Vattenpelare och andningsförmåga – vad innebär det?

Vattenpelare är ett mått på hur vattentät en klädesplagg är. Det mäts genom att placera ett smalt rör fyllt med vatten på utsidan av plagget och mäta höjden på vattenpelaren som materialet kan motstå innan vatten börjar sippra igenom. Detta är avgörande för att förstå hur väl en jacka eller byxa kan skydda mot regn och fukt.

I denna artikel kommer vi att utforska detta koncept och dess betydelse för utomhuskläder.

Hur vattenpelare mäts

Vattenpelare mäts genom att använda ett smalt rör fyllt med vatten och placera det på utsidan av plagget. Höjden på vattenpelaren som materialet kan motstå innan vatten börjar sippra igenom avgör dess vattentäthet. En vattenpelare på 15000 mm innebär att plagget kan stå emot en 15 meter hög vattenpelare. Vattentäthet börjar vid 3000 mm, men högre nivåer krävs för kraftigt regn.

Andningsförmåga, å andra sidan, handlar om plaggets förmåga att släppa ut fukt från kroppen samtidigt som det förhindrar vatten från att tränga in. Detta uppnås genom användning av membran med mikroskopiska porer.

Vattenpelare tabell

För att förstå olika nivåer av vattentäthet och deras lämplighet för olika väderförhållanden, kan en tabell vara till hjälp:

  • Mindre än 5000 mm: Lämplig för lätt duggregn.
  • 5000 – 10000 mm: Tillräcklig för skidåkning i bra väder.
  • 10000 – 15000 mm: Standard för märkesutomhuskläder, bra för allmänt bruk.
  • 15000 – 20000 mm: Pålitlig för alla väderförhållanden, blir allt mer prisvärd.
  • 20000 – 25000 mm: Högpresterande, lämplig för extrema förhållanden.
  • 25000 mm och högre: Maximalt vattentätt, lämplig för de tuffaste äventyren.

Hydrostatiskt test

Det hydrostatiska testet används för att mäta vattentätheten hos ett material. Testet innebär att man applicerar vatten under tryck på materialet och mäter den maximala höjden på vattenpelaren som materialet kan motstå innan vatten börjar tränga igenom. Detta test är avgörande för att bestämma ett plaggs prestanda i våta förhållanden.

Utomhuskläder och vattentäthet

För utomhuskläder som jackor och vandringskängor är vattentäthet en viktig faktor för att upprätthålla värme och komfort under aktiviteter. Plagg med hög vattenpelare säkerställer att du håller dig torr även i kraftigt regn eller snö. Kombinationen av vattentäthet och andningsförmåga, ofta genom användning av teknologier som Gore-Tex, gör att kläderna kan släppa ut kroppens fukt utan att släppa in vatten.

Betydelsen av tejpade sömmar

Tejpade sömmar är även avgörande för att säkerställa fullständig vattentäthet i ett plagg. Även om materialet i sig är vattentätt, kan vatten sippra igenom sömmarna om de inte är ordentligt tejpade. Detta är särskilt viktigt i områden som axlar och ärmar, där vatten lätt kan tränga in. Sömmarna fungerar som en barriär som förhindrar vatten från att nå insidan av plagget.

Hur tejpade sömmar fungerar

När ett plagg tillverkas, sys olika delar ihop, vilket skapar små hål längs sömmarna. Dessa hål kan bli en ingångspunkt för vatten. För att motverka detta appliceras en tejp över sömmarna, vilket tätar dessa hål och förhindrar vatteninträngning. Tejpen är ofta tillverkad av ett vattentätt material som smälts fast över sömmarna med hjälp av värme.

För att ett plagg ska kunna kallas vattentätt, räcker det inte med att bara materialet har en hög vattenpelare. Sömmarna måste också vara vattentäta för att förhindra att vatten tränger igenom. Detta är särskilt kritiskt i områden som är mer utsatta för vatten, såsom axlar och ärmar. Utan tejpade sömmar kan vatten lätt sippra in, vilket minskar plaggets effektivitet.

Användning för utomhuskläder

För utomhuskläder är tejpade sömmar en standard för att säkerställa vattentäthet. Plagg som jackor och byxor som används för aktiviteter i våta förhållanden måste ha tejpade sömmar för att hålla användaren torr. Detta är särskilt viktigt för att upprätthålla komfort och skydd under längre perioder utomhus.

Tejpade sömmar används ofta i kombination med andra teknologier som vattenpelare och andningsförmåga för att skapa högpresterande utomhuskläder. Till exempel kan ett plagg med Gore-Tex-membran och tejpade sömmar erbjuda både hög vattentäthet och god andningsförmåga, vilket gör det idealiskt för aktiviteter i krävande väderförhållanden.

Mät vattenpelare för att ta reda på hur vattentäta dina kläder är

Andningsförmåga och membran

Andningsförmåga i kläder uppnås genom användning av membran som har mikroskopiska porer. Dessa porer är tillräckligt små för att hindra vatten från att tränga in, men tillräckligt stora för att släppa ut fukt från kroppen. Detta är viktigt för att förhindra att bäraren blir fuktig av svett.

