vattendunkar och vattenpump med disko för att du ska kunna laga mat och diska i din van. Till köket behöver du även investera i kökstillbehör som kastruller, stekpanna, bestick och andra köksverktyg för att matlagningen ska bli komplett. 

Se till att du har plats för madrass för sängen och en plats för dusch och toalett, samt en dieselvärmare. För säkerhetsutrustning behöver du en brandvarnare, brandsläckare, gas-och kolmonoxidlarm. För andra möbler bör du se till alternativ som hopfällbart handfat och hopfällbara bord för att spara så mycket utrymme som möjligt. 

Hur packar du din van? 

Det kan kännas lockande att packa med mycket på din semester i en campingvan då du nu har en hel bil för packning, men här gäller det att vara realistisk. Hela ditt hem ska få plats i en bil, med möbler och allt annat du behöver för din resa.

Välj därför ut kläder, och andra tillbehörigheter som du kan använda till mycket för att försöka hålla din packning så liten som möjligt. Tänk även på att du kan köpa det du inte har med dig under resans gång ute på vägarna.  

För att du ska kunna städa din campervan kan du med fördel ha med dig en handdammsugare som snabbt och effektivt får upp den mesta smutsen. För kaffe eller te är en kaffekokare eller vattenkokare att rekommendera. Så länge du har det väsentliga med dig på resan så löser sig oftast resten.  

Lämna en kommentar