Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Mattermos för barn – Hitta bästa termosen för mat till ditt barn!

1. Skip Hop Zoo Mattermos Räv 2. Hydroflask Food Flask 3. Skip Hop Termos Zoo Enhörning
Skip Hop Zoo Mattermos Räv Hydroflask Food Flask Skip Hop Termos Zoo Enhörning

Mattermos för barn – Det finns många tillfällen där barnen är i behov av att ha med sig matsäck, det är till exempel vid skolutflykter, picknick med kompisarna eller en utflykt med familjen. Beroende på vad man ska iväg på så kan innehållet i matsäcken behöva varieras. Ibland räcker det med att den är packad med lite fika men vid andra tillfällen behövs en mer stadig måltid som ska hålla hungern borta hela dagen.
För att barnet ska hålla sig mätt en längre stund kan det vara bra att kunna erbjuda varm mat, vilket kanske inte känns så enkelt i en matsäck men med en mattermos blir det möjligt.

Enkelt beskrivet så är en mattermos som en helt vanlig termos men som ofta är lite större i diametern och har en större öppning. När man ska köpa en mattermos till sitt barn kan det vara några grejer som bör tänka på.

Barnvänlig mattermos

Om man tänker på att barnet ska ha mattermosen med sig på utflykter med skolan och inte kommer ha någon förälder i närheten som kan bistå med hjälp så kan det vara bra att fundera på hur mattermosen ser ut. Det är inte alltid så lätt att öppna en termos, inte heller en mattermos, och för att barnet ska klara av att öppna termosen på egen hand kan man tänka på att köpa en termos med ett lock av plast. Plastlocket är mer greppvänligt för små händer och gör det enklare att öppna den. En mattermos är ju tjockare och det kan vara svårt för barnet att få ett ordentligt grepp med sina små händer.
Ett lock av plast har ingen negativ inverkan på termosens funktioner utan den behåller värmen bra ändå.

Det finns också mattermosar med barnvänliga motiv på, något som kan uppskattas om barnet är något yngre. På så sätt blir termosen lite roligare till utseendet och det är lätt för barnet att hålla reda på den i mängden av andra termosar. Köper man en termos med en särskild figur eller idol på så får man räkna med att barnet tids nog kommer att växa ifrån termosen och inte längre gilla motivet på den.

Topp 3 mattermos för barn

Mattermos för barn - Skip Hop Zoo Mattermos Räv1. Skip Hop Zoo Mattermos Räv

 • Färgglad mattermos av rostfritt stål
 • Perfekt att ta med på utflykten, passar bra för alla möjliga maträtter
 • Kommer med en kombinerad sked och gaffel i ett

Skip Hop Zoo Mattermos är en färgglad mattermos av rostfritt stål håller barnens mat varm eller kall. Perfekt att ta med på utflykten och passar bra för alla möjliga maträtter. Med en medfäljande spork, en sked och gaffel i ett, som är lätt för ditt barn att äta med och fästs enkelt på den inbyggda bestickhållaren. Rymmer 325 ml.

Se priset

Mattermos för barn - Hydroflask Food Flask 354 ml2. Hydroflask Food Flask

 • Vikt: 315 g
 • Rostfritt stål invändigt: Ja
 • Rostfritt stål utvändigt: Ja
 • Volym: 354 ml

Food Flask 354 ml från Hydro Flask är en mattermos gjord för dig som vill avnjuta din måltid i naturen. Rostfritt stål går termosen extra slitstark.TempShield Protected- vakuumisolerad insida med dubbel vägg gör att termosen kan hålla värmen i upp till 6H och kyla upp till 24H. Termosen är tillverkad i 18/8 rostfritt stål och är naturligtvis BPA-fri. Den dubbelväggade konstruktionen gör att ingen kondens eller värme överförs till flaskans utsida.

Se priset

Mattermos för barn - Skip Hop Termos Zoo Enhörning3. Skip Hop Termos Zoo Enhörning

 • Håller maten varm i upp till 7 timmar eller kall i 5 timmar.
 • Spork ingår
 • Bestickhållare passar de flesta bestick
 • Fri från BPA, PVC och ftalater

Den här praktiska mattermosen från Skip Hop som håller maten varm i upp till sju timmar! Termosen har en mycket funktionell design med ett tättslutande skruvlock och en bestickhållare. Ett praktiskt multibestick ingår också vilket fungerar som både sked och gaffel.

Se priset

Storlek och tillbehör

Det kan vara svårt att veta vilken storlek, volym, på termosen som är lämplig för sitt barn. Där får man titta på två aspekter, dels hur mycket barnet äter men också hur mycket barnet orkar bära på. En större termos väger mer och tar mer plats i ryggsäcken. Många termosar som är gjorda för barn har en volym på cirka 3 dl, ibland är det tillräckligt men lite äldre barn kan behöva ha en större termos.

Till mattermosen finns det också tillbehör så som bestick. En del termosar säljs ihop med bestick och har en bestickhållare. Detta kan vara väldigt smidigt då man vet att bestick alltid är med på utflykten och att barnet lätt kan hålla reda på de själv genom att stoppa tillbaka dem i hållaren när man har ätit klart.

Kemikalier i mattermos för barn

Man vill aldrig som förälder att ens barn ska få i sig farliga kemikalier eller andra ämnen som på något sätt kan skada barnets hälsa. Vid tillverkning av termosar är det främst två kemikalier som är vanliga och som man bör se upp med, nämligen Ftalater och BPA. Båda dessa kemikalier kan påverka fertiliteten främst hos pojkar men också rubba hormonerna.
Användning av dessa kemikalier är hårt reglerade inom EU där det finns tydliga riktlinjer hur mycket man får använda dessa i sina produkter. Det kan därför kännas bättre att köpa termosar som är tillverkade i något EU-land då länder utanför EU inte har samma riktlinjer.

Lämna en kommentar