Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Bästa vandringsbyxorna för damer 2024 – De bästa vandringsbyxorna för alla väder och årstider!

Bästa vandringsbyxorna för damer – För den vana friluftsmänniskan är ett par kvalitativa vandringsbyxor ett måste i garderoben. För att du ska kunna få ut så mycket som möjligt av din vandring är det viktigt att du har ett par byxor som har en bra passform och är av ett material som skyddar i olika väderförhållanden. Vilka andra funktioner behöver en bra vandringsbyxa ha och hur bör du tänka innan du köper ett par egna?

Vi har undersökt ett flertal olika märken och modeller tillgängliga på marknaden, samt tagit hjälp av kundrecensioner och här är våra tre toppval!

Vår favorit! Lundhags Makke Women´s Pant

Makke Women's Pant
Makke Women’s Pant
 • Material 65% polyester, 35% bomull
 • Smal passform och låg midja
 • Ventilerade
 • Antal fickor: 4
 • Ej vindtäta
 • Passar för: Vår, sommar, höst

Lundhags är ett svenskt, etablerat friluftsvarumärke som utvecklar hållbara friluftskläder med skandinavisk design. Deras vandringsbyxor Makke Women´s Pant är en mycket funktionell och lättviktsbyxa med smal passform. Byxan har också låg midja och modern skärning för bästa möjligt komfort. 

Denna vandringsbyxa är utformad för bland annat trekking, vandring och andra utomhusaktiviteter som kräver maximal rörlighet. Materialet är utav både polyester och bomull, så byxan känns skön mot huden, samtidigt som den är tålig. Vandringsbyxan har Dry Skin stretchpaneler över bakdelen, gren och knän och en förstärkning på insida ben för att göra dem extra bekväma och tåliga i olika väderförhållanden.

Vi gillar denna vandringsbyxa lite extra, dels för att den har ventilation i handfickorna, dragkedja och mesh på insida lår, men också för att den har 4  fickor och justerbara benslut som skyddar mot vind.

Makke Women´s Pant från Lundhags kommer i 14 olika färgkombinationer där de mer färgglada kombinationerna i exempelvis rosa/rött är en stor kundfavorit. Vi rekommenderar därför denna vandringsbyxa starkt för den vana friluftsmänniskan som vill kunna röra sig fritt och säkert!

Urberg Sekken Pant Women – Prisvärda!

Sekken Pant Women
Sekken Pant Women
 • Material 65%polyester, 35% bomull
 • Förstärkning över stuss och knän
 • Ventilerade
 • Antal fickor: 4
 • Ej vindtäta
 • Passar för: Vår, sommar

Urberg är ett mycket etablerat friluftsmärke som producerar prisvärda och genuina kvalitetsprodukter för friluftslivet. Deras vandringsbyxa Sekken Pant Women är inget undantag! Denna prisvärda vandringsbyxa är tillverkad i en luftig och slitstark blandning av polyester och bomull.

Vad som gör denna vandringsbyxa extra speciell är de extra funktioner och detaljer som byxan har. Den har förstärkning över bakdelen och knän i stretchigt och vattentätt material, vilket gör dem mycket fördelaktiga i tuffare väder och terränger. De har även resår och justering i midjan, så du kan bestämma hur hårt eller löst byxan ska sitta för bästa möjliga passform.

Byxorna är också utrustade med långa ventilationsdragkedjor på båda sidorna av låren, så att du med lätthet kan släppa ut överskottsvärmen under varmare dagar och aktiviteter. Bensluten är justerbara med tryckknappar om du föredrar att hålla byxan stängd nertill.

Denna vandringsbyxa är därför ett självklart val för den som vill hålla prislappen nere, men ändå vill ha ett par högkvalitativa byxor med många extrafunktioner!

Bergans Breheimen Softshell Pant Women´s – Vind- och vattentäta! 

