Behandla insektsbett på bästa sätt – Sommaren är snart här och vi spenderar automatiskt allt mer tid ute i skogen och naturen. Något tillhörande, men mindre trevligt är dessvärre de envisa insekterna och deras onda och kliande bett. Men lugn, det finns smarta lösningar om du väl blivit biten. Vilka medel och behandlingar kan du använda dig av för att minimera skadan? Vilka typer av medel fungerar bäst för dig?
Så väljer du den bästa behandlingen beroende på insektsbett!
När du ska välja medel för insektsbett är det bra om du vet vilken insekt det är som har bitit dig för bästa möjliga effekt av medlet. Det finns många olika receptfria läkemedel som kan hjälpa till vid insektsbett.
Alsolgel, kylbalsam, alsolsprit och lokalbedövande salvor är bara några utav dem. Det finns starkare medel som exempelvis hydrokortison som är mycket effektivt vid kliande och svullna bett. Tänk dock på att inte använda hydrokortison på barn som är under två år, om du inte redan fått rekommendation av läkare.
Försök även i den mån det går, att inte klia på bettet. På så sätt undviker du lokala hudinfektioner. Du kan lätt förstå om det kommit in bakterier i huden då bettet blir svullet rött och gör ont.
Om olyckan väl är framme
Det händer dock att du blir biten även om du sett till alla medel för att förebygga det. Om du blivit biten av en geting, humla eller ett bi och gadden fortfarande sitter i huden kan du dra ut den med hjälp av en pincett. Tryck gärna något kallt mot bettet eller spola med kallt vatten för att det inte ska smärta lika mycket.
Vid ett fästingbett är det viktigt att du drar ut fästingen rakt och inte vrider fästingplockaren när du tar bort den. Det, för att du inte ska råka ha kvar någon del av fästingen i huden. Vid ett fästingbett är det också bra om du några dagar efter bettet håller extra koll så att det inte ser värre ut och rodnar utöver det vanliga.
Topp 3 bästa sätt att behandla insektsbett
Vi har listat våra favoritmedel som du kan använda för att behandla dina insektsbett på bästa sätt!
1. Klassikern! ACO Special Care Alsolgel
Få krämer och medel för insektsbett slår en gammal god klassiker. ACOs Special Care Alsolgel är det säkra kortet när du vill behandla dina insektsbett snabbt och enkelt. Denna gel är både klådstillande och uttorkande. Det betyder att du kan behandla allt ifrån mygg till fästingbett utan några problem.
När du ska applicera denna gel gör du det lättast genom att applicera rikligt med gel på det område som du behöver behandla. Bäst effekt får du om du kan applicera gelen direkt efter insektsbettet eller sticket. På så sätt undviker du större klåda.
· Form: Gel
· Lindrar: Kliande och brännande insektsbett och stick
· Får även användas av: Gravida och ammande
ACO Alsolgel innehåller aluminiumacetotartrat, vilket är ingrediensen som fungerar som direkt klådstillande och uttorkande. Det är så du slipper ihärdigt kliande på de irriterande myggbetten. Genom att använda denna gel motverkar du även hudinfektioner och svullnad, vilket är vanligt förekommande vid insektsbett.
Vi har utsett ACOs Alsolgel som vår självklara vinnare vid behandling av insektsbett. Den är anpassad för både barn och vuxna och är därför ett bra alternativ att alltid ha hemma. Vi anser att en tub av denna gel bör finnas i varje hushåll för situationer då insekter lyckats bita eller sticka till under din promenad i naturen!
Se priset2. Silvalure Noklåda kylgel – Doseringspenna för lätt applicering!
Silvalure Noklåda kylgelspenna är en smart och kompakt kylgelspenna som lindrar allt ifrån klåda till brännande insektsbett och stick. Denna gelbaserade produkt har en både kylande och lugnande effekt på hud som kliar och har svullnat upp av olika slags insektsbett.
Förutom en kylande och lugnande funktion innehåller denna insektspenna ett unikt örtextrakt som lindrar irriterad hud eller stark klåda omedelbart. Med dessa egenskaper ger den även långvarig lindring till huden, och fungerar även på hud som kommit i kontakt med brännässlor eller brännmaneter.
· Form: Gel
· Lindrar: Kliande och brännande insektsbett och stick
· Applicering: Doseringspenna
Med den här uppfinningsrika pennan är det lätt att applicera dess gel med 5-6 klick per applikation. Den är ett snabbt och hygieniskt alternativ av insektsmedel om olyckan väl är framme. För bästa möjliga effekt rekommenderas det att du använder pennan så fort som möjligt efter bett eller stick. Pennan är också mycket sparsam och räcker till mellan 50 och 60 applikationer.
Vi kan verkligen rekommendera denna kylpenna för den som är ute efter ett svalkande och lugnande medel mot insektsbett, men som inte har mycket plats över i väskan. En sådan lätt applicering är perfekt att använda på även de allra minsta barnen. Med endast ett fåtal klick kan dina kliande och onda bett vara ett minne blott!
Se priset3. Care Plus Anti-Insect – Förebyggande medel!
· Form: Spray
· Skydd mot: Mygg, knott, fästing
· Får användas av: Personer från 13 år
Vi har valt att även ta med ett förebyggande medel på vår topplista så du slipper att bli biten under dina utomhusaktiviteter! Care Plus Anti-Insect spray är ett mycket kraftfullt skydd för en hel del olika insektsbett som fästing, mygg och knott. Sprayen är även ett utmärkt val för utlandsresor med tropiska myggor.
