Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Bästa vandringstältet 2024 – hitta det bästa tältet för vandringen!

Bästa vandringstältet 2024 – Fjällvandring och vanlig vandring är idag mycket populära utomhusaktiviteter för friluftsmänniskan som vill spendera några dagar i naturen för avkoppling. För att vandringen ska bli lyckad behöver du däremot rätt utrustning för ditt äventyr. Ett tält speciellt anpassat för vandring underlättar definitivt om det dessutom är tåligt för skiftande väderlekar. Vad mer bör du ha i åtanke innan du gör ditt slutgiltiga val av vandringstält och hur hittar du det bästa vandringstältet 2024?

Vi har listat våra bästa val av vandringstält i olika modeller och märken och genom att jämföra dem har vi kommit fram till dessa favoriter!

Topp 3 bästa vandringstält 2024

Vandringstält - Urberg 3-person Tunnel Tent G51. Vår vinnare! Urberg 3-person Tunnel Tent G5

·       Antal personer: 3

·       Vikt 3,442 kg

·       Antal ingångar: 1

·       Goda ventilationsmöjligheter

·       Säsonger: 3-säsongstält

Urberg är ett av de mest tillförlitliga varumärkena för friluftsliv och deras 3-person Tunnel Tent G5 är ett levande bevis på det! Tunnel Tent G5 är ett tremanstält i en tunneltältsmodell som passar perfekt för vandring från tidig vår till sen höst.

Detta tunneltält har färgkodade tältsängar som gör det mycket enkelt och snabbt att få upp tältet och montera ner det. Det är ett väldigt prisvärt tält som med sin låga vikt är ett mycket bra val för vandringen. Innertältet kan enkelt kopplas bort från yttertältet om du vill minimera vikten ytterligare och tältet har en stor absid där packningen får plats.

Något vi värdesätter lite extra är att, förutom den låga vikten och smidiga monteringen så är detta tält också väldigt slitstarkt och klarar även mer krävande väderförhållanden. Det har en hel del extra funktioner som underlättar och gör din vandring ännu mer lyckad.

Tältet har invändiga förvaringsfickor och ett myggnät i dörren som håller kryp och objudna gäster borta och tältet är tillgängligt i 4 olika färger. Tunnel Tent G5 är en stor kundfavorit och med tanke på allt du får för pengarna förstår vi verkligen varför!

Se priset

 

Vandringstält - Nordisk Svalbard 1 SL2. Svalbard 1 SL – Slittåligt tält för vinterexpeditioner!

·       Antal personer: 1

·       Vikt 1,7 kg

·       Antal ingångar: 1

·       Goda ventilationsmöjligheter

·       Säsonger: 4-säsongstält

Nordisk är ett etablerat friluftsmärke med funktionell och robust utrustning för krävande friluftsanvändare och deras Svalbardmodell är inget undantag! Detta enmanstält är otroligt stabilt och robust. Med en vikt på endast 1,7 kilo är det ett perfekt tält för en person att ha med på vandringen.

Vad som gör Svalbard 1 SL till ett så kvalitativt tält är att det har en extremt hög slitstyrka och vindstabilitet för de allra tuffaste väderförhållandena under alla årstider. Svalbard 1 står emot vindar upp emot 32,7 m/s, förutsatt att det är ordentligt fastsatt i marken. Materialet på både inner- och yttertält är robust och klarar därför av både vind och snöbelastning.

Detta tält har också ett stort utrymme i absiden även fast det är mycket kompakt. I absiden kan du med lätthet laga mat eller förvara annan packning. Tältet har mycket god ventilering och en magnetisk dörrförslutning som gör att du slipper hålla koll på dörröppningen när du går in och ut genom tältet. 

Detta tält hamnar på vår andraplats och är det självklara valet för vandrare som letar efter 4-säsongstält som klarar av tuffa expeditioner under alla årstider.