Breheimen Softshell Pant Women's
Breheimen Softshell Pant Women’s
 • Material 89% polyamid 11% elastan
 • Reglerbara benslut
 • Ventilerade
 • Antal fickor: 4
 • Vind-och vattentäta
 • Passar för: Vår, sommar, höst

Det norska varumärket Bergans har varit tillverkare av friluftsprodukter ända sedan 1908 och det märks verkligen i deras mångfaldiga sortiment. Deras vandringsbyxa Breheimen Softshell Pant Women´s är en extremt bekväm byxa som är gjord för att passa perfekt för olika former av friluftsliv.

De tillhör, precis som vårt toppval till den lite dyrare prisklassen men är tillverkade i högkvalitativt material som både håller för yttre skador och olika väderlekar.

Vad vi verkligen uppskattar med Breheimen Softshell Pant Women´s är att de är både vind– och vattenavvisande i 4-vägs stretchmaterial. De har också en mycket god ventilationsförmåga och är snabbtorkande.

Frontfickorna är gjorda i mesh för optimal andningsförmåga och byxan har även en hel del extra detaljer och fickor som gör dem väldigt funktionella. De har en bakficka med dragkedja där du med lätthet kan förvara ägodelar, samt en bälgficka på benet, det vill säga en plastficka där du kan förvara viktiga dokument.

Vandringsbyxan har också förböjda knän och kil samt dragkedja nedtill så du kan justera benvidden på byxan. Vi rekommenderar denna vandringsbyxa i damstorlekar starkt för kvinnor som behöver en stark och tålig vandringsbyxa som varken släpper in vind eller regn under vandringsturen!

Hur har vi utsett de bästa vandringsbyxorna för damer?  

För att kunna utse de bästa vandringsbyxorna för damer har vi jämfört flera olika märken mot varandra, men också kikat lite extra på byxans funktioner och passform. Dammodeller är mer skräddarsydda för kvinnliga kroppar och det finns därför också en hel del olika slags vandringsbyxor på marknaden att välja mellan.

För att komma fram till vilka vandringsbyxor som håller måttet har vi bland annat tittat på passformen, material av byxan och vad för slags ventilation och skydd den har mot olika väderförhållanden och årstider.

För att välja ut våra toppval har vi dels tagit del av kundrecensioner, olika bäst-i-testlistor och jämfört dess funktioner mot varandra för att kunna hitta de bästa vandringsbyxorna för damer.

3 vanliga frågor om vandringsbyxor:

1. Vad skiljer sig vandringsbyxor mot vanliga byxor på marknaden?

En vandringsbyxa skiljer sig på ett flertal punkter från en vanlig byxa. Här snackar vi ultimat passform. Vandringsbyxor behöver ha en mycket bra passform för att du ska kunna röra dig helt fritt och bekvämt under dina utomhusaktiviteter. Du vill inte bli begränsad i varken dina rörelser eller på grund av det materialet som byxan är gjord av. De ska även kunna tåla tuffa utmaningar i natur i form av väderskyddande egenskaper och slittålighet.

2. Har materialet betydelse för tåligheten?

Det korta svaret på denna fråga är, ja absolut! Vandringsbyxor är, till skillnad från andra byxor utformade för tuffare terränger. De behöver vara sydda i ett material som är hållbart och som tål slitage och tuffa väderförhållanden. Många vandringsbyxor är därför både vind- och regntåliga och har ventilerande egenskaper för att huden ska kunna andas och inte bli överhettad under dina utomhusaktiviteter. Det finns även en del vandringsbyxor som är fodrade för att också hålla värmen under kallare temperaturer.

3. Vilka andra funktioner bör du leta efter?

För vandraren som ofta har med sig viktiga ägodelar och vill ha dem så tillgängliga som möjligt kan en vandringsbyxa med ett flera fickor vara att rekommendera. Se också till att fickorna är rätt isolerade och har en säker dragkedja för att dina föremål ska ligga så säkert och regnskyddat som möjligt.