Hur membran fungerar

Membran i utomhuskläder fungerar genom att balansera vattentäthet och andningsförmåga. De mikroskopiska porerna i membranet släpper igenom ånga men blockerar vatten. Detta gör att kläderna kan hålla dig torr både från regn och från din egen svett. Gore-Tex är ett exempel på ett sådant membran som har revolutionerat marknaden för vattentäta kläder.

Olika typer av membran

Det finns flera olika typer av membran som används i vattentäta kläder. Gore-Tex är kanske det mest kända, men andra teknologier som FUTURELIGHT, H2No och Pertex Shield erbjuder liknande fördelar. Dessa membran varierar i hur mycket fukt de kan släppa igenom (ofta mätt i “vad betyder mvp”, eller Moisture Vapor Permeability) och deras nivå av vattentäthet (mätt i vattenpelare).

För att ett plagg ska vara både vattentätt och andningsbart, måste det ha ett membran som kan hantera båda funktionerna. Plagg som är helt vattentäta men inte andas kan bli obekväma eftersom svett inte kan avdunsta. Kläder som andas, å andra sidan, använder membran för att låta fukt passera ut medan de håller vatten ute.

Balans mellan vattentäthet och andningsförmåga

Att hitta rätt balans mellan vattentäthet och andningsförmåga är avgörande för funktionella utomhuskläder. Ett plagg med hög vattenpelare kan vara utmärkt för att hålla dig torr i kraftigt regn, men om det inte har tillräcklig andningsförmåga kan det bli obekvämt vid fysisk aktivitet. Därför är det viktigt att välja kläder som andas och som har rätt nivå av vattentäthet för dina behov.

Praktiska exempel

För skidåkning eller vandring i varierande väderförhållanden kan ett plagg med en vattenpelare på 15000 mm och hög andningsförmåga vara idealiskt. Detta säkerställer att du håller dig torr både från yttre fukt och inre svett. Gore-Tex och andra avancerade membran erbjuder denna typ av balans, vilket gör dem populära i utomhuskläder.

Gore-Tex och andra högpresterande membran

Gore-Tex är ett varumärke som revolutionerade vattentäthet med andningsbara membran gjorda av expanderad PTFE. Dessa membran håller vatten ute samtidigt som de tillåter svett att avdunsta, vilket ger högpresterande vattentäthet. Andra teknologier som FUTURELIGHT, H2No, Pertex Shield, Sympatex och eVent erbjuder liknande prestanda.

Gore-Tex: En pionjär inom vattentäta membran

Gore-Tex är kanske det mest kända varumärket när det gäller vattentäta och andningsbara membran. Tillverkade av expanderad PTFE, dessa membran har mikroskopiska porer som är tillräckligt små för att hindra vatten från att tränga igenom men tillräckligt stora för att släppa ut fukt från kroppen. Detta gör Gore-Tex till ett populärt val för utomhuskläder, där både vattentäthet och andningsförmåga är avgörande.

FUTURELIGHT: Innovativ teknik för extrema förhållanden

FUTURELIGHT är en annan teknologi som erbjuder högpresterande vattentäthet och andningsförmåga. Denna teknologi använder en nanospinning-process för att skapa ett membran med exceptionell prestanda. FUTURELIGHT är designad för att klara av de mest krävande väderförhållandena, vilket gör den idealisk för extrema utomhusaktiviteter.

H2No: Tillförlitlig vattentäthet

H2No är Patagonias egen teknologi för vattentäta membran. Denna teknologi är känd för sin tillförlitliga vattentäthet och goda andningsförmåga. H2No-membran används ofta i Patagonias sortiment av utomhuskläder och är designade för att hålla användaren torr och bekväm i varierande väderförhållanden.

Pertex Shield: Lätt och hållbart

Pertex Shield kombinerar lätt vikt med hållbar vattentäthet och andningsförmåga. Denna teknologi används ofta i lättviktsplagg där både skydd mot väder och rörelsefrihet är viktiga. Pertex Shield-membran är utformade för att erbjuda ett bra skydd utan att kompromissa med komforten.

Sympatex: Miljövänlig vattentäthet

Sympatex är känt för sina miljövänliga membran som erbjuder hög vattentäthet och andningsförmåga. Till skillnad från många andra membran är Sympatex tillverkat utan PTFE, vilket gör det till ett mer miljövänligt alternativ. Sympatex-membran används i en rad olika utomhuskläder och erbjuder pålitligt skydd mot väder och vind.

eVent: Effektiv fukthantering

eVent-membran är designade för att erbjuda effektiv fukthantering samtidigt som de håller vatten ute. Denna teknologi använder en direktventilerande metod som gör att fukt snabbt kan avdunsta från kroppen, vilket är särskilt användbart under intensiva fysiska aktiviteter. eVent-membran används i många typer av utomhuskläder och är kända för sin höga prestanda.

