Bästa ryggsäcken för vandring – Vandringsryggsäck bäst i test 2024!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth.se och Outdoorexperten.se

1. Osprey Rook 50 2. Urberg Glacier 45 3. Mountain Equipment Fang 42
Osprey Rook 50 Urberg Glacier 45 Mountain Equipment Fang 42

Bästa ryggsäcken för vandring När du ska ut på vandring behöver du, förutom att ha kläder för alla väderlekar, även ha med dig en hel del utrustning för ditt kommande äventyr. En stark och smart ryggsäck är en av dem. En ryggsäck anpassad för vandring sitter på en hel rad olika funktioner som underlättar och hjälper dig förvara delar av din packning. Hur ska du tänka vid valet av ryggsäck och hur hittar du den bästa ryggsäcken för vandring?

Vi har listat ryggsäckar speciellt anpassade för vandring i olika modeller och märken. Nedan kan du läsa mer om våra absoluta toppval!

Topp 3 bästa vandringsryggsäckarna

Bästa ryggsäcken för vandring - Osprey Rook 501. Vår vinnare! Osprey Rook 50

 • Volym: 50L
 • Vikt: 1600 gram
 • Mått: 42 x 35 x 74 cm
 • AirSpeed ryggpanel
 • Vädertålig

Osprey gör det igen när de lanserar lättviktaren Rook 50, som tagit hela marknaden med storm! Det etablerade varumärket överträffar sig själva med denna ryggsäck som lyckas pricka av de flesta av våra absoluta favoritpunkter: funktionalitet, förvaring och prissättning.

Vad som gör Rook 50 till dagens vinnare är dess mångfunktionella utformande, som inbjuder till användning både under större expeditioner och mindre utflykter. Kombinationsmöjligheter med andra av Ospreys ryggsäckar (som Daylite och Daylite Plus), möjliggör att man lämnar den tunga delen av sin packning i lägret om man endast vill ta en mindre promenad under sin vandring.

Det känns på många sätt som att halva ryggsäcken utgörs av dragkedjor, men dessa skvallrar endast om de enorma förvaringsmöjligheter som produkter innehar. Det specifika utrymmet för sovsäcken är rymligt och lättåtkomligt. Löstagbara remmar för sovmadrass medföljer.

De ventilerande nätpanelerna lämnar bäraren torr och sval. Ryggsäcken känns bekväm och ergonomisk, och dess stabila uppbyggnad ger en optimal viktfördelning vid användning även vid längre turer. Bröstrem med tillhörande visselpipa och Power Mesh-fickor för vattenflaskan är endast två av de ting som gör just Rook 50 till vandringsryggsäcken med stort V!

Se priset

Bästa ryggsäcken för vandring - Urberg Glacier 452. Urberg Glacier 45 – Prisvärd och kompakt!

 • Volym: 45L
 • Vikt: 1050 gram
 • Mått: 35 x 25 x 66 cm
 • X-3 ryggsystem
 • Vädertålig

Urberg är en av marknadens mest välkända varumärken, och med sin ryggsäck Urberg Glacier 45  påminner de oss återigen om sina högkvalitativa produkter. Glacier 45 passar för såväl camping som vandring.

Denna för avseendet passade vandringsryggsäck lämnar sin bärare med en känsla av behag och tillräcklig lufttillförsel för att undvika fuktbildning. Dess stomme med stålram utgörs av robust 200D nylon Double Ripstop-tyg, och som om detta ej vore nog så medföljer även ett separat regnskydd.

Dess blygsamma vikt och ergonomiska utformning gör att detta är en ryggsäck som man mer än gärna använder under längre stunder utan att för den delen blir trött eller spänd i kroppen. De reglerbara axelremmar samt höft- och bröstbälte inger en känsla av komfort och stabilitet.

Något av det bästa med Glacier 45 är de förvaringsmöjligheter som ryggsäcken bjuder på. Här finns inte bara fack och fickor i alla storlekar, utan även fästen anpassade för vandringsstavar. Ryggsäcken är dessutom förberedd för vätskeblåsa, för den som önskar köpa till detta.

