Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Bästa liggunderlagen 2024 – Våra 3 favoriter för att skona din rygg

En varm och skön sovsäck är viktigt för en god natts sömn under campingen. Ett bra liggunderlag är dock ännu viktigare. Från cellplast-liggunderlag till de uppblåsbara – det finns en hel del olika liggunderlag att välja mellan. Vad behöver du egentligen tänka på när du ska investera i ett bra liggunderlag och vilka funktioner behöver det ha för att de ska klassas som det bästa liggunderlagen 2024?

Vi har letat fram de bästa liggunderlagen med hjälp av topplistor och kundrecensioner och här är våra absoluta favoriter!

Vårt toppval! Therm-a-rest Neoair Xtherm Large

 • 5.7 R-värde
 • Vikt 430 g
 • Tjocklek  6,3 cm
 • Material med antiglid-egenskaper
 • ThermaCapture-teknologi
 • Bäst-i-test hos OutdoorGearLab

Therm-a-rest Neoair Xtherm Large uppblåsbara liggunderlag är vår absoluta favorit då den har en bra tjocklek med ett R-värde på hela 5.7! Detta innebär att liggunderlaget utan problem är användbart året runt.

 • 3.795,00 kr 2.277,00 kr
 • 3.795,00 kr 2.277,00 kr
 • 3.500,00 kr
 • 4.295,00 kr 3.650,75 kr

Therm-a-rest Neoair Xtherm Large ligger bekvämt mot marken med bra friktion, då yttermaterialet på madrassen har antiglidegenskaper, vilket ger bästa möjliga stöd och stabilitet. Liggunderlaget kommer också med ThermaCapture-teknologi, så madrassen har lager av värmereflekterande material som återvinner kroppsvärmen.

Det uppblåsbara liggunderlaget pumpas enkelt upp med hjälp av fodralet utan att tillsätta hög luftfuktighet, som kan ske om du blåser upp madrassen manuellt med dina lungor. Det är även mycket lätt att tömma och packa ned liggunderlaget, vilket är väldigt bra om du kommer ha flera olika stopp under din camping.

Therm-a-rest Neoair Xtherm Large har även vunnit bäst-i-test hos OutdoorGearLab.

Thermarest Neoair All Season Sv Regular – Höga kundbetyg!

Bästa liggunderlaget -Thermarest Neoair All Season Sv Regular
Thermarest Neoair All Season Sv Regular
 • 4.9 R-värde
 • Vikt 650 g
 • Tjocklek 6,3 cm
 • Prisvärd
 • Kan användas året runt
 • Hög kundnöjdhet

Therm-a-rest Neoair All Season Sv Regular är ett väldigt kompakt och lätt liggunderlag, som även det är uppblåsbart. Liggunderlaget är mycket prisvärt för dess höga R-värde på 4.9 och hur pass slitstark madrassen är.  

Liggunderlaget går snabbt att blåsa upp med hjälp av SpeedValve som drar in luft runt omkring dig, vilket förstärker ditt andetag och madrassen blir uppblåst på nolltid. Therm-a-rest Neoair All Season Sv Regular är ett bra liggunderlag för den oerfarna, som vill ha en kvalitetmadrass till ett bra pris.

Therm-a-rest Neoair All Season Sv Regular passar precis som sitt namn avslöjar, alla årstider och den reflekterar din kroppsvärme och bibehåller den oavsett årstid med hjälp av ThermaCapture-teknologi. Kundnöjdheten är mycket hög för detta liggunderlag baserat på kundrecensioner.

Exped SynMat 7 M – Tillgänglig i flera olika storlekar!

 • 4.9 R-värde
 • Vikt 850 g
 • Tjocklek 7 cm
 • Flera storlekar att välja mellan
 • Inbyggd pump
 • Bäst för nybörjaren

Liggunderlag Exped SynMat 7 är en kundfavorit och en madrass som har slagit igenom stort i Sverige. Med ett R-värde på 4.9 klarar liggunderlaget en temperatur ned till -17 grader. Liggunderlaget är lätt och tar mycket liten plats i din packning.

En stor fördel med Exped SynMat 7 är att den kommer i flera olika storlekar. Det finns exempelvis i M, L och W. Detta underlag kommer i den vanligaste storleken M. Du kan även kombinera de olika storlekarna till bland annat WL, vilket betyder både long och wide. Nästan som att skräddarsy din egen madrass!

Ett annat plus är att Exped SynMat 7 har en inbyggd pump, vilket gör det extremt lätt att pumpa upp madrassen och tömma den på luft, i jämförelse med andra manuella modeller på marknaden. Ett perfekt val av liggunderlag för den nya friluftsmänniskan.

Hur har vi kunnat utse de bästa liggunderlagen 2024?

Att hitta rätt sorts liggunderlag för ditt ändamål kräver att du har god vetskap om de olika sorters liggunderlag som finns ute på marknaden. Genom att jämföra flera olika typer och funktioner mot varandra kan du lättare sålla ut de som håller måttet för dina behov. För att hitta våra favoriter har vi tagit hänsyn tilll produktrecensioner och topplistor för de bästa liggunderlagen 2024.

Vi har valt att jämföra olika liggunderlag som är uppblåsbara oberoende prisklass och andra funktioner. Varför vi valt att endast jämföra uppblåsbara liggunderlag är av den enkla anledningen att dem är de  liggunderlag på marknaden som är absolut bäst just nu i form av isolering, vikt och bekvämlighet. Detta har vi kunnat komma fram till, dels genom kundrecensioner men också olika topplistor och bäst-i-test som gjorts.

Vanliga frågor om liggunderlag

Vad ska man ha för liggunderlag?

Du bör välja liggunderlag beroende på flera faktorer så som, vikt, volym, storlek, uppblåsbart eller inte, isolering och användningsområden.

Vad innebär uppblåsbart liggunderlag?

Ett uppblåsbart liggunderlag påminner om en traditionell luftmadrass. Dock är liggunderlaget tillverkat av tunnare material och blir således inte lika tjockt som en vanlig luftmadrass.

Kan man laga ett uppblåsbart liggunderlag?

Ja, det kan man oftast göra. Det påminner lite om att laga en cykelslang, man får ofta med ett reparationskit när man köper ett uppblåsbart liggunderlag.

Hur stort liggunderlag ska man välja?

Du bör helst få plats med hela kroppen på liggunderlaget, ena av huvuduppgifterna för liggunderlaget är att isolera från kylan som kommer från marken. Om någon av dina kroppsdelar sticker ut så exponeras de lättare för kylan.

Så väljer du det bästa liggunderlaget som passar dig!

Många liggunderlag har en bra design, men materialet är ofta för tunt. Med en bristfällig isolering kan ett liggunderlag helt förlora sitt ändamål och sovsäcken blir fuktig och kall om du sover under bar himmel.

Det är därför bra att jämföra både material, isolering och hur bekväm liggunderlaget känns innan du köper ett. Vi rekommenderar därför starkt att du inte köper ett liggunderlag på nätet innan du faktiskt känt efter hur det känns att ligga på.

De bästa liggunderlagen är de som håller isoleringen bäst. Enligt vår undersökning är det de uppblåsbara liggunderlagen som håller högst standard. För att hitta favoriterna till denna köpguide har vi betygsatt liggunderlagen baserat på främst tre faktorer – material, bekvämlighet och isolering. Med vår guide hoppas vi du känner dig säkrare i valet av att sålla ut de bästa liggunderlagen. Lycka till!

Missa inte:

Bra priser på liggunderlag
Liggunderlag med extra bra priser just nu – REA

Lämna en kommentar