Bästa löparryggsäcken 2025 – Vid traillöpning eller långdistanslöpning blir löparryggsäcken din bästa vän. Med löparryggsäcken får du den vätska du behöver för att klara dig genom din långa tur, och det gör hela upplevelsen mycket mer behaglig och du kan fokusera på det du älskar – löpningen.
Löparryggsäcken är en viktig del av din utrustning och måste, precis som din resterande utrustning, anpassas till dig. Passform, storlek och vikt är bland de saker man ska tänka på när man väljer löparryggsäck.
Hur väljer man rätt och vilka är de bästa vätskesystemen på marknaden? Det är tre saker som denna artikel kommer gå igenom. Fortsätt läs för att veta mer om våra favoritvätskesystem och för att läsa våra svar på vanliga frågor om löparryggsäckar.
Topp tre ryggsäckar för löpning bäst i test
1. Vårt toppval! USWE Airborne 15 L
- Packvolym: 15 L
- Vikt: 710 g
- Vätskekapacitet: 2,5 L
- Vattentät: Nej
- Ställbar rygglängd: Nej
- Reflexer: Ja
Vår klara vinnare – USWE Airborne 15 L – låter dig packa allt du behöver för löpturen, utan att tynga ner dig onödigt mycket, samtidigt som du behåller fantastisk passform. Detta är en löparryggsäck med lätt design och högteknologiska selfunktioner som garanterar att väskan sitter tight runt kroppen utan att påverka din rörelse.
USWE är ett svenskt märke som är riktigt bra på allt som har med äventyrspackning att göra. Mellan 2018–2025 var märket den officiella vätskeryggsäcksleverantören för Vasaloppet, och det säger mycket om märkets kvalitét och kunskap.
“No Dancing Monkey” är vad USWE kallas sin teknologi som ser till att väskan sitter som en sele runt kroppen, och inte “dansar runt”. Detta håller din packning balanserad och säker på ryggen, vilken terräng du än springer på.
Ryggsäckens baksida är ventilerad med bakpaneler som ger ökad luftflödescirkulation och hög komfort. Väskan har fickor för allt man behöver för äventyret, småsaker som stora saker.
2. Osprey Kitsuma 3 – Den lilla väskan för den korta springturen
- Packvolym: 3 L
- Vikt: 240 g
- Vätskekapacitet: 2,5 L
- Vattentät: Nej
- Ställbar rygglängd: Nej
- Reflexer: Ja
Från Osprey hittar vi Kitsuma 3. Detta är en liten vätskeryggsäck som passar till vardagliga springturer, eller varför inte en cykeltur.
Trots den lilla storleken har väskan en integrerad 2,5 L hydraulisk LT-vätskeblåsa. Detta stör inte väskans passform; Osprey har sett till att väskan behåller både passform och komfort. Vidare har väskan innovativa, ventilerade nätbärremmar, en ryggpanel och nätbröstrem som låser fast väskan runt din kropp.
Munstycket till vattenflaskan kan alltid nås tack vare den innovative magnetiska bröstremmen som kan öppnas och stängas med en hand – tack Osprey!
Osprey är ett märke som gör särskilt bra ryggsäckar och smarta väskor för alla tillfällen. Inom flera områden har märket visat sig vara kreativa, innovativa och hittat smarta lösningar. Har du redan en Osprey väska blir Kitsuma säkert ett bra tillägg i kollektionen.
Tittar du på Osprey för första gången, och är ute efter en löparryggsäck glädjer det nog dig att få veta att Osprey designar ryggsäckar som formar sig efter kroppen och ger optimal viktfördelning.
3. USWE Outlander 3 – En multifunktionell väska
- Packvolym: 3 L
- Vikt: 370 g
- Vätskekapacitet: 1,5 L
- Vattentät: Nej
- Ställbar rygglängd: Nej
- Reflexer: Ja
USWE bjuder på en lättviktig väska med många smarta funktioner, fickor och anpassningar till olika aktiviteter. Till skillnad från vårt toppval (Airborne 15L) är Outlander 3 en mycket mindre ryggsäck som lämpar sig för kortare turer och vardagliga äventyr.
Vi älskar särskilt att USWE har utrustat denna väska med så många olika fack som blir hem till alla småsaker som man kan vilja ta med sig på ett äventyr. Mindre fickor kan packas med nycklar, mobil, hörlurar, fickkniv eller annat, medan de större fickorna hjälper dig organisera din packning.
Ryggsäcken har en supersmart avtagbar ytterficka som gör det extra smidigt för dig att lätta på ryggsäckens vikt, genom att bara ta av fickan, eller behålla fickan på för extra packningsutrymme.
