Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Bästa Muurikka tillbehören – Vi har utsett våra absoluta favoriter till din stekhäll!

Bästa Muurikka tillbehören – Att kunna laga mat över öppen eld under din vandring eller camping är för många en nödvändighet på turer under bar himmel. En Muurikka stekhäll är det perfekta köksredskapet som räddar de flesta middagarna i skogen.

Förutom själva pannan behöver du dock en hel del olika tillbehör för att kunna tillaga din mat på ett optimalt sätt. Vilka tillbehör bör du ha i åtanke för din matlagning och vilka funktioner ska du kika efter för att hitta de bästa Muurikka tillbehören till din stekhäll?

Vi har listat de bästa Muurikka tillbehören till din stekhäll som gör din matlagning i naturen komplett!

Vårt toppval! Muurikka Gasbrännare D-300 Långa Ben

Gasbrännare D-300 Långa Ben
Gasbrännare D-300 Långa Ben
 • Bränsle: Gas
 • Vikt 5 kg
 • Max effekt: 6,5 kW
 • Vindskydd: Ja
 • Passar för: Muurikka stekhäll 32-58 cm
Se pris

Muurikka har förutom stekhällar självklart även en hel del olika tillbehör som passar perfekt till din stekhäll. En gasbrännare specifikt designad för Muurikkas olika pannor gör att du kan använda din stekhäll på denna justerbara gasbrännare om du har en panna med en diameter på 32-58 centimeter.

Muurikka Gasbrännare D-300 är en brännare med extra långa ben så att du med lätthet kan stå upp och laga din mat till hela sällskapet. Brännaren har stadiga ben så du på ett säkert och effektivt sätt kan ägna dig åt matlagningen i naturen utan att kompromissa när det kommer till säkerheten. Brännaren är 70 centimeter lång och väger 5 kilo.

Vikten gör att gasbrännaren är lätt att ha med i packningen och inte lägger till onödig extra vikt för dagar då du vandrar långa avstånd. Muurikka Gasbrännare D-300 har även ett vindskydd så du inte riskerar att få oväntad smuts i pannan och kan samtidigt hålla en stadig låga under matlagningen.

 Vi rekommenderar starkt Muurikka Gasbrännare D-300 för utomhuskocken som vill ha ett stadig och effektivt stativ för att laga din mat på under vandringen!

Outwell Locking Grill Tong – Tång i rostfritt stål!

 • Storlek: 4 x 3,5 x 27 cm
 • Material: Rostfritt stål
 • Ergonomiskt utformad
 • Passar för: Grillning eller som tång till salladen
Se pris

För att kunna tillaga din mat på bästa sätt behöver du en stekspade eller grilltång att röra om din mat med. Outwell har tagit detta i åtanke och skapat en grilltång och salladstång i ett! Med Outwell Locking Grill Tong kan du med lätthet vända ditt kött eller röra om bland dina grönsaker.

Det som gör Outwell Locking Grill Tong så användbar är att den kan låsas i stängd position när den inte används, och tar därför mindre plats i packningen. Den är mycket lätt med en vikt på endast 116 gram och är gjord av rostfritt stål. Detta gör att grilltången är hållbar och den fjäderförsedda öppningsfunktionen gör att du får ett bättre grepp om tången.

Du kan välja på om du vill använda tången till din matlagning eller som serveringsbestick till din sallad för maten som lagas på dina utomhusutflykter. Denna grilltång är för dig som behöver en grilltång i budgetklassen, men som ändå är så pass hållbar och robust för många middagar i skogen!

Muurikka Grillborste– Bästa skrapan och borsten i ett! 

 • Längd: 31 cm
 • Borste av mässing
 • Skrapa av stål
 • Skaft av trä
 • Borste och skrapa i ett
Se pris

Att göra rent en Muurikka stekhäll kräver rätt redskap dels för att få bort smuts, men också för att inte skada pannan du lagar maten i. Muurikka har designat en ultimat grillborste som snabbt och enkelt får bort den allra svåraste smutsen från din stekhäll.

Muurikka Grillborste är gjord av mässing och har en skrapa gjord av stål med en längd på 31 centimeter som gör din rengöring lätt och rätt för din Muurikka stekhäll. Borsten kan även hängas upp på en krok när den inte används för praktisk förvaring.

Med en skapa och borste i ett kan du kombinera att skrapa och borsta bort smuts och fett som fastnat på din stekhäll under matlagningen utan att behöva byta rengöringsredskap. Undvik dock en alltför kraftig borstning, då det finns risk för att borsthåren går av om du gnuggar för hårt.

Vem behöver en Muurikka?

En Muurikka är det perfekta köksredskapet för matlagning utomhus. Med stekhällens konstruktion i form av en skål bildas en jämn värmespridning över hela stekytan. Därför är en Muurikka ett perfekt redskap när du ska laga större mängder mat över öppen eld under camping och andra utomhusaktiviteter.

Eftersom Muurikkan är en kvalitativ stekhäll kan du med fördel tillaga allt ifrån enklare maträtter till gourmetmiddag utan några som helst problem. Ett gott exempel för den som vill spara tid är att köpa färdiga matkassar för recept till campingen och vandringen. Istället för att tillaga de allra enklaste maträtterna kan du utan problem exempelvis steka smörstekt sparris med bacon eller frikadeller på vegofärs för vegetarianer för att variera matutbudet ute i skogen.