Se priset

Vandringstält - Wild Country Zephyrons Compact 23. Wild Country Zephyrons– Bästa tvåmannatältet! 

·       Antal personer: 2

·       Vikt 1,73 kg

·       Antal ingångar: 1

·       Fristående: Nej

·       Säsonger: 3-säsongstält

Wild Country Zephyrons vandringstält är det ideala tvåmannatältet för vandring, camping eller andra utomhusaktiviteter som kräver ett lätt och kompakt tält. Detta tält har en vikt på så lite som 1,73 kilo, det gör att tältet är idealt att packa ner under en vandringstur för vandrare som har begränsat med packutrymme.

Wild Country Zephyro monteras upp med inner- och yttertältet ihop för att det ska gå mycket snabbare att få upp tältet utan krångliga instruktioner. Detta är en mycket god egenskap, då tältet under vandringen ofta monteras upp och ner igen beroende på var du slår läger för natten.

Detta tält är ett 3-säsongstält, det innebär att det passar bäst för användning från tidig vår till sen höst. Med sina meshpaneler ger Wild Country Zephyro en god ventilation i tältet. Detta är mycket viktigt, speciellt under sommarhalvåret.

Tvåmannatältet är mycket tåligt och med hjälp av sin låga profil står det emot blåsigt väder, perfekt när väderförhållanden plötsligt kan ändras. Vi rekommenderar detta tält till vandraren som är ute efter ett kvalitativt tält till budgetpris!

Se priset

Hur har vi utsett de bästa vandringstälten 2024?  

När du ska köpa ett vandringstält är det första du behöver fundera ut till vilken årstid du kommer att använda ditt tält till. Detta behöver du veta då det påverkar både pris och material av tält. Det finns 3-säsongstält och 4-säsongstält som du kan välja mellan när du ska göra ditt val. Genom att klura ut till vilken aktivitet och årstid du tänkt använda ditt tält kan du lättare bestämma dig för vad du ska titta efter.

Campar du flitigt under hela året och är beredd att lägga ner lite mer pengar på ett tält som klarar av alla årstider och klimat är det smartast att du köper ett 4-säsongstält. Visst är 4-säsongstältet det dyrare valet, men du kan däremot vara helt säker på att det är både vindtåligt och utrustat med en hel del extrafunktioner som kan komma att vara en fördel under din vandring.

Vi har kommit fram till våra resultat genom att vi jämfört många olika modeller och märken på marknaden. Vi har lagt störst vikt på tältets vikt, tålighet, material och hur lätt det är att montera eftersom det bör vara anpassat för just vandring. Vi har även jämfört topplistor och tittat på kundrecensioner för att komma fram till våra val.

När du bestämt dig för vilket slags säsongstält du vill ha kan du börja jämföra olika märken och modeller. Vi rekommenderar dock att du alltid även tittar på vilka extrafunktioner tälten besitter som kan vara till hjälp under vandringen innan du gör ditt köp.

3 vanliga frågor om vandringstält:

✅ Vad är skillnaden mellan 3-säsongs– och 4-säsongstält?

När du ska köpa ett vandringstält behöver du alltid först tänka ut för vilken årstid du tänkt använda tältet. 3-säsongstältet fungerar från tidig vår till sen höst och är ofta lite billigare än 4-säsongstält. De behöver inte ett lika tjockt och tåligt material som 4-säsongstältet, då det är anpassat för bättre väderlekar.

4-säsongstälten däremot har ofta tjockare och mer slittåligt material med både inner- och yttertält av mycket bra kvalitet. Det är anpassat för aktiviteter under hela året. 4-säsongstältet är i regel dyrare än 3-säsongstältet, men fördelen är att det är det bästa möjliga tält du kan hitta i form av tåligt material som klarar av allt från lättare camping till vinterexpeditioner i tuffare klimat. Även vikten kommer att påverkas beroende på om du väljer ett 3-säsongstälet eller ett 4-säsongstält. Ett 3-säsongstält är i regel lättare än 4-säsongstältet.

