Bästa pannlampan 2024 – topp 3 pannlampor som blev bäst i test!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för cdon.se outnorth.se och outdoorexperten.se.

1. High Power 3xCree T6 Pannlampa 5000LM 2. Silva Trail Runner 4 3. Black Diamond Storm 400 Pannlampa
High Power 3xCree T6 Pannlampa 5000LM Silva Trail Runner 4 Black Diamond Storm 400 Pannlampa

Bästa pannlampan 2024 – I Sverige har vi under den större delen av året tillräckligt med mörker. Men låt inte det hindra dig från utomhusaktiviteter såsom löpning eller vandring. Det är just med det som pannlampor kan hjälpa dig! Med en bra pannlampa kan du ha lika kul på dina utomhusaktiviteter, vilken tid som helst på året! Vi kan säga att det inte finns något dåligt väder – bara dålig utrustning.

Att välja rätt pannlampa är inte det lättaste. Det finns mer man behöver tänka på än hur många lumen lampan har, till exempel behöver du fundera på vilka förutsättningar och egenskaper din pannlampa behöver beroende på din sport.

Men frukta inte! Vi är här för att hjälpa. I denna artikel har vi samlat våra bästa pannlampor som vi tror kan passa dig.

Topp 3 pannlampa bäst i test

Bästa pannlampan - High power, Pannlampa 3xCree T6, 5000LM1. Bästa pannlampan överlag – High Power 3xCree T6 Pannlampa 5000LM

 • Ljusstyrka: 5000LM
 • Antal ljuslägen: 4
 • Batterier: 2x 18650 (ingår ej)
 • Vikt: 450g
 • Justerbar bas: Ja
 • Passform: Stretchband
 • Laddare: Väggladdare (medföljer)
 • Vattentålig: Ja
 • Mått: 83 x 37 x 58 mm

High Power 3xCree T6 pannlampa är en kvalitativ pannlampa med tre starka lampor (3x Cree T6) samt bekvämt justerbart huvud som passar alla. Vi har valt denna lampa som bäst överlag eftersom den passar till så många olika aktiviteter, och är en bra lampa att utgå från om det här är första gången du ska köpa en pannlampa och planerar att använda den till olika aktiviteter.

Lampan har 4 ljusfunktioner: mitten, sidorna, fullt ljus och fullt blinkande ljus. Du kan även byta inställningar på ljusen så att du antingen bara har ett ljus, eller två ljus tända istället för alla tre. Basen är justerbar, så du kan anpassa lamporna för att luta framåt eller bakåt. Själva huvudbandet är i ett stretchigt material som kan anpassas så det sitter säkert och bekvämt på just ditt huvud.

Eftersom denna lampa har så många inställningar, är lätt i vikt och har olika krafter på lamporna så passar den perfekt till många sorters aktiviteter. Allt från camping, vandring, jakt och löpning till klättring, arbete i mörker och kvällspromenader.

(OBS! Kolla inte rakt in i ljuset på denna lampa. Det kan orsaka synskador)

Se priset

Bästa pannlampan - Silva Trail Runner 42. Bästa pannlampan för löpning – Silva Trail Runner 4

 • Ljusstyrka: 350LM
 • Antal ljuslägen: 1
 • Batterier: 3 AAA batterier
 • Vikt: 49g
 • Justerbar bas: Nej
 • Passform: Stretchband (non-slip)
 • Laddare: Nej
 • Vattentålig: Ja (IPX5)
 • Mått: Ingen information

Silva är ett märke som kommer från 3 orienteringsmästare, så de vet definitivt vad de pratar om när det kommer till löpning. Silva Trail Runner 4 är den fjärde generationen av deras klassiska pannlampa för löpning. Den kommer med förbättrat ljusflöde (350 lm), med samma lätta vikt (49 gram) och långa brinntid (60 timmar), som dess tidigare modeller.

Denna pannlampa har en ljusbild som är optimerad för löpning och är dessutom utrustad med ett brett “anti-slip” pannband. Detta är superviktigt för dig som söker pannlampa för löpning, då man inte vill att lampan ska glida ner för ansiktet när man springer.

