Gör din första campingresa bekvämare med rätt utrustning

Den här artikeln innehåller sponsrat innehåll.

Behöver du komma bort från vardagen och känna närheten till naturen? Att åka och campa är en fantastisk upplevelse för alla som vill ha en avkopplande och naturnära semester. Med rätt campingutrustning kan dessutom campingen vara så pass bekväm att du börjar fundera på om det vore bättre att bara stanna på campingplatsen för alltid.

Inför campingresan behöver man packa ner den essentiella campingutrustningen. Tält, sovsäck och liggunderlag är grundläggande utrustning som måste vara med. Men förutom det allra viktigaste kan man även komplettera med gott om annan utrustning.

Små saker som är lätta att glömma är avfallspåsar, pannlampa och andra praktiska saker som är bra att ha med sig. En intressant bok och myggspray kan också vara värdefulla att ha på campingplatsen. Här går vi igenom saker du bör tänka på när du ska åka på din campingresa.

Sov i komfort med rätt tält, sovsäck och liggunderlag

Den viktigaste utrustningen under campingresan är, av naturliga skäl, tältet. När du väljer ett tält för första gången är det praktiskt att leta efter en modell som är hållbar, kompakt och lätt att sätta upp. Fundera över hur många som ska sova i tältet och välj storlek därefter. En kompakt modell som går att packa ihop till en liten rulle gör det lättare att ta sig till och från campingplatsen. Ska du ut och vandra i naturen och flytta ditt tält varje dag är det ännu viktigare att välja en av de mer kompakta modellerna.

Välj sedan en sovsäck av hög kvalitet. En riktigt bra sovsäck håller dig varm och bekväm under natten och är gjord av ett material som andas, så att sovsäcken inte förvandlas till en bastu under natten. Välj en sovsäck som passar klimatet där du har tänkt campa. Det finns sovsäckar både för mildare väder och varmare modeller för dig som vill campa på vintern.

För en skön natts sömn behöver du även ett liggunderlag. Liggunderlaget bör vara av tjockare modell om du ska sova ute i det vilda på ojämn mark, men om du bara ska hålla dig till campingplatser kan en tunnare modell fungera lika bra. Liggunderlaget fungerar båda som madrass under sovsäcken och håller dig varm under kyliga nätter.

Matlagning under campingen

Beroende på hur och var du campar kommer du behöva ha specifik utrustning för matlagning. På och runt de flesta campingplatser finns tillgång till el och ibland även kök att låna. Om du däremot behöver hitta andra lösningar för att laga mat under campingresan kommer du att behöva en brasa eller grill.

Ute i vildmarken kan du hitta trä och bark för att bygga en brasa att laga eller värma mat på. Om du föredrar ett säkrare alternativ kan du även investera i en campingspis eller kompakt grill. Det finns gott om modeller som passar bra att ta med sig i en stor ryggsäck och som är lätta att använda. Ett klassiskt stormkök med gasoldrift kan vara ett praktiskt val om du inte vill behöva leta efter material att tända eld på.

Tar du bilen till campingen är en kylare ett måste för att förvara mat och dryck under campingen. Kylaren är förmodligen för stor för dig som tar med dig all campingutrustning medan du utforskar naturen till fots, men för dig som har en fast sovplats med tält och grill är en kylare riktigt praktisk att ha.

Ansvarsfull och säker camping

Att campa är ett perfekt sätt att koppla av genom att komma bort från stressen i vardagen. Men ibland kan saker gå fel och om olyckan är framme behöver du vara förberedd. En första hjälpen låda är ett måste för alla campare. Du kan köpa ett färdigt kit eller sätta ihop din egen väska med saker du kan köpa på ett apotek.

I första hjälpen lådan behöver du ha bandage, smärtstillande medel, plåster och andra föremål som kan behövas om något skulle gå fel under resan. Du bör även ha med dig utrustning som kan hjälpa dig att förebygga olyckor.

En smidig pannlampa hjälper dig att se och hitta i mörkret om du behöver gå på toa under natten.  Ta med extra batterier eller en powerbank om lampan är laddbar. Ett praktiskt multiverktyg kan hjälpa dig att laga saker som går sönder och en vass kniv i ett säkert fodral är ett annat viktigt verktyg.

Rätt utrustning gör enorm skillnad på campingplatsen

Att investera i rätt sorts campingutrustning av hög kvalitet kan göra en enorm skillnad för din komfort och bekvämlighet när du campar. Välj utrustning som passar just dina specifika behov och planer.

En familj som tar bilen till en stor, välutrustad campingplats behöver till exempel inte samma saker som en person som ska vandra i fjällen och campa på egen hand. Vad du än behöver kan du hitta allt hos VidaXL som erbjuder snabb leverans och har ett brett sortiment av campingutrustning.

Lämna en kommentar