Hur jämför man tält?

Vad betyder de olika tältegenskaperna?

Innan du köper ditt tält är det viktigt jämföra tältmodeller, men vilka egenskaper är viktiga när du jämför tält med varandra? Här försöker vi reda ut några begrepp.

Antalet vattenpelare

Anger hur vattentätt tälttyget är i yttertältet och i tältgolvet. Yttertältet behöver inte klara av lika mycket som golvet i tältet eftersom avrinningen på lutningen av yttertältet hjälper till att hålla tältet torrt uppifrån. Underifrån är det av största vikt att vätan hålls ute, eftersom golvet utsätts för tryck konstans från packning och de personer som vistas i tältet.

Tänk på att tåligheten mot vatten avtar med åldern på tältet, så du kan förvänta dig en längre livstid på tältet med bättre vattenpelaregenskaper. Normalt sett klarar du dig med en vattenpelare på 3000 för golv och 1000 i yttertält.

Adsiden

Eller förtält, är utrymmet där du ställer av packning och annat som du inte vill ha in i själva tältet.

Jämföra tält
Viktigt när man jämför tält

Enkel eller dubbelvägg?

Enkelvägg väljer du när vikten och utrymmet är högsta prioritet. Dubbelvägg passar bäst när det är fuktigt, regnigt eller varmt där det ger bättre ventilation och bättre skydd mot kondens.

Antalet utgångar

Här får man välja om man vill hålla nere vikten eller ha en bekvämare upplevelse när tältet är uppslaget. Är man flera som delar tält är det avsevärt mycket bekvämare med flera ingångar. Men två dörrar väger mer än en…

Ventilation

Ett dubbelväggstält för tre säsonger har flest ventilationsmöjligheter, vilket ger svalka och mindre kondens när det är varmt. Fyrsäsongstälten är avsedda att klara även vinter, så i dessa är det mycket mindre möjligheter att ventilera, och större möjligheter att stänga till och hålla värmen i tältet.

Läs även vår tältguide

Har du några andra egenskaper som är viktiga när du jämför tält? Har du fler tips? Lämna gärna dina synpunkter i kommentarsfälten.

Läs också listan på bästa fyrmannatälten

Lämna en kommentar