Denna motverkande spray innehåller hela 40% DEET. En hög halt av DEET ger ett längre skydd mot insektsbett, så du slipper spraya mer än en gång per dag. Vad vi gillar lite extra med denna produkt är att den, förutom att vara ett utmärkt skydd, även är mycket lätt att applicera.
När du applicerar medlet bör du spraya varsamt, då det inte krävs mycket av produkten för att den ska börja verka. Fördela produkten på oskyddade delar av kroppen och i ansiktet för att skydda dig mot stick och låt sprayen sedan torka. Om det är tänkt att sprayen ska användas tillsammans med solskyddsmedel bör du först applicera solskydddsmedlet, vänta i 30 minuter och sedan spraya Care Plus Anti-Insect spray.
Detta är ett receptfritt läkemedel, men bör endast användas av personer över 13 år och uppåt så denna spray passar bäst för vuxna. Det rekommenderas dock inte för gravida och ammande. Du kan däremot känna dig helt säker med Care Plus Anti-Insect spray!
Vem behöver ett medel för insektsbett?
Om du vistas mycket i naturen är det vanligt förekommande att du någon gång råkar ut för ett insektsbett av något slag. Det kan både klia, svullna upp eller rent av ge smärta beroende på vilken sorts insekt det är som bitit dig. De vanligaste betten kommer dock från myggor, knott, broms och fästingar.
Det finns många olika typer av medel som kan hjälpa om det appliceras direkt efter bettet. Du kan välja mellan allt ifrån kräm till spray beroende på vilken typ av behandling som du föredrar. För fästingbett är det däremot viktigt att du köper hem en fästingplockare, då det är det säkraste sättet att avlägsna det lilla krypet på.
Fästingtäta områden är exempelvis Stockholms, Uppsalas och Södermanlands kusttrakter. Det är också härifrån de flesta av Sveriges TBE- och Borreliafall kommer från. Om du känner dig rädd för att bli biten av en fästing och bor i ett riskområde kan du även vaccinera dig mot TBE.
Förutom behandling av insektsbett finns det även en hel del medel du kan använda för att förebygga att få exempelvis myggbett. Det finns många medel på apoteken av myggspray som håller de bitsugna små krypen borta. Vi rekommenderar dock att du testar dem innan köp, då en del myggsprayer har en ganska stark doft.
3 vanliga frågor om insektsbett:
När bromsar, myggor eller knott suger blod från människan sprutas det på samma gång in saliv i huden. Det hindrar blodet från att stelna. När det sedan börjar klia av betten är det för att vårt immunförsvar reagerar på saliven. Det är också av samma anledning som huden kan svullna upp. Detta är helt normalt och är inte ett direkt tecken på överkänslighet eller allergi.
Vid bi- eller getingstick gör det oftast ont, då deras gadd sitter ihop med en giftblåsa och detta gift är mycket smärtframkallande. En humlas stick smärtar inte på samma sätt, då det istället bränner till.
Till skillnad mot vad du kanske kan tro, sticker getingar, bin och humlor endast när de känner sig trängda eller hotade. Genom att agera lugnt i deras närvaro kan vi minimera risken att bli stuckna. Getingar är mer benägna att sticka oss än till exempel bin och humlor. Detta på grund av att bin endast kan sticka en gång innan de dör och hos humlan är det bara honorna som sticks.
Du bör alltid söka vård om du är allergisk mot bi- eller getingstick. Du bör även kontakta vården om du blivit stucken av ett bi eller av en geting nära ögat eller munnen. Har du fått en hudinfektion som vägrar ge med sig eller om du har blivit stucken flera gånger kan det också vara en god idé att få det undersökt.
Andra allvarligare symptom som yrsel och andningsbesvär kräver en läkarundersökning på en gång. Vänta inte vid dessa symptom.
Vad kan du själv göra för att undvika insektsbett?
Som tur är finns det en hel del olika tips och tricks du kan använda dig av för att förebygga att kryp som mygg och fästingar biter dig. Ett tips är att bära ljusa kläder för att motverka bett från myggor och knott. Mot fästingar däremot, är det rekommenderat att bära mörka kläder. Om du befinner dig i ett område som du vet inte har mycket fästingar, kan du därför klä dig lite ljusare.
För att motverka getingbett kan du duka av matbordet direkt efter att du ätit och stänga lock och korkar på alla söta drycker som kan locka insekten.
Myggor dras till ljus, så om du låter en lampa vara tänd, kommer myggen förmodligen samlas i det området. Ett bra knep är att alltid använda dig av myggnät nattetid för att slippa få bett medan du sover. Ska du vistas i natur med högt gräs kan det vara en bra idé att ha heltäckande kläder och stängda skor. Ta alltid en extra titt på din kropp efter att du varit ute för att förebygga att fästingar hinner fästa sig på kroppen.
Som vi nämnt tidigare i denna artikel kan myggmedel vara mycket effektiva för att förebygga myggornas kliande bett. Vissa myggmedel bör dock inte användas på barn. Om du är osäker, fråga gärna på ditt närmaste Apotek. Det finns dessvärre inga medel som avskräcker bromsar från att bita till.
Vilken behandling du än föredrar mot insektsbett hoppas vi att du med hjälp av våra tips både kan behandla och förebygga insektsbetten på bästa möjliga sätt!
Har du redan en fästing som bitit sig fast? Du kan vi tipsa om detta test som testat de bästa fästingplockarna.