Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Stora termosguiden – Håll din dryck varm eller kall under utflykten!

En termos är för många det självklara valet av dryckesbehållare under en vandringstur eller på en utflykt med familj och vänner. En termos uppenbara uppgift är att hålla din mat eller dryck varm eller kall under en längre tid. Välkommen att läsa den stora termosguiden!

En termos, beroende på vilken modell du väljer kan hålla mat eller dryck varm eller kall i upp till 20 timmar, vilket gör det till ett självklart val för den som vill kunna avnjuta sin dryck vid ett senare tillfälle men fortfarande vill att drycken ska behålla rätt temperatur.

Användningsområden för en termos

Många anser att en termos endast är användbar under längre utflykter i naturen eller på en picknick. De kunde inte ha mer fel! Visst är en termos det smartaste valet för den som vet att hen kommer att vara ute i vildmarken där det inte är möjligt att köpa sig en dryck, men en termos har fler användningsområden än så.

En termos är idag en mycket användbar dryckesbehållare för alla – vare sig de har med sig den under en arbetsdag eller på en ledig dag utanför hemmet.

En termos är också ett självklart val ur ett miljöperspektiv. Genom att fylla din termos med kaffe du bryggt hemma innan du beger dig iväg till jobb eller skola istället för att köpa med dig en kaffe på vägen bidrar du till ett hållbart samhälle, eftersom du inte använder dig av papperskoppar och plastlock för att avnjuta din dryck på.

Samma sak gäller dig som vill använda din termos som vattenflaska. Din dryck fylls på hemma, men håller sin kalla temperatur hela dagen.

Genom att använda dig av en termos kan du på lång sikt även spara pengar, eftersom du minskar dina kostnader på att köpa varm och kall dryck utifrån. Att tänka på miljön samtidigt som du sparar pengar som du kan använda till andra nöjen låter inte helt fel, eller hur?

Hur fungerar en termos?

En termosflaska består att ett hölje, och en insats som har vakuum mellan dubbla väggar. Vakuumet mellan insatsens inre och yttre vägg gör att det inte finns något material som kan leda bort värmen. Med vakuum menas att termosflaskan har frånvaro av luft, vilket gör att värmen eller kylan inte kan förflytta sig utan stannar kvar i flaskan.

I vakuum blir det heller ingen konvektion, det vill säga att om det finns en varm punkt söker värmen upp och sprider sig till kalla områden i närheten. Detta stopp gör att värmen inte har någonstans att ta vägen och din dryck håller sig varm eller kall under önskad tid. Det enda sätt som en liten del av värmen och kylan kan passera ut ur flaskan är genom locket på termosen.

Att tänka på innan du köper en termos

Börja med att titta på hur termosen ser ut. Storleken och vikten kan avgöra den termos som passar dig bäst. Hur mycket dryck och för hur många personer vill du att din termos ska kunna rymma? Det är också en bra idé att välja en termos som inte är för tung, för att undvika att bära med dig extra vikt.

Materialet och isoleringen är också en viktig del för hur bra din termos kommer att fungera. Välj gärna en termos i ett material som är robust och klarar att användas ofta. Rostfritt stål är att rekommendera eftersom det har en extremt lång livstid.

Vad har termosen för lock? Det är viktigt att jämföra olika modeller emellan. Skruvlock är den bästa typen av lock för att förhindra läckage och sannolikheten att det ska gå sönder är inte lika stor som för andra slags lock.

Jämför alltid hållbarhet, material, pris, vikt och termosens förmåga att hålla din dryck varm eller kall för att hitta den absolut bästa termosen på marknaden!

Har du några ytterligare tips gällande termosar som vi glömt? Eller har andra kommentarer om den stora termosguiden? Kommentera gärna här nedan!

Referenser och länkar:
Hitta årets bästa termos!
Testfakta
Stora mattermosguiden
Massa bra termosar från våra partners

Lämna en kommentar