Tältguiden

Välkommen till tältguiden, här kommer en omfattande guide om att välja rätt tält för dina behov.

Varje utflykt har sitt behov av tält, ensam med familjen? Vid kusten, på fjället eller på campingplatsen? Eller är du ute efter ett festivaltält till sommarens festivaler?
Den här sidan sammanställer och länkar till de resurser du behöver för att välja rätt tält, ställ gärna frågor i kommentarsfälten, eller dela din egen kunskap.

Några grundläggande saker inför tältvalet

  • Säsong – vilka temperaturer och väder ska tältet klara?
  • Transport – hur mycket väger tältet och hur stort är det nedpackat?
  • Sovplatser – hur många ska få plats i tältet?
  • Markförhållanden – var kommer ni att tälta?
  • Bekvämlighet – vill du ha något utöver det grundläggande?

Säsong – Tält för olika temperaturer

Riktiga tält finns i princip två vanliga varianter, tresäsongs- och fyrsäsongstält.

Tresäsongstälten är de vanligast förekommande, och passar bra på den varmare delen av året. Med god ventilation på sommaren och tåligt yttre skal för blötare perioder är dessa tält ett mycket vanligt val.
I ett fyrsäsongstält är materialet i både inner- och yttertält starkare, dessutom är formen på tälten oftast gjorda för att klara snö och hårda vindar bättre.
Båda kategorierna tält har varianter med dubbla och enkla väggar, ska du bära med dig tältet vid vandring kan man välja ett med enkla väggar för att få en lägre vikt.

Vikten på tältet

En avgörande sak gällande tält är vikten på detta, ska man bara ha det i bilen är det viktigare med storleken, men ska man bära tältet är vikten en väldigt avgörande parameter.

Man brukar kunna jämföra egenskaper ganska bra mellan olika tillverkare på min vikten och max vikten. Minsta vikten är det allra minsta man behöver ha med sig om man ska sova i tältet, oftast ingår då inte yttertält och golv i detta mått. Max vikten är då motsvarande mått då allt är med som man fick när man köpte tältet, inklusive instruktioner och reparationskit.

Tältguiden - hitta det perfekta tältet
Tältguiden – hitta det perfekta tältet

Storleken på tältet

Storleken på tältet avgör både dess vikt och vad som får plats i tältet, men även vilken komfort man kan förvänta sig med t.ex. takhöjd. Tänk på att man i många fall kan dela ut delarna av tältet på flera personer för att minska vikten per person och därigenom få en större viktbudget och då få ett större tält tillgängligt. Smidigt att ha ett större tält om man tvingas sitta i det en längre period. Det är främst vid alpina turer och andra tillfällen då vikten är av den absolut största prioriteten som man väljer ett tält med exakt antal platser.

Två typer av tält

Tunneltält är ett tält med linor och markpinnar som bas i uppresandet, denna typ av tält är lite känsligare för starka vindar. Men har en lägre vikt.

Kupoltält eller självstagande tält, kommer av stommen i tälten som är självresande pinnar som förs genom tälttyget. Detta tält kräver mindre yta än tunneltält och kan ställas där markpinnar är svåra att slå ned. Även en mindre känslighet för starka sidovindar kännetecknar denna tälttyp.

Läs även:

Jämför tält
Wikipedia om tält

Har du något vi behöver lägga till i tältguiden? Har vi missat något viktigt? Skriv en kommentar här nedanför!

Lämna en kommentar