Att just en av Urbergs produkter blev en stor favorit var väl inte helt oväntat, men kampanjpriset som den finns att inhandla för just nu får oss fullständigt att tappa hakan. En prisvärd, stadig och kvalitativ ryggsäck!

Se priset

Bästa ryggsäcken för vandring - Mountain Equipment Fang 42 3. Mountain Equipment Fang 42 – Vintervinnaren!

 • Volym: 42L
 • Vikt: 925 gram
 • Mått: 47 cm ryggpanel
 • Reglerbar rygg
 • Vädertålig

Denna lättviktare passar framförallt vinterälskaren. Mountain Equipments Fang 42 är en renodlad äventyrsryggsäck som med sitt slitstarka double rip-stop polyamid tyg säkerhetsställer att ni packning är säker även i de mest snödrabbade klimaten. Dess SWR-beläggning gör att den är vattenresistent och PU-beläggningen på insidan säkerhetsställer den vattenavvisande funktionen.

Fang 42 använder sin lätta vikt till sin fördel när den tillåter sin bärare att packa väskan full till en maxvikt av 1360 gram. Dess komfortabla axelremmar och höftbälte effektiviserar användningen. Ryggpanelen är justerbar vikten ytterligare förbättrar passformen. 

Denna vintervinnare är som klippt och skuren för en dag i skidspåret och dess många remmar och fack möjliggör att även säkerhetsutrustning enkelt kan fästas på väl utvalda områden. Utöver detta innehar den även fäste för rep och Shockcord system för bredast möjliga användning.

Se priset

Hur har vi utsett den bästa ryggsäcken för vandring 2024?  

När du ska köpa en ryggsäck speciellt anpassad för vandring är något av det första du bör tänka ut i vilken slags väderlek och årstid du har tänkt använda den. För vandring under vinterhalvåret krävs det en ryggsäck i slitstarkt material som även är vattenresistent för oväntade väderskiftningar.

Du bör även titta efter en ryggsäck som är lätt i vikt och som har bra passform för att göra din vandringstur så behaglig som möjligt. Genom att klura ut till vilken sorts aktivitet och årstid du behöver din ryggsäck kan du lätt bestämma dig för vad du ska titta efter.

Är du inte helt säker på om du endast behöver en ryggsäck för sommarvandring eller en i mer slittåligt material för tuffare vinterexpeditioner är det en god idé att du investerar i en som klarar av båda. Detta är förvisso ett dyrare alternativ, men du kan vara helt säker på att den är både vind- och vattentålig och utrustad med en hel del extra funktioner som kan komma att vara en fördel under din vandring.

Vi har lyckats välja ut tre favoriter av ryggsäckar, både för sommar – och vintersäsong genom att jämföra olika modeller och märken emellan. Vi har tittat lite extra på ryggsäckens vikt, tålighet, material, och extra förvaring och detaljer för annan utrustning eftersom det bör vara anpassat för just vandring. Vi har även jämfört topplistor, bäst-i-test och tittat på skivrecensioner för att komma fram till våra val.

När du bestämt dig för vilken slags ryggsäck du behöver kan du börja jämföra vilka smarta fickor, förvaringsområden och hur ventilerande ryggsäcken är, eftersom ett köp av en mångsidig ryggsäck underlättar din vandring avsevärt.

3 vanliga frågor om ryggsäckar för vandring:

✅ Vilket material på ryggsäcken är fördelaktigt när jag ska ut på vandring?

 En ryggsäck för vandring kommer med säkerhet att utsättas för en hel del olika väderlekar. Därför är det viktigt att du har materialet av ryggsäcken i åtanke innan du gör ditt köp. Titta efter ryggsäckar i slittåliga material som exempelvis rip-stop polyamid tyg med SWR- och PU-beläggning som håller din packning fri från regn och snö, alternativt att din ryggsäck har ett separat regnskydd. Att din ryggsäck är vattentålig är A och O under vandring. 

