Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Bästa fyrmanstältet 2024 – De absolut bästa fyrmanstälten för alla årstider och utomhusaktiviteter!

Bästa fyrmanstältet – Ett fyrmanstält är det perfekta valet för den vana camparen eller friluftsmänniskan som vill få plats med hela familjen eller kompisgänget under ett och samma tält. Långt borta är de gamla, tunga, osmidiga tälten som brukade vara svåra att montera upp och ta ner.

Idag finns det istället en hel del tåliga och lättmonterade fyrmanstält att välja mellan. Vad bör du tänka på innan du väljer fyrmanstält och hur hittar du det bästa fyrmansstältet 2024?

Vi har tagit fram våra favoriter från olika märken och modeller med hjälp av kunders recensioner och olika bäst-i-test listor och här är våra tre absolut bästa alternativ!

Vår absoluta favorit! Urberg 4-person Trekking Tunnel Tent

 • Antal personer: 4
 • Vikt 5,46 kg
 • Antal ingångar: 2
 • Goda ventilationsmöjligheter
 • Ripstop tyg
 • Passar för: Tidig vår-sen höst

Urberg är ett känt och tillförlitligt varumärke när det kommer till friluftsliv och deras tältutbud är inget undantag. Deras Trekking Tunnel Tent är ett fyrmanstält som passar perfekt från tidig vår till sen höst. Detta tunneltält är utrustat med två dörrar och har gott om extra utrymme i de båda absiderna.

Trekking tunnel tent har färgkodade tältsängar, vilket gör det mycket enkelt och smidigt att få upp tältet och montera ned det. Även innertältet är löstagbart från dess yttertält, som gör det praktiskt när du behöver dela upp vikten under vandringsturen eller vill kunna gå med enklare packning.

Vi gillar detta fyrmanstält lite extra, då det är mycket prisvärt och besitter en hel del funktioner som myggnät i ena dörren för extra ventilering och en lätt vikt för att ta med sig under utomhusaktiviteter. Det går även att låta inner – och yttertältet vara ihopkopplade när det packas upp för att spara tid nästa gång det ska resas.

Trekking tunnel tent är därför ett högkvalitativt tunneltält som passar friluftsmänniskor som vill få mycket för pengarna och ett tält som är både lätt och praktiskt för alla utomhusaktiviteter!

Hilleberg Saitaris – Passar alla årstider!

 • Antal personer: 4
 • Vikt 6,6 kg
 • Antal igångar: 2
 • Goda ventilationsmöjligheter
 • Yttertältsväv i Kerlon 1800
 • Passar för: Alla årstider

Hilleberg är ett mycket etablerat friluftsmärke som är ledande i utveckling och produktion av högkvalitativa lättviktstält. Deras Saitarismodell är ett av deras mest slittåliga och robusta fyrmanstält!

Saitarus är ett mycket rymligt och starkt tunneltält som klarar av de allra svåraste terräng och väderförhållandena. Vad som gör detta fyrmanstält speciellt är dess konstruktion. Tältet har ett innovativt stångsystem med två längsgående stänger som är fästande i hela kanaler över taket på tältet, samt två sidostänger som också fästs fast med krokar. Samtliga stänger fästs med samma stångåtdragare, vilket gör att de blir korrekt åtdragna för att ge tältet optimal strukturstyrka.

Detta tält har också ett mycket stort utrymme i absiden och en god ventilering som ett komplement till de två takventilerna. Materialet på både inner- och yttertält är slitstarkt och klarar av både stark vind och snöbelastning.

Detta tält är det självklara valet för friluftsmänniskan som är ute efter ett mycket kvalitativt 4-säsongstält som klarar av de allra tuffaste expeditioner i alla väderlekar, men som samtidigt har ett stort utrymme och styrka i förhållande till dess vikt!

Primus Bifrost H4– Bästa budgetvalet! 

 • Antal personer: 4
 • Vikt 9,3 kg
 • Antal ingångar: 1
 • Flera ventilationsöppningar
 • Yttertält i PU-belagd polyester
 • Passar för: Vår-sommar

Primus är varumärket för friluftsliv som funnits i över 100 år och står för innovation och hög kvalitet. Deras produkter rymmer allt ifrån termosar till tält. Deras fyrmanstält Bifrost H4 är ett perfekt budgetval för den som är ute efter ett prisvärt tält med en hel del extra funktioner.

