Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Bästa nödmaten 2024 – De bästa alternativen för ditt kaloriintag när du är ute i naturen!

Bästa nödmaten 2024 – För den vana camparen och friluftsmänniskan som är ute i naturen under en längre tid är nödmat ett måste. Krävande fysiska aktiviteter i miljöer där du inte kan införskaffa mat kräver nödlösningar. För att hålla energinivån under hela dagen kan nödmaten därför bli din bästa vän.

Den är lätt, innehåller en bra mängd kalorier och är lätt att packa med under din vandringstur. Vad för andra funktioner bör din nödmat ha för att klassas som det bästa valet för dina utomhusaktiviteter?

Vi har letat bland ett flertal tillverkare för att hitta den bästa nödmaten 2024 som uppfyller alla våra kriterier. Även kundrecensioner och tillförlitliga tester har varit till stor del i vårt sökande, och här nedan kan du läsa om våra tre favoriter!

Vår vinnare! Blå Band Skinnarmo´s Pasta Carbonara

Blåband Expedition Meal, Skinnarmo's Pasta Carbonