Stekhällar – laga mat i det fria

Stekhällar fick ett stort genomslag för några år sedan. En stekhäll har nästan blivit ett måste för utomhusmatlagning och den har blivit mycket populär bland annat för att man kan laga mat under bar himmel och få ett fantastiskt resultat. Även tv-kockarna använder dem och de är mycket populära bland proffsen.

Möjligheterna att laga mat är många på en stekhäll. Man kan både steka, koka och woka. Vad man än väljer blir resultatet både välsmakande och imponerande på samma gång. Det går dessutom alldeles utmärkt att laga mat nästan var som helst. Stekhällen kan tas ut på altanen, eller användas i trädgården. Man kan till och med laga mat i skogen om man önskar.

Stekhällar finns i många olika storlekar och värms enkelt över en eld eller med gasolbrännare. Grillning i all ära men variation är aldrig fel. Det är skönt att kunna ha ett komplement till grillningen.

Griddle
Muurikka Paella Set
Muurikka 78 cm med ben

Olika typer av stekhällar

Det finns en del olika typer av stekhällar att välja bland. Den vanligaste varianten är dock den stekhäll som säljs som ett färdigt paket och som oftast går under benämningen sommarkök. Det man som köpare behöver göra om man väljer ett färdigt system är att bygga ihop utrustningen. Man kan välja mellan en rad olika märken när man ska välja stekhäll, men det mest kända är Muurikka från Finland.

I ett färdigt paket ingår stekhäll, ställning där hällen står stadigt och gasbrännare. Andra tillbehör som inte alltid ingår men som kan vara bra att köpa till kan vara ett lock som täcker stekhällen, ett stekspray samt ett överdrag för att täcka köket vid förvaring.

De flesta stekhällar är försedda med gasolbrännare och för nybörjare kan det kanske kännas lite osäkert i början, men så länge man följer anvisningarna uppstår oftast inga problem. Man kan som alternativ lösning annars köpa en grillplatta eller paellapanna och använda som stekhäll.

Det som aldrig följer med i ett färdigt paket är gasoltuber. Det får man själv köpa, men de är ganska lätta att få tag på. Man kan till exempel köpa dem på olika mackar. Priset varierar beroende på storlek, men man behöver ingen jättestor gasoltub för att använda en stekhäll.

Andra typer av stekhällar

Det finns även enkla stekhällar som har ben som kan ställas över en öppen eld eller över grill. Att hitta en perfekt anpassad stekhäll för just den befintliga grillen är kanske inte alltid så lätt, men ett alternativ är att köpa en grill där en stekhäll ingår. Man hittar lätt en stekhäll för eldstaden, men det man ska fundera över är hur stor den ska vara och om man vill ha en av gjutjärn eller rostfritt stål. Stekhäll i rostfritt stål rekommenderas till exempel om man vill ta med hällen på en skogsrunda då de är enklare att bära.

Det finns även elektriska stekhällar som har en nonstick yta och främst är ämnade för pannkakor och crepes. I matindustrin används även elektriska stekhällar så som på gatukök.

Rostfritt eller gjutjärn

Det finns fördelar och nackdelar med båda materialen. Om man tittar på rostfria stekhällar är den största fördelen att de är lättare och således ett bättre val för utflykter eller camping. En annan fördel är att det inte krävs något större underhåll på stekhällen. Gjutjärn har dock en längre livslängd om man sköter den på bästa sätt, men nackdelen här är vikten.

Att tänka på

Det finns lite att tänka på innan man bestämmer sig för vilken stekhäll som passar ens behov bäst. Man ska fundera på vilket material som är bäst för ändamålet. Rostfritt stål är lite dyrare, men kräver mindre underhåll och är lättare om man ska ha med den på utflykt exempelvis. Å andra sidan är gjutjärn väldigt bra och med rätt underhåll har det en lång livslängd.

Det finns även olika storlekar på stekhällarna som är anpassade till ett specifikt antal personer, vilket kan vara bra att ha i åtanke innan man bestämmer sig för köp:

  • Storlek 45-50 centimeter är till 2-4 personer
  • Storlek 55-65 centimeter är till 6-8 personer
  • Storlekar som är 70 centimeter eller större är till större sällskap eller mer avancerade utematlagare.

Vad brukar du laga för mat på din stekhäll? Har du några tips som vi missat, skriv gärna en kommentar nedan.

Här är alla våra artiklar om stekhällar samlade stekhällar från våra partners till bra pris. Och glöm inte att köpa tillbehör till din stekhäll

Lämna en kommentar