Stora mattermosguiden – Ät varmt och gott med en mattermos

När man ger sig ut på en campingtur eller en längre vandring är det alltid bra att ha med sig mat. En sak som gör maten än mer tillfredsställande är när den är varm. En mattermos kan man fylla med vad man än önskar och hålla det rykande varmt tills man vill äta det senare. Det som skiljer en mattermos från en vanlig termos är först och främst storleken. En vanlig termos är mer anpassad för drycker, men mat tar upp mycket mera plats och behöver en större behållare. Därför passar en mattermos perfekt.

Användningsområden för en mattermos

Om man har ett friskt friluftsliv och ger sig ut i naturen är det vanligt att man packar med sig något att äta. Att ha något varmt och mer fylligt än några smörgåsar är alltid gott och det är vanligt att många vandrare har med sig en mattermos. Oavsett om man ger sig ut i skogen, på sjön eller på fjället är en mattermos alltid bra att ha med sig.

Men självklart finns det fler tillfällen när man kan behöva mat medan man är ute. Har man ett jobb som gör att man inte har direkt tillgång till ett kök gör en mattermos att man har sin matlåda färdig och klar med sig. Tack vare det kan man spara in pengar på utemat och vara räddad de gånger det inte finns någonstans att hämta mat över huvud taget. I och med att man har med sig allt man behöver slipper man oroa sig, tänka och planera. Allt är redan klart och det är färdigt att äta.

En mattermos behöver inte vara endast för att hålla maten varm. Den har samma funktion med att hålla den kall. En termos funktion är att inte låta någon värme komma ut eller in och den fungerar bra med att hålla maten antingen varm eller kyld. Om man lägger termosen i kylen eller frysen i ca en timme kan man sedan lägga i kall mat och hålla den på samma temperatur i flera timmar. Om man vill kan man även lägga i isbitar för att hålla temperaturen nere ännu längre.

Hur fungerar en mattermos?

En mattermos har två behållare inuti varandra och det gör att maten håller sig varmare eller kall längre. För att förklara hur en termos fungerar måste man förklara hur värme beter sig. Värmens spridning börjar genom något som kallas för konvektion och kan förklaras som att när det finns en mycket varm punkt, söker värmen upp alla kalla ställen och sprider ut sig över dem. Det krävs partiklar för att kunna göra detta och därför har man byggt in ett vakuum utan material som gör att värmen inte kan ta sig ut.

Vidare kan värmen sprida sig genom något som heter strålning. Det kräver inget material för att kunna spridas och det är på det sättet vi kan få strålning av värme från själva solen. Det är inte något man kan se. Men den finns alltid där och strålar ut värme från det som är varmt, exempelvis maten i en termos. Endast något med reflektion kan stoppa strålningen, som ett tunt lager av metall. Det är därför man täcker termosen i metall för att få strålningen att studsa tillbaka in till maten för att hålla den varmare ännu längre.

Termosarna kommer i olika storlekar och priser. Vanligtvis går storlekarna mellan 0,5 upp till 1,5 liter. Ett barn behöver ofta inte en lika stor termos som en vuxen. En riktigt bra mattermos kan klara att hålla maten varm i flera timmar och några av de bästa kan göra det upp till i 15 timmar.

Har du något bra tips om mattermosar som vi inte belyst? Skriv gärna en kommentar nedan.

Andra guider:

Läs även:

Bästa mattermosen 2019
Uppdaterade topplistan för mattermosar

Lämna en kommentar