Andra funktioner som en bra vandringsbyxa har är exempelvis vindskyddande detaljer som bland annat kardborrband som kan dras åt längs ned vid byxslutet för att hålla både vind och regn borta.

Vikten av att jämföra märken innan du bestämmer dig

För att hitta de bästa vandringsbyxorna på marknaden är det en god idé att alltid jämföra olika modeller och material mot varandra innan du gör ditt köp. Det är också viktigt att du provar dina byxor i butik innan du gör ditt val, då en passform inte passar för alla kvinnokroppar och tittar på andra konsumenters recensioner.

Ha även i åtanke var du kommer att använda dina byxor. Är du en van friluftsmänniska som vandrar i alla årstider kan du behöva ett par riktigt tåliga vandringsbyxor som passar för alla årstider och väderförhållanden.

Att kunna se och känna skillnad på vilken vandringsbyxa som passar bäst för dig gör du genom att prova hur byxan känns och hur pass lätt du kan röra dig i dem. De ska kännas bekväma, inte sitta alltför hårt åt och inte begränsa dig när du rör på dig.

Du kan också med fördel titta lite extra på ytterligare funktioner som byxan har. Har den kardborrband längs benen kan detta vara bra för att hålla hård vind ute. Har byxan många fickor med isolerade dragkedjor kan du vara säker på att dina värdesaker ligger säkra och torra i fickan.

I vår undersökning kan vi se att det är de mest etablerade och populära märkena på marknaden som är högkvalitativa när det kommer till vandringsbyxor. Märken som exempelvis Lundhags och Urberg är två självklara val, eftersom de håller hög standard både när det kommer till material och passform.

 • 1.200,00 kr 660,00 kr
 • 1.900,00 kr 1.424,00 kr
 • 1.900,00 kr 1.424,00 kr

Så väljer du de bästa vandringsbyxorna efter behov!  

Det är viktigt att poängtera att det inte finns ett par vandringsbyxor som passar alla. Det viktiga är därför att hitta en passform på vandringsbyxor som du tycker är bekvämast. För att ett par vandringsbyxor ska klassas som bra behöver de ha en passform som är ganska smal, men som inte sitter åt alltför mycket i midja eller runt kroppen.

Vandringsbyxor för den kalla säsongen

Ska du ut på vandring under vintermånaderna kan det däremot vara bra om du köper ett par vandringsbyxor som har en ganska lös passform så du får plats med ett underställ för att hålla värmen. Det finns dock många vandringsbyxor på marknaden som också är fodrade med en mer åtsittande passform. Det viktigaste är dock att dina vandringsbyxor känns bekväma och att du har full rörlighet när du har dem på dig. 

Regn- och vindtäta vandringsbyxor med ventilering för den varma säsongen

Materialet är också viktigt beroende på vilken aktivitet du utför. Ska du på vandring i skog eller fjäll är ett par vandringsbyxor som klarar vind och regn någonting att rekommendera. Här spelar även byxans ventilationsförmåga roll för hur bra huden kan andras i dem.  

Vandringsbyxor för tuffare sporter och terräng

Ska du därför istället använda vandringsbyxorna till tuffare sporter som cykling eller klättring är det en god idé att köpa ett par vandringsbyxor som klarar tuffare utmaningar och fall i form av förstärkning vid stuss och knän. Vilka vandringbyxor du än väljer i slutändan hoppas vi att våran guide har gjort det lite lättare för dig att hitta den bästa vandringsbyxan för dig!

Har du några tips för att hitta de bästa vandringsbyxorna för damer? Kommentera gärna eller skicka ett meddelande till oss!

Läs mer om vandring och friluftsliv
Vandringsbyxor hos Outnorth
Vandrinsgbyxor hos Outdoorexperten
Hitta den bästa termosen
https://vandringsbloggen.com/5-saker-att-tanka-pa-nar-du-koper-nya-vandringsbyxor/

Lämna en kommentar