✅ Har aktiviteten betydelse för vilket tält jag bör köpa?

Självklart. Ett vandringstält är speciellt anpassat för vandring och camping, vilket ofta innebär att du behöver montera upp och ner tältet ett flertal gånger under din vandring. Därför är vandringstälten mycket lätta i vikt och enkla att montera upp.

Många vandringstält har även färgkodning så det blir extra lätt att montera upp det. För vinterhalvår och kallare klimat behöver du även tänka på att ditt tält har ett starkt inner- och yttertält som klarar hård vind. 

✅ Vilka andra funktioner bör du ha lite extra koll på?

Förutom det mest uppenbara, att tältet bör vara lätt att montera upp med enkla instruktioner bör det också vara mycket lätt i vikt. Är ni många i sällskapet som ska sova i samma tält kan extra förvaringsutrymmen också vara ett stort plus. 
Andra funktioner som kan vara bra att titta efter är tält med en god fungerande ventilation och myggnät för sommarsäsongen.

Jämför alltid olika märken och modeller innan du bestämmer dig

När du är ute efter det bästa vandringstältet för just dina behov och ändamål är det viktigt att du alltid jämför olika modeller, material och funktioner innan du gör ett slutgiltigt val. Du behöver också tänka ut för vilken årstid du tänkt använda ditt tält innan du kan göra ditt val.

Genom vår undersökning kan vi se att det finns ett stort urval av högkvalitativa och lätta vandringstält på marknaden speciellt anpassade för olika slaga aktiviteter. Det finns idag en mycket hög standard på vandringstält med modeller i många olika prisklasser, så det finns ett alternativ för alla plånböcker. 

För den vana friluftsmänniskan som går på vandringsturer i tuffa klimat och i svår terräng är det en god idé att titta lite extra på vandringstält som har ett inner- och yttertält i starkare material för att klara av de tuffare väderlekarna. För den som har tänkt att gå på vandringstur i lättare klimat och terräng kan det gott ock väl räcka med ett tunt och lätt alternativ i den billigare prisklassen. 

Tänk också ut om det är några extra viktiga funktioner som du vill att ditt tält besitter. Att det väger lite och lätt att packa ner är en förutsättning. På en vandringstur behöver du även montera upp och ner tältet ett flertal gånger. Därför är det en god idé att välja ett tält som har snabb och smidig montering för att spara tid.

Så väljer du det bästa vandringstältet efter behov!  

Det är alltid viktigt att du väljer tält efter behov. Eftersom allas behov ser olika ut är det omöjligt att utse en klar vinnare för alla väder och årstider. För att ett vandringstält ska hålla den rätta standarden enligt vår bedömning, behöver det först och främst vara enkelt att montera upp. På en vandring eller camping behöver du montera upp och ner tältet ett flertal gånger och just därför krävs det att instruktionerna är enkla, samtidigt som packvolymen ska vara låg.

Du bör också ha materialet och vikten i åtanke när du väljer vandringstält. Ska du på vandring under vinterhalvåret eller i områden där det finns stark vind behöver du ett tält i ett starkt material som håller för de allra tuffaste expeditionerna. Ett vandringstält bör alltid vara så lätt som möjligt, då du bär runt på det under hela vandringen.

En annan viktig punkt att ha i åtanke när du väljer vandringstält är hur god ventilationen är och extrafunktioner som utrymme för packning och myggnät. Hur stort tält behöver du? Detta påverkar också priset beroende för hur många personer tältet är tänkt för. Det finns dock en hel del vandringstält på marknaden som är både kvalitativa och som tillhör den lite lägre prisklassen.

Vilket vandringstält som faller dig bäst i smaken – kanske till och med något av våra toppval, hoppas vi att denna guide har varit till hjälp att avgöra vilket tält som är det bästa vandringstältet 2024 för just dig!

Lämna en kommentar