För varma sommardagar är det en god idé att din ryggsäck även har tillräckligt med lufttillförsel, för att undvika fukt bildning på ryggen när du svettas. 

✅ Har aktiviteten betydelse för vilken ryggsäck jag bör köpa?

Absolut har den det. En ryggsäck för vandring skiljer sig åt från en vanlig ryggsäck vid ett flertal punkter. De skiljer sig även åt beroende på vilken årstid du tänkt använda ryggsäcken. En ryggsäck speciellt anpassad för vandringsäventyr är ofta gjord av material som är andningsbart och som har ett flertal smarta fickor och förvaringsutrymmen för bland annat sovsäck och vattenflaska.

De finns även de ryggsäckar på marknaden som har speciella remmar där du bland annat kan fästa säkerhetsutrustning vid skidturer vintertid.  

✅ Vilka andra funktioner bör du ha lite extra koll på?

Förutom en ryggsäck med så liten vikt som möjligt och i ett material som klarar av olika slags väderlekar är ett flertal olika fack och fickor att föredra. Höft- och bröstbälte förbättrar hållningen under dina turer och anpassade fästen där du kan sätta i vandringsstavar när de inte används, underlättar och låter dina händer vara fria under din vandringstur.

Andra funktioner som kan vara bra att titta efter är en ryggsäck med en god fungerande ventilation och att den har bra passform för långa turer i skog och på fjäll.

Läs också: Bästa ryggsäcken för löpning

Jämför alltid olika märken och modeller innan du gör ditt val

När du är ute efter den bästa ryggsäcken för vandring för just dina behov och ändamål är det viktigt att du alltid jämför olika modeller, material och funktioner mot varandra innan du gör ditt val. Det är även en god idé att du funderar ut för vilken årstid du behöver din ryggsäck så du vet vilka extra funktioner du bör titta efter. 

Genom våra resultat kan vi se att det finns ett stort urval av stabila och högkvalitativa ryggsäckar på marknaden speciellt anpassade för vandring. Det finns idag en mycket hög standard på ryggsäckar med modeller i många olika prisklasser, men vill du ha en ordentlig ryggsäck kan det vara en väl värd investering att titta på ett lite dyrare alternativ. 

För den vana friluftsmänniskan som går på vandringsturer i både sommar- och vinterklimat är det en fördel om du vet vilka slags aktiviteter du utför och vilka förvaringsmöjligheter du behöver. För den som har tänkt att gå på vandringstur med vandringsstavar, kan en ryggsäck med fästen för stavar vara en självklarhet, likaså fästen för säkerhetsutrustning för vintersporter.

Tänk också ut vilka viktiga extra funktioner som kan underlätta vandringen. Att du har ett fack för vattenflaska så det är lättillgängligt under dina turer är en förutsättning.

Så väljer du de bästa ryggsäckarna för vandring efter behov!  

Det är alltid viktigt att du väljer ryggsäck efter behov. Eftersom allas behov ser olika ut är det omöjligt att utse en klar vinnare för alla väder, aktiviteter och årstider. Beroende på vilken slags tur du ska ut på och hur många dagar du ska vara borta är storleken på väskan av betydelse.

För vandraren som tänkt vara ute på längre expeditioner eller som ska utföra ett flertal olika aktiviteter behöver ryggsäcken vara stor nog för packningen som ska ned. Att det finns gott om rum i väskan är en förutsättning, så välj ryggsäck med omsorg – det vinner du på i längden.

En kvalitativ ryggsäck för vandring med smarta detaljer behöver inte kosta dig massor. Det finns en hel ryggsäckar speciellt anpassade för vandring på marknaden som är både slittåliga och som tillhör den lite lägre prisklassen.

Vilken ryggsäck för vandring som faller dig bäst i smaken – kanske någon av de ovanstående alternativen, hoppas vi att du nu vet vad du bör kika lite extra på innan du gör ditt val i jakten på den bästa ryggsäcken för vandring 2024!

Lämna en kommentar