5 bästa campingplatserna i Sverige för stjärnskådning

Att sova under stjärnorna i Sveriges fantastiska natur är verkligen något alldeles extra. Vare sig du är uppe i de lugna fjällen eller i de djupa skogarna finns det massor av perfekta platser för en natt under öppen himmel. I den här guiden hittar du några av de bästa campingplatserna för att njuta av stjärnhimlen och skapa oförglömliga minnen.

Abisko Nationalpark

Varför Abisko? Abisko är världsberömt inte bara för chanserna att se norrsken, utan också för sin oförglömliga stjärnhimmel. Den låga luftfuktigheten och den nästan obefintliga ljusföroreningar gör parken till en av de klaraste punkterna i Sverige för att se stjärnformationer och stjärnfall.

  • Faciliteter: Tältplatser, stugor, vandringsleder
  • Bästa tid på året: September till mars

Fulufjällets Nationalpark

Varför Fulufjället? På Fulufjället möts äventyrslystna vandrare och himmelsskådare. Den unika kombinationen av höga fjäll, det mäktiga Njupeskärs vattenfall, och en himmel som breder ut sig oändligt över tysta vildmarker gör detta till en toppdestination för stjärnskådare.

  • Faciliteter: Campingplatser, vandringsleder, närhet till Njupeskärs vattenfall
  • Bästa tid på året: Året runt

Tivedens Nationalpark

Varför Tiveden? Tivedens trollbindande skogar och spegelblanka sjöar ger en mystisk atmosfär som är optimal för stjärnskådning. Här, bortom stadens brus, kan man verkligen känna sig nära universums oändlighet.

  • Faciliteter: Tältplatser, stugor, grillplatser
  • Bästa tid på året: Maj till september

Haparanda Skärgård

Varför Haparanda? Denna plats där himmel möter hav erbjuder en unik stjärnskådningsupplevelse där havets lugn och den öppna horisonten gör det möjligt att se stjärnfall och meteorregn med ovanlig klarhet.

  • Faciliteter: Tältplatser, båtplatser, vandringsleder
  • Bästa tid på året: Juni till augusti

Skuleskogens Nationalpark

Varför Skuleskogen? Med sin dramatiska kustlinje och rika flora och fauna erbjuder Skuleskogen inte bara fantastiska dagaktiviteter men också en natthimmel så klar att Vintergatan framstår i all sin prakt. Perfekt för den som vill förlora sig i stjärnornas skönhet.

  • Faciliteter: Tältplatser, stugor, vandringsleder
  • Bästa tid på året: Maj till september

För en optimal stjärnskådning upplevelse rekommenderas en klar och nyfiken blick. Varje campingplats erbjuder något unikt, men för de mest spektakulära stjärnfallen är Haparanda Skärgård svårslagen. Kom ihåg att packa både stjärnkarta och kikare för att fullt ut kunna njuta av himlavalvet.

Lämna en kommentar