Traditionella regnjackor vs moderna andningsbara jackor

Traditionella regnjackor gjorda av galon är kända för sin vattentäthet men saknar ofta andningsförmåga. Detta kan leda till att bäraren blir fuktig av svett, vilket minskar komforten.

Galon, ett material som är helt vattentätt, tillåter ingen fukt att passera igenom. Detta är fördelaktigt i kraftigt regn, men under fysisk aktivitet kan det bli obekvämt eftersom svetten inte kan avdunsta.

Begränsningar med galonjackor

Galonjackor fungerar bra i regniga förhållanden där fysisk aktivitet är minimal. Men när du rör dig mycket, som vid vandring eller cykling, kan bristen på andningsförmåga bli ett problem. Svett byggs upp inuti jackan, vilket kan leda till att du känner dig klibbig och obekväm. Det kan även påverka kroppens förmåga att reglera temperatur, vilket kan vara farligt i kalla förhållanden.

Moderna andningsbara jackor använder avancerade membran för att balansera vattentäthet och andningsförmåga. Dessa membran som ofta återfinns i teknologier som Gore-Tex, har mikroskopiska porer som släpper ut fukt från kroppen men hindrar vatten från att tränga in. Detta skapar en mer bekväm upplevelse, särskilt under längre perioder av fysisk aktivitet.

Teknologiska framsteg

Med introduktionen av membran som Gore-Tex och FUTURELIGHT har utomhuskläder blivit mycket mer funktionella. Gore-Tex-membran kan stå emot vattenpelare på upp till 28000 mm samtidigt som de erbjuder hög andningsförmåga. Detta gör dem idealiska för aktiviteter som skidåkning, vandring och klättring, där både vattentäthet och andningsförmåga är kritiska.

För att illustrera skillnaden kan vi jämföra en traditionell galonjacka med en modern jacka utrustad med Gore-Tex. En galonjacka kan vara perfekt för en kort promenad i regnet, men för en dag på fjället skulle en Gore-Tex-jacka vara överlägsen. Den senare erbjuder både skydd mot regn och komfort genom att släppa ut kroppens fukt.

Vikten av vattentäthet för utomhusaktiviteter

Vattentäthet är avgörande för att bibehålla värme och komfort under utomhusaktiviteter. När vandringskläder blir blöta, förlorar de sin isolerande förmåga, vilket kan leda till nedkylning. Därför är det viktigt att välja rätt nivå av vattentäthet beroende på aktiviteten och väderförhållandena.

Värme och komfort

När du är ute i naturen är det viktigt att hålla sig varm och torr. Kläder som har en hög vattenpelare säkerställer att du förblir torr även i kraftigt regn eller snö. Detta hjälper till att upprätthålla kroppsvärmen och förhindrar nedkylning. Vattentäta kläder med god andningsförmåga, som Gore-Tex, kan också hjälpa till att avleda svett, vilket ytterligare bidrar till komforten.

Säkerhet och hälsa

Att hålla sig torr är inte bara en fråga om komfort, utan även om säkerhet. Blöta kläder förlorar sin isolerande förmåga och kan leda till snabb nedkylning, vilket är farligt i kalla förhållanden. Därför är det viktigt att välja kläder med rätt nivå av vattentäthet för att säkerställa att du håller dig varm och säker under dina utomhusaktiviteter.

Anpassning efter aktivitet

Olika aktiviteter och väderförhållanden kräver olika nivåer av vattentäthet. För lättare aktiviteter i milda väderförhållanden kan kläder med en vattenpelare på 5000-10000 mm vara tillräckliga. För mer extrema förhållanden, som bergsbestigning eller långdistansvandring, kan du behöva kläder med en vattenpelare på 20000 mm eller högre.

För en dagstur i bergen kan en jacka med en vattenpelare på 15000 mm och hög andningsförmåga vara idealisk. Detta säkerställer att du håller dig torr både från yttre fukt och inre svett. Om du planerar att vistas i extrema väderförhållanden, kan kläder med en vattenpelare på 25000 mm eller högre vara nödvändiga.

Slutord om vattenpelare och andningsförmåga

Vattenpelare och andningsförmåga är kritiska faktorer för att säkerställa funktionella och bekväma utomhuskläder. Vattenpelaren mäter ett plaggs förmåga att stå emot vatten, medan andningsförmågan säkerställer att fukt från kroppen kan avdunsta. Kombinationen av dessa egenskaper, ofta genom användning av teknologier som Gore-Tex, skapar kläder som både skyddar mot regn och håller dig torr inifrån.

Att välja rätt utomhuskläder handlar om att balansera vattentäthet och andningsförmåga för att möta de specifika krav som din aktivitet och väderförhållanden ställer. Med rätt kombination av teknologier och material kan du säkerställa att du förblir torr och bekväm, oavsett väder.

Lämna en kommentar