Vill du slippa myggbett i sommar?

Under sommarmånaderna vill man gärna sitta ute och njuta av luften, kanske en god matbit och trevligt sällskap. Men ibland kan man råka ut för att myggorna förstör den härliga kvällen. De kommer och sticks, surrar och är allmänt irriterande. Om man är känslig för myggbett kan det dessutom bli än mer jobbigt. Då kan man få en allergisk reaktion och det kan sluta riktigt illa. Men hur ska man egentligen bete sig för att slippa myggbett som är så otrevliga?

Välj rätt kläder

Det kanske allra bästa sättet att undvika myggbett är genom att man helt enkelt har kläder på sig. Det allra bästa är att ha heltäckande kläder, för det kan myggorna inte sticka igenom. Men på sommaren kan det vara väldigt jobbigt och varmt att ha massor av kläder på sig. Om man trots allt väljer kläder kan det vara klokt att ta plagg i ljusa färger eftersom att irriterar och stör myggorna mest.

Tänk på hygienen

Om man vill undvika myggbett är det också klokt att tänka på sin hygien. Genom att duscha och tvätta sig lockas myggorna inte till de naturliga kroppsdofterna. Såväl svett som urin kan locka till sig ännu fler myggor. Om man använder starkt doftande schampo eller lite extra parfym kan man också bli av med myggen eftersom man då doftar på ett onaturligt sätt. Myggorna får svårt att hitta en eftersom de naturliga kroppsdofterna försvinner och dessutom luktar man inte lika tydligt av blod. Det finns också schampo med tillsatser av till exempel tea tree olja som gör att myggorna håller sig borta.

Myggmedel

Det finns också en hel del myggmedel på marknaden. De kan ha varierande innehåll och styrka. Man kan använda myggmedel för att hålla myggorna borta från kroppsdelar man varken kan eller vill täcka med kläder. Men man bör vara lite försiktig med de här myggmedlen. Man kan nämligen vara överkänslig mot dem och det är också klokt att inte använda dem på för stora områden på kroppen.

På de allra flesta myggmedel står det också att man inte ska använda dem på småbarn eller spädbarn eftersom på grund av att deras hud är lite tunnare. Om man behöver myggmedel som passar för barn är det bra att läsa på förpackningen om det finns några åldersgränser och man kan också fråga på ett apotek om de vet något myggmedel som kan passa.

Slippa myggbett i sommar?
Starkt doftande blommor kan förvirra myggor.

Man bör dock vara lite försiktig med myggmedlen då man inte riktigt vet hur de påverkar kroppen i det långa loppet. Många myggmedel är dessutom nya på marknaden och de har inte hunnit testas under så lång tid ännu.

Undvik alkohol för att slippa myggbett

Under sommaren är det vanligt att man sitter och tar ett par öl eller njuter av ett par glas cider. Men om man vill undvika myggen kan det vara klokt att inte nyttja någon alkohol alls, eller i alla fall se till att mängden är väldigt liten. När man dricker alkohol är det nämligen vanligt att man får fler myggbett än andra. Det beror på att kroppen utsöndrar med koldioxid när man dricker alkohol och just koldioxid är något som myggen känner lukten av på långt håll och de gillar också doften riktigt mycket.

Naturliga sätt att mota bort myggen

Om man inte gillar myggmedel utan istället vill använda de naturliga sätten att mota bort myggen finns det också en hel del olika knep. Man kan till exempel använda sig av citronolja som bränns, citronljus eller liknande. Det går också bra att skapa en krans med blommor som doftar starkt. Den kan dessutom vara dekorativ att ha på sig. Skattram och pors som växer vid våtmarker eller strandkanter är två exempel på blommor som effektivt håller myggorna på avstånd. Det negativa är att en krans ofta bara håller myggen borta från huvudet, och inte från resten av kroppen.

Myggnät

Om man har en altan eller uteplats kan man passa på att hägna in den med myggnät. På så sätt kan man sitta ifred utan att behöva oroa sig för att myggen ska komma in och förstöra kvällen. Det finns också partytält som man kan sätta upp och i dem kan man fästa speciella myggnätsväggar med dragkedjor. Det gör att man lätt kan montera upp tältet och stänga till när man så önskar. Det kan många gånger vara lite mer omständigt att montera upp myggnät på en redan byggd altan.

Om man besväras av att myggor tar sig in i bostaden kan man också hänga upp myggnät i dörrar eller fönster. Många gånger kan ett löst hängande nät fungera bra. När det blåser fram och tillbaka tycker myggorna att det är lite otäckt och de undviker då att flyga in.

Myggskrämmor

Det har också dykt upp olika myggskrämmor på marknaden. Vissa av dem har ett slags chip som utsöndrar dofter och annat som inte myggen tycker om, medan andra lockar till sig mygg med hjälp av ljus. De brukar ofta vara relativt effektiva.

Hur gör du för att slippa myggbett?

Här hittar du alla våra artiklar om myggskydd, här hjälper testmonkey dig att hitta bästa myggmedlet

Lämna en kommentar