Bifrost H4 är ett lite tyngre tält för 4 personer än de andra på vår topplista, men förtjänar ändå en självklar plats med tanke på dess pris och konstruktion. Här pratar vi om ett tält där du kan ha både god rörelsefrihet och komfort.

Tältet är uppdelat på två sovutrymmen som möts i ett rymligt vardagsrum på mitten! Detta ger ett extra utrymme för samlingsplats, då tältet är uppdelat med två sängplatser i varje hörn. Det har även starka aluminiumbågar som gör det starkt och det är också mycket högt i tak som rymmer personer med en längd på upp till 190 centimeter.

Med dess PU-belagda polyester material är detta tält vattentätt från ovansidan till botten. Vi kan verkligen rekommendera detta familjetält för sommarcampingen!

Hur har vi utsett det bästa fyrmanstältet 2024?  

När du ska hitta rätt bland större tält som fyrmanstältet är det första och kanske viktigaste att du funderar på till vilket ändamål du kommer att behöva ditt tält. Det finns 3-säsongstält och 4-säsongstält att välja mellan ute på marknaden. Genom att tänka igenom dina campingvanor kan du besluta vilken typ av tält du kommer att behöva.

Är du osäker eller vill hitta ett tält som klarar av alla årstider är det en god idé att köpa ett 4-säsongstält. Detta val är ofta i den lite dyrare prisklassen, men samtidigt får du då det mest slittåliga tältet på marknaden som du kan använda dig av året om.

Viktiga tältfunktioner och dina behov

Vi har valt att jämföra olika fyrmanstält, oberoende på prisklass. Vi har istället lagt vikt på tältets tålighet, material, hur lätt det är att montera och vad för andra funktioner det har, som exempelvis extra utrymme för annan packning. Vi har lyckats komma fram till våra resultat genom att jämföra olika märken och modeller som finns på marknaden, men också genom att kika på olika topplistor, och kundnöjdhet.

För att kunna utse vilket av dessa tält som passar dig allra bäst behöver du först bestämma dig för vad du behöver tältet till. För lättare camping på sommaren kan du köpa ett tunnare och billigare tält än om du ska använda det under vinterhalvåret, då du kommer behöva ett mer tåligt tält för vind och hårda väderförhållanden. För ett vintertåligt tält behöver du därför vara beredd att lägga ned mer pengar för att få ett tält som klarar av dessa tuffare förhållanden.

När du vet vilka behov du har och till vilket ändamål du kommer att behöva ditt tält är det till din fördel om du jämför allt från material, montering och ventilering innan du gör ditt slutgiltiga val. Vi rekommenderar därför att du kikar på olika modeller och jämför märken för att se vilka extra funktioner de besitter innan du gör ditt köp.

3 vanliga frågor om fyrmanstält:

1. Har aktiviteten betydelse för vilket tält jag bör köpa?

Absolut har den det! Vilken typ av äventyr du ska ut på är en avgörande faktor när du ska välja tält. Först behöver du tänka på årstid och miljö. En kallare årstid behöver ett mer robust tält och starkare material som är både vind- och vattentåligt, medan camping för sommarsäsong inte behöver ett lika kvalitativt tält.

För den bästa upplevelsen bör vi även betona vikten av ett bra liggunderlag. Även om du köper ett avancerat tält kommer liggunderlaget ha stor betydelse för hur bekvämt du kommer sova och hur bra isoleringen blir.

2. Hur skiljer sig självstagande och tunneltält åt?

Ett självstagande tält är ett tält som kan stå upp av sig självt med endast bågarna. Dessa tält är att föredra i miljöer där det är svårare att fästa markpinnar. Ett exempel på en miljö som dessa tält passar för är i klippiga miljöer. Ett självstagande tält har också ofta högre takhöjd än tunneltältet.

Tunneltältet däremot, kräver både stormlinor och markpinnar för att kunna montera upp det. Dessa tält passar bra för fjällvandringar då tältet går hela vägen ned till marken och gör att snö inte kan blåsa in. Tunneltältet väger ofta mindre än det självstagande tältet och kan också utnyttja utrymmet i tältet bättre.

3. Vilka andra funktioner bör jag ha lite extra koll på?

Extra förvaringsutrymmen och flera ingångar i tältet är ett stort plus, speciellt när du köper ett tält för upp till fyra personer. När det är många som ska vistas i samma tält kommer det också behövas mer utrymme för packning och mat. Det finns även många tält som har en hög ståhöjd, en del upp till 190 centimeter, vilket gör det mycket bekvämt för personer under den längden att utan problem kunna stå upprätt i tältet.