Lampan drivs även med tre AAA batterier, så du behöver aldrig ladda lampan. Dessutom kan batteripacket antingen monteras på pannbandet eller på förlängningskabeln så att du kan hålla batterierna varma i fickan eller löparväskan – detta förlänger batteriets livslängd.

“Med Trail Runner 4 från Silva så stoppas du inte av mörkret. Med sin bekväma passform och generösa brinntid är Trail Runner 4 idealisk för hängivna löpare.

Den är enkel att använda och lyser upp din väg utan att tynga ner. Så det är bara att ge sig ut och springa. På det sättet beskriver Silva sin produkt och vi tycker kort och gott att det är den perfekta beskrivningen för vad denna pannlampa kan göra för dig.

Se priset

Bästa pannlampan - Black Diamond Storm 400 Headlamp3. Bästa pannlampan för äventyraren – Black Diamond Storm 400 Pannlampa

 • Ljusstyrka: 400LM
 • Antal ljuslägen: 3
 • Batterier: 4 AAA batterier (inkluderade)
 • Vikt: 120g
 • Justerbar bas: Nej
 • Passform: Stretchband
 • Laddare: Nej
 • Vattentålig: Ja (IPX6)

Det här är den absoluta pannlampan för dig som är en äventyrare i alla väder och årstider. Black Diamond Storm 400 Pannlampa är en robust, helt vattentät och dammtät pannlampa byggd för stora och tuffa äventyr.

Lampan har 400 lumen och är trots sin robusta design väldigt kompakt och ergonomisk. Den är alltså väldigt liten för kraften den har. Denna modell kommer dessutom med ett uppdaterat användargränssnitt med ett reglage för linsval som gör det enkelt att växla mellan olika ljuslägena.

Pannlampan är också utrustad med en förbättrad, mångsidig optisk linsdesign som lyser starkare och sparar på lampans batteritid. Ett ytterligare plus är att du kan följa batteriets åtgång på den inbyggda batteriindikatorn. Batteriet kan har en bränntid på upp till 200 timmar!

För mörkerseende är pannlampan utrustad med röda, gröna och blå lägen. Den är vattentät ner till en meter. Sist vill vi nämna att lampan är utrustad med Brightness Memory, vilket gör att den startar i samma ljusstyrka som du lämnade den på när du stängde av lampan sist.

Se priset

Vem behöver en pannlampa?

Pannlampor är inte exklusiva till vissa aktiviteter, utan de kan vara mycket användbara vid en hel del olika aktiviteter och situationer. Man kan tänka så här: i alla situationer då man kan vara i behov av en ficklampa så kan man istället använda en pannlampa.

Detta betyder att pannlampor kan användas till allt från en löpningstur i skogen till camping, vandring, promenader med hunden, bytande av däck på bilen vid sidan av vägen eller jobb under bilen hemma. Egentligen är pannlampan ett väldigt bra verktyg att ha hemma, ifall man oväntat behöver lite ljus i mörker.

Det som gör pannlampor så välbehövda och praktiska är att man inte behöver använda händerna med den, till skillnad mot ficklampor som man måste hålla i. På så sätt är båda dina händer fria till din aktivitet som du utför.

Detta kan även öka din säkerhet, eftersom du då ser bättre vart du går eller cyklar och kan skydda dig själv om du ramlar, då båda händerna kan vara redo att ta emot. Om du även använder pannlampan när du cyklar eller promenerar, så ser bilister dig tydligt på vägen.

3 vanliga frågor om pannlampor

✅ Vad är lumen och vad betyder det för min pannlampa?

I kort: lumen = mått för ljusflöde

Lumen är det som tillverkare använder för att ange hur mycket ljus som lampan ger. Ju högre ljusstyrka en lampa har, desto mer batterikapacitet krävs. Detta ökar pannlampans vikt och storlek.