3 vanliga frågor om Muurikaa:

1. Var kommer Muurikkan ifrån?

Muurikka stekhäll är egentligen en murbottenpanna – en rund och stor stekhäll gjord av varmvalsat stål som främst används för att laga större mängder mat över öppen eld utomhusa. Murbottenpanna är det finlandssvenska ordet för stekhällen och det finska företaget Muurikaa är idag synonymt med murbottenpannan.

2. När uppfanns Muurikkan och när fick stekhällen sitt genomslag?

Under 1970-talet bad Mikko Kahelin sin vän Reijo Sistonen att klyva hans gryta för att underlätta matlagningen, då Reijo arbetade på ett företag som tillverkar cisterner till fabriksanläggningar. Reijo ville inte förstöra Mikkos gamla gryta och valde då istället att använda spillbitar av varmvalsat stål som blivit över från tillverkningen av cicterner. Detta blev starten för Muurikkan som sedan under 1990-talet fick sitt ordentliga genomslag.

3. Vad behöver du tänka på innan första användningen av din Muurikka?

Innan du börjar att använda din Muurikka behöver du “bränna in den” för att den ska fungera så bra som möjligt. När du har köpt din första Muurikka bör du därför tvätta och fettbehandla den innan första användningen. Ju mer du använder din stekhäll, desto mer kommer den mörkna och fungera ännu bättre!

Så väljer du de bästa Muurikka tillbehören efter behov!  

Innan du köper tillbehör till din Muurikka bör du först ha i åtanke var du tänker använda din stekhäll och till vad du vill tillaga. Utefter det kan du börja klura ut vilka tillbehör du kommer att behöva. Det finns en hel del olika tillbehör på marknaden som hjälper dig i din matlagning så du bör alltid jämföra tillbehören innan du gör ditt köp.

Är du en friluftsmänniska som campar eller vandrar i större grupp kan du behöva en robust gasbrännare som hjälper dig med matlagningen. Här bör du tänka på att köpa en gasbrännare med stadiga ben som även har ett vindskydd för att din stekhäll ska kunna arbeta optimalt.

Till din stekhäll kommer du med sannolikhet även att behöva en stekspade eller grilltång att röra om din mat med. Här rekommenderar vi att du köper till en gjord av rostfritt stål, då den kommer att hålla länge och riskerar inte att rosta efter användning.

Det är också en god idé att ha tillbehörens vikt i åtanke när du gör dina köp. Försök exempelvis att hitta en gasbrännare som inte väger för mycket, då du under din vandring troligen kommer ha en hel del annan packning med dig. Med en gasbrännare är det också bra att se efter så den inte tar alltför stor plats. Den viktigaste delen är dock att du ser till att gasringen är justerbar och passar till din Muurikkas diameter.

Hur vi har valt våra favoriter

Vi har valt att jämföra olika tillbehör och modeller mot varandra där priset inte har varit det viktigaste. Istället har vi tittat närmare och lagt större vikt vid hållbarhet, användarvänlighet, vikt och storlek när vi valt ut våra favoriter. Vi har kommit fram till dessa resultat genom att ta del av kundrecensioner och jämfört vilka modeller som dominerar på marknaden i form av kvalitet och användarområden.

Vår undersökning har gett oss en bra bild över vilken typ av tillbehör som underlättar under din matlagning utomhus och vilka funktioner du bör titta lite extra efter för att hitta tillbehör av hög kvalitet och lång hållbarhet.

När du har bestämt dig för vad för tillbehör du tror dig behöva till din stekhäll kan du börja jämföra olika modeller mot varandra för att se vad som kommer passa dig och dina utomhusaktiviteter bäst. Vi rekommenderar därför starkt att du alltid börjar med att utgå utifrån dina tänkta användningsområden.

Skötselråd och hållbarhet  

För att din Muurikka ska kunna hålla så pass länge som möjligt är det bra om du följer de skötselråd för din stekhäll. Förutom att tvätta och fettbehandla din panna före första användningen behöver du ytterligare fettbehandlingar med jämna mellanrum för att pannan ska kunna arbeta optimalt.

Ett vanligt misstag som många gör är att fettbehandla sin stekhäll efter rengöring. Man låter den torka i ett flertal dagar innan man har tänkt att påbörja fettbehandlingen. Detta gör dock att risken blir stor att nytt smuts och fett samlas på stekhällen. När du fettbehandlar din Muurikka, se till att fettet på botten inte blir för tjockt. Det kan göra att fettet fördelas ojämnt över pannan och bränns fast på botten när du använder stekhällen.

När det kommer till rengöring är det bästa att rengöra den direkt i samband med att den använts för att den ska hålla längre. Använd aldrig diskmedel i din panna då det löser upp fettet som skyddar stålet. En Muurikka är i regel ett mycket hållbart köksredskap, men genom att förvara den på rätt sätt så håller den länge.

Förvara stekhällen på en torr plats där den inte utsätts för skador och rost. En god idé är att förvara pannan i den medföljande tygpåsen som du får med Muurikka pannan. Om det skulle vara så att din stekhäll börjat rosta, kan du med lätthet få bort rosten med stålull eller en grillborste. Har du tagit bort rost behöver du rengöra och fettbehandla din stekhäll igen innan du använder den.

Vilket Muurikka tillbehör du än väljer i slutändan till din Muurikka hoppas vi att du genom vår guide hittat bra förslag på tillbehör som gör din matlagning utomhus komplett!

Vilka anser du vara de bästa Muurikka tillbehören? Skriv gärna en kommentar nedan och dela med dig!

Läs också:
De bästa stekhällarna

Lämna en kommentar