Andra funktioner som ett bra fyrmanstält behöver är en bra, fungerande ventilation för att tältet inte ska bli syrefattigt. Extra bra är ett tält med funktioner som myggnät för sommarsäsongen och som har förvaringsfickor på insidan av tältet.

Jämför alltid olika märken innan du bestämmer dig

Som alltid när det kommer till friluftsprodukter är det en bra idé att du jämför olika modeller, material och funktioner mot varandra innan du gör ditt köp. Det är förutom detta också mycket viktigt att du har god vetskap om de olika aktiviteter och väderförhållanden du tar del av för att du lättare ska kunna göra det bästa valet för dig. 

Är du en van friluftsmänniska som tar del av tuffare expeditioner året om kan du komma att behöva ett fyrmanstält som har ett inner- och yttertält i starkare material för att klara av tuffare väder. För den som endast vill ha ett tält för lättare camping på 1-2 nätter under sommarsäsongen kan det gott och väl räcka med ett tunnare och lättare 3-säsongstält.

För att kunna se skillnad på vilket fyrmanstält som passar dig bäst bör du också ha extrafunktioner i åtanke när du gör ditt val. Hur mycket väger ditt tält och hur lätt är det att packa ner? Är du ute på vandring där ni kommer att behöva montera upp och ner tältet ett flertal gånger under turen kan det vara bra att välja ett tält som har snabb och smidig montering och som väger så lite som möjligt.

Vår undersökning visar på att det finns en hel del tillförlitliga, högkvalitativa och tåliga fyrmanstält på marknaden från stora och populära märken som exempelvis Hilleberg och Urberg. Dessa märken har mycket hög standard på tält, och även många modeller i olika prisklasser och med olika funktioner så att kunden ska kunna hitta det bästa valet efter behov, utan att behöva kompromissa när det kommer till kvalitet.

Så väljer du det bästa fyrmanstältet efter dina behov!  

Det är viktigt att vi betonar vikten av att alltid välja tält efter behov. Därför är det omöjligt att utse ett tält som passar för så många som möjligt. Vi vill också poängtera att vi utsett våra bästa fyrmanstält efter användarvänligheten och tält med starkt material och extrafunktioner har haft förtur, för att passa bra för de flesta oavsett aktivitet och behov.

För att ett fyrmanstält ska kunna hålla måttet behöver det vara lätt att montera upp, och ha ett starkt material som inte går sönder under förhållanden där det är stark vind. Ventilationen i tältet är också en viktig faktor för att det ska var bekvämt att vistas i tältet och att det har andra smarta funktioner som exempelvis myggnät.

Som vi nämnt tidigare så är 4-säsongstältet egentligen det mest kvalitativa tältet, då det har starkast material i både inner- och yttertält och är speciellt utformad för expeditioner av tuffare slag. Är du istället en friluftsmänniska som tältar mer sällan eller i lättare väderförhållanden behöver du inte köpa ett så avancerat tält som också skulle kosta dig mer. Då kan det absolut räcka med ett 3-säsongstält i den billigare prisklassen.

Vilket fyrmanstält du än väljer hoppas vi att vår artikel benat av de flesta saker du bör ha i åtanke innan du gör ditt slutgiltiga val av det bästa fyrmanstältet 2024!

Hur gör du för att hitta det bästa fyrmanstältet? Skriv gärna en kommentar nedan.

Läs också:
Bästa fyrmannatältet 2019
Sveriges campingplatser

1 svar på ”Bästa fyrmanstältet 2024 – De absolut bästa fyrmanstälten för alla årstider och utomhusaktiviteter!”

 1. Hej
  har ni provat Urberg-tältet eller bara läst produktbeskrivning? Jag håller med om att det är prisvärt men ni skriver en sak som inte känns korrekt utvärderad för en som faktiskt provat tältet…
  Jag anser samma sak efter över en veckas användning, på flera olika platser, som redan efter 5 minuter… Ni ser det som positivt med myggnät i ytterdörren – vilket jag inte ens egentligen förstår nyttan med – framförallt tycker jag det bara är ivägen eftersom det ligger och skräpar på marken. Förvaringsfickorna funkar inte eftersom de är för små och för långt bort. Därtill 4 dragsko så man kan öppna dörrarna på för många sätt gör det krångligt att ta sig in och ut (om man inte är ensam och öppnar på samma sätt hela tiden)

  Svara

Lämna en kommentar