Ryggsäcken är väldigt anpassningsbar, och passar även för andra sporter än löpning. Mountainbiking, cykling och andra off-road sporter är exempelvis perfekta för denna väska. Är du alltså någon med fler olika sportintressen kan denna väska vara någonting för dig!
Tre vanliga frågor om löparryggsäckar och vätskesystem:
Det finns löparryggsäckar, löparvästar och vätskebälten – vad är skillnaden mellan dessa?
Skillnaderna mellan dessa portabla vätskesystem är rätt stora och rätt val för dig beror på dina rutiner och vad du vill få ut av vätskesystemet. Här beskriver vi varje system var för sig, så att du får en bättre idé av vad som passar dig.
1. Löparryggsäckar
Löparryggsäckar är det största av de tre systemen. En ryggsäck passar dig som vill ha en mångsidig väska som kan användas för flera aktiviteter än bara löpning. Ofta får man plats med mer än bara det som är väsentligt för en löparrunda. Då kan ryggsäcken användas på vandringar, till exempel, eller till och från jobbet.
2. Löparvästar
Dessa är särskilt utformade för löpning och bärs på ryggen, tätt intill din kropp. Med västar är det särskilt viktigt att du väljer en som passar din kropp bra, annars får du inte den komfortnivå som löparvästar är designade att ha.
Tanken med löparvästar, eller vätskevästar, är att de ska sitta nära kroppen och därför inte röra sig så mycket under löpningen. På västen får du inte plats med mycket, oftast bara vatten och några enstaka små fickor, så de är inte lämpliga för långa löparturer eller flerdagsvandringar.
Med löparvästar får du hög komfort när du springer, mindre packutrymme, men mer lättåtkomlig packning.
3. Vätskebälten
För de allra kortaste turerna kan vätskebältet räcka. Detta är om du inte behöver mer än 500 milliliter vätska med dig. Så, kanske funkar denna bäst för dig som springer på morgnarna innan jobbet?
Vätskebälten är snabba och enkla att sätta på och sitter tight och bekvämt runt midjan. De stör inte under löpturen och tynger inte ner dig. Däremot finns nästan inget packningsutrymme, så välj inte ett vätskebälte om du behöver ta med dig mer än vatten och nycklar.
Hur mycket vätska ska man ha med sig?
Hur mycket vätska som en väska kan hålla brukar anges under “vätskekapacitet” när du läser produktbeskrivningen. Vanligt brukar vätskekapaciteten anpassas till storleken på själva ryggsäcken eller västen.
Det betyder att mindre väskor har mindre vätskekapacitet och större väskor har större vätskekapacitet, vilket är naturligt då kortare turer inte kräver att man bär med sig lika mycket vätska.
Vet du däremot att du brukar vilja ha med dig mycket vatten, men brukar springa korta rundor, kan du leta efter väskor som har stor vätskekapacitet men liten storlek. Osprey Kitsuma 3 är ett exempel på en sådan väska.
Vilken storlek ska man välja?
Packningsvolym anger hur mycket väskan rymmer. Vanligtvis finns dessa fyra packningsvolymer: 1,5 L, 3 L, 6 L och 15 L. Storleken du ska välja beror på hur lång din runda är.
1,5 L – 3 L: Dessa storlekar räcker för kortare löprundor i tempererat klimat där du inte behöver packa extrakläder, snacks eller annat som du kan vilja ha med dig på längre turer. Vi brukar säga att dessa storlekar passar löprundor som är under 3 timmar.
6L: Detta är en bra volym och storlek för medellånga löprundor. Kanske vill du stanna någonstans och äta, göra sightseeing, mysa vid en brasa eller annat. Den här väskstorleken låter dig packa lite mer och ger dig, vilket ger dig mer frihet vad gäller längd på löpturen och pauser. Dagsrundor över 3 timmar långa brukar vi rekommendera denna storlek för.
15L: Ultralöpning, vandringar eller flerdagsturer är denna storlek till. Här får du plats med extrakläder ifall vädret skulle ändras, övernattningskläder eller kläder och utrustning som behövs på just den terrängen eller det spår som du löper.
Sammanfattning
Löparryggsäckar blir sannerligen en viktig del av din utrustning när du väl har bekantat dig med dem. Skillnaden mellan en löparryggsäck och vanliga ryggsäckar är stor, inte minst när det gäller komforten. Löparryggsäckar är designade för att sitta tight runt kroppen, inte röra sig när du springer och balansera din packning, medans vanliga ryggsäckar inte har lika högt fokus på det.
Vi hoppas denna artikel har hjälp dig hitta din bästa löparryggsäck, anpassad till dina behov!
Tack för att du läst vår artikel, och vi hoppas du hittar den bästa löparryggsäcken för dig!
//Henrik
Referenser och extramaterial: