Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Bästa handhållna GPSen 2024 – De allra bästa alternativen för din vandring hittar du här!

Bästa handhållna GPSen – Att ha tillgång till en GPS under din vandringstur i en terräng och vildmark du inte har stenkoll på är ett måste. Men, den inbyggda GPSen på våra smartphones räcker däremot inte alltid till. Dessutom drar det en otrolig mängd batteri, som vi istället kan behöva om en olycka skulle vara framme.

Idag finns det därför en hel del handhållna GPSer att välja mellan på marknaden. Men vad bör du tänka på innan du gör ditt köp och vilka olika funktioner ska du titta efter för att hitta den bästa handhållna GPSen för vandringen?

Vi har listat den bästa handhållna GPSen för vandring genom att ta hänsyn till både kunders omdömen och topplistor för att hitta våra absoluta favoriter!

Vår Vinnare! Garmin Montana 680 GPS

Garmin Montana 680
Garmin Montana 680 – Bästa handhållna gpsen
 • Max. batteritid: 16 timmar
 • Vikt: 289 g
 • Pekskärm: Ja
 • Skärmstorlek: 4 tum
 • Vattentät: Ja
 • Minne: 2,7 GB

Denna handhållna GPS från Garmin är helt utomhusoptimerad, och utrustad med GLONASS-positionering för en snabb och effektiv satellitpositionering för att snabbare söka och hitta rätt rutt. Med denna positioneringsfunktion kan du på ett säkert sätt lokalisera din exakta position på kartan.

Montana 680 har den mest mångsidiga navigeringen du kan tänka dig och är utformad för användning på vägar, leder eller vatten. GPSen har en 4-tums vändbar pekskärm, det är Garmins största handhållna skärm för att göra läsbarheten tydlig oavsett terräng och miljö. Med denna stora skärm blir kartfunktioner mycket tydliga och synliga i alla ljusförhållanden.

Denna GPS är även mycket hållbar då den är både stöttålig och damm-och vattenresistent. Garmin Montana 680 har en hel del extrafunktioner med exempelvis en digital 8-megapixelkamera, som automatiskt geotaggar din position där bilden togs, så att du vid ett senare tillfälle kan navigera tillbaka till den exakta platsen.

Denna GPS har också ett dubbelt batterisystem, vilket gör att du kan välja att antingen använda det uppladdningsbara litiumjonbatteriet eller vanliga alkaliska AA-batterier till enheten. Kort och gott har denna handhållna GPS allt du behöver för din nästa vandringstur!

Garmin Etrex 32X GPS – Med lång batteritid!

 • Max. batteritid: 25 timmar
 • Vikt: 141 g
 • Pekskärm: Ja
 • Skärmstorlek: 2,2 tum
 • Vattentät: Ja
 • Minne: 8 GB

Även nummer två på vår lista är en GPS från Garmin. Garmin Etrex 32X är en mycket pålitlig handhållen GPS som passar för de flesta utomhusaktiviteter. Även denna har stöd för GLONASS-satellitsystemen för att kunna spåra i mer krävande miljöer.

Denna GPS är förinstallerad med TopoActive-kartor över Europa, vilket gör att du kan använda denna med lätthet utanför Sveriges gränser. Du kan också hämta hem fler kartor och spara dessa på antingen  ett MicroSD kort eller internminnet på 8 GB. Garmin Etrex 32X har en batteritid på hela 25 timmar i GPS-läge, som gör den perfekt att ha med på längre vandringsturer.

GPSen har även en färgskärm med 65 000 färger som också går mycket bra att läsa i solljus. Förutom detta har Etrex 32X också en 3-axlad kompass och en höjdmätarsensor. Den är också helt vattentät och kan med säkerhet användas i alla miljöer och terränger.

Denna GPS hamnar på en stark andraplats för dess många extrafunktioner och kompakta storlek!

Garmin GPSMAP 64sx – Prisvärd i fickformat! 

 • Max. batteritid: 16 timmar
 • Vikt: 230 g
 • Pekskärm: Nej
 • Skärmstorlek: 2,6 tum
 • Vattentät: Ja
 • Minne: 8 GB

Garmin GPSMAP 64sx är en liten, handburen GPS som endast väger 230 gram. Denna GPS passar bra för vandring, cykling, klättring och andra utomhusaktiviteter. GPSen har ett 8 GB inbyggt minne som gör att du med lätthet kan lagra bilder och kartor på din enhet.

GPSMAP 64sx har stöd för BirdsEye Satellite Imagery, som gör att du kan läsa in satellitbilder och integrera dem med dina kartor. För att kunna ta del av denna funktion behöver du dock teckna ett abonnemang. Ett sådant abonnemang kostar cirka 200 kronor per år. Du kan dock med fördel dela waypoints, spår och rutter helt trådlöst med andra kompatibla enheter.

Med sin högkänsliga antennmottagare har denna GPS stöd för ett flertal olika navigeringssystem, som exempelvis GPS, Galileo och GLONASS som snabbt och enkelt kan lokalisera din exakta position. GPSMAP 64sx har en batteritid på 16 timmar, men kräver 2 AA batterier, då batterierna på denna enhet inte är uppladdningsbara.

Vi rekommenderar denna GPS för vandraren som inte har som krav att GPSen har pekskärm eller uppladdningsbara batterier, och som söker en handhållen GPS som klarar de allra flesta utomhusaktiviteter!

Hur har vi utsett den bästa handhållna GPSen 2024?  

När du ska börja leta efter vilken GPS som passar dig bäst är det första du behöver tänka igenom till vilket ändamål du ska ha den till. I denna artikel har vi valt att fokusera på handhållna GPSer som passar främst till vandring och andra utomhusaktiviteter. Det finns däremot en hel del olika GPSer att välja mellan, i en mängd olika prisklasser.

Du bör därför även tänka igenom vad för extrafunktioner som är viktiga för dig. Ju fler extrafunktioner du vill ha och behöver, desto mer kommer det förmodligen kosta dig. 

Är du osäker på exakt hur mycket pengar du är beredd att lägga ned kan du börja med att titta på vilka funktioner som du kommer att behöva, beroende på ditt användarområde. För de som tänkt använda sin GPS till vandring är det mycket viktigt att den är damm-och vattenresistent. Du bör också titta efter hur stark täckning din GPS behöver ha, och hur användarvänlig den är. 

Vi har valt att jämföra olika handhållna GPSer i en hel del olika prisklasser. Vi har lagt störst vikt på användarvänlighet, täckning, hållbarhet, navigering och batteritid. Vi har kommit fram till våra resultat genom att jämföra många olika märken på marknaden, men sett att det är en del märken som dominerar på marknaden i form av kvalitet och användarvänlighet. Vi har även tagit del av kundrecensioner och topplistor för att komma fram till våra toppval.

När du har bestämt dig för vilka funktioner du anser betyder lite mer för dig kan du börja jämföra olika märken och modeller i den prisklass du vill hålla dig inom. Vi rekommenderar starkt att du alltid jämför olika märken mot funktioner så du kan se till att din GPS håller för dina utomhusaktiviteter och det ändamål den är tänkt för.

Genom vår undersökning har vi dock kunnat se att det är Garmin som dominerar på marknaden av handhållna GPSer och även de som håller högst kvalitet. Vi har därför endast tagit med GPSer från detta märke, just på grund av både kundnöjdheten och topplistor.

3 vanliga frågor om handhållna GPSer:

Är det någon skillnad på en handhållen GPS för vandring mot en för fordon?

En GPS som är utformad för bland annat bilar och dess menyer är mycket mer förenklade än en GPS för vandring. Det gör det också lättare att ställa in dem när du ska köra. En GPS anpassad för vandring har däremot ett mycket mer avancerat navigeringssystem och en ruttplanering som kräver mer av dig som användare. Därför är det alltid rekommenderat att du köper en GPS för rätt ändamål.

Har alla GPSer lika bra navigeringssystem?

Det enkla svaret på denna fråga är nej. De flesta GPSer har ett godkänt navigeringssystem, men de allra billigare varianterna har inte alltid stöd till mer tillförlitliga system som GPS, GLONASS eller Galileo.
Är du en van vandrare som utför större och längre expeditioner kommer ett budgetval av en GPS oftast inte räcka till. Här behövs en mer avancerad enhet som både har bra navigering och god täckning, även i vildmarken eller i fjällen.

Vilka andra funktioner bör jag titta lite extra efter?

Extrafunktioner på en GPS gör alltid att priset stiger något, men här beror det helt på vad du tycker är viktigt att din enhet besitter. Många mer avancerade GPSer har funktioner som spårning, hastighetsmätare, anslutning till mobila enheter, kommunikation och SOS-alarmering som kan vara mycket bra att ha tillgång till, speciellt under längre och tuffare vandring.

Jämför olika GPSer innan du bestämmer dig

Med en hel del olika märken och modeller på marknaden bör du alltid ha som regel att jämföra många olika GPSer emellan innan du gör ditt köp. Alla GPSer är inte gjorda för samma ändamål och besitter därför heller inte samma slags funktioner.

Är du en friluftsmänniska som går på längre vandringar i tuff terräng i alla slags årstider kan du komma att behöva en GPS som är helt vattentät, då du inte klarar dig ifall den plötsligt ska sluta fungera om det börjar regna. Du behöver även en GPS med en mycket god täckning för områden där mobilmaster är utom räckhåll. Där räcker en budget GPS inte alltid till. 

Batteritiden är även den mycket viktig att ha i åtanke, då längre vandringar kräver längre batteritid utan att enheten måste laddas.

Vår undersökning har gett oss en klar bild över vilka märken som är tillförlitliga och håller hög kvalitet  på de funktioner som GPSen besitter. Det överlägsna märket för handhållna GPSer är enligt oss Garmin, som har en mycket hög standard och extrafunktioner som gör din vandring mycket lätt och säker.

Detta märke har också en hel del olika modeller i flera prisklasser så att du som kund ska kunna hitta det bästa valet för just dig, utan att behöva kompromissa i varken funktion eller hållbarhet. 

Så väljer du den bästa handhållna GPSen efter behov!  

Välj alltid en GPS efter behov. Det finns så många olika funktioner beroende på modell och priset styrs även därefter. Svårare terräng och längre vandringar kräver mer av din GPS. Navigeringen är dock det viktigaste att ha i åtanke. Det är omöjligt att utse en GPS som är bäst i alla kategorier.

En friluftsmänniska på korta vandringar i lättare terräng behöver inte de allra senaste och avancerade funktionerna och kan därför istället fokusera på en GPS med de allra nödvändigaste funktionerna så som navigering, hållbarhet, täckning och batteritid. Vi har utsett våra bästa handhållna GPSer utefter dessa kvaliteter för att passa de flesta som vill använda en GPS för just vandring.

Vet du däremot att du kommer att behöva din GPS till svårare förhållanden och söker extrafunktioner, då kan det underlätta din vandring och hålla säkerheten på topp om du istället köper en mer avancerad GPS för bättre hållbarhet i längden. 

Vilken handhållen GPS du än föredrar hoppas vi att du genom denna guide fått mer information kring vad du bör titta efter innan du gör ditt köp av den bästa handhållna GPSen 2024 för just dig!

Har du några tips till våra läsare hur du hittar den bästa handhållna gpsen? Skriv gärna en kommentar här nedanför!

Mer om handhållna gpser:
Våra partners GPSer

Lämna en kommentar