Som grund kan du komma ihåg detta:

100 lumen: Detta är tillräckligt mycket ljus för att springa på vägar och breda terrängstigar.

500 lumen: Detta är tillräckligt mycket ljus för att ta sig fram på majoriteten av stigar.

1 000 lumen: Detta är tillräckligt mycket ljus för små stigar och off-road, exempelvis om du är mitt i skogen.

✅ Vad ska du tänka på vid köp av pannlampa?

Det man kan tänka på vad gäller lumen och pannlampor är att pannlampan måste ge tillräckligt mycket ljus för att klara av din aktivitet i den miljö du vill utföra den. Det är till exempel skillnad på om du vill springa på en platt terräng i mörkret och om du vill campa mitt i skogen en kall vinternatt. För den första aktiviteten är det möjligt att klara sig på endast 100 lumen, medan den andra aktiviteten kräver en betydligt starkare lampa.

Tänk även på att batterieffekten blir lägre när temperaturen sjunker. Det betyder att ju kallare det är, desto kortare håller batteriet. Du kanske har märkt att din telefon dör ut snabbare på vintern och att batteriet återigen stiger när du värmer upp den? Det är på grund av detta.

✅ Ska man köpa vattentät pannlampa?

Vattentäta pannlampor kan vara bra att ha om du planerar att använda din pannlampa utomhus, för vilken aktivitet som helst. Detta eftersom vädret är oförutsagt, och det säkert inte skulle vara kul om du är ute och cyklar eller ute på campingsemester och din pannlampa plötsligt slutar fungera på grund av det började regna eller snöa.

Vilken pannlampa du behöver beror till stor del på din aktivitet

Det finns pannlampor som är vattentäta, och de pannlampor som inte är det. De flesta pannlampor som säljs är dock vattentäta och är då märkta med exempelvis “IPX5” eller “IPX6” för att indikera nivån på hur vattentäta de är.

Vet du att du definitivt kommer använda din pannlampa i våta situationer, om du exempelvis utövar triathlon där simning är en del av loppet, då behöver du tänka på att köpa en pannlampa som är vattentålig under vatten. Dessutom måste du kolla hur djupt du kan vara i vattnet med pannlampan innan den dör ut.

Titta då på märkena som tidigare nändes, “IPX-” följt av en siffra. Detta indikerar hur djupt du kan gå under vatten. “IPX6” indikerar till exempel att lampan är vattentålig upp till 1 meter under vatten.

Vet du däremot att du bara behöver en pannlampa för att använda när du meckar med bilen kanske det inte är lika viktigt med den vattentäta funktionen. Dock kan vi rekommendera att köra på en vattentät ändå, eftersom de ändå är så tillgängliga på marknaden och kan hittas till mycket förmånliga pris. Det skadar ju aldrig med en sådan funktion!

Hur har vi kommit fram till vår topplista?

Pannlampor är smarta och väldigt användbara verktyg som alla kan dra nytta av. De kan användas till en mängd olika aktiviteter i mörker, såsom löpning, cykling, vandring, camping, triathlon, promenader och när man meckar med bilen.

I denna artikel har vi inkluderat tre tips på pannlampor som passar olika aktiviteter. För att komma fram till vår topplista har vi kikat på en hel del kundrecensioner och topplistor, samt jämfört ett flertal olika märken och modeller åt för att få fram våra resultat. Vi har kikat lite extra på funktioner som vattentålighet, ljuskapacitet och batterieffekt som varit avgörande i våra val.

Vi hoppas att denna köpguide har gett dig den hjälp du behöver för att hitta rätt pannlampa för dig. Vi är säkra på att om du följer denna köpguide så kommer du hitta en pannlampa som du blir nöjd med!

Har du en annan åsikt om vilken pannlampa som är den bästa pannlampan? Skrev gärna en kommentar eller mail. Alla tips och återkoppling uppskattas!

Mer om lampor och pannlampor:
Pannlampor från våra samarbetspartners
Pannlampa bäst i test hos ulrikkelund.com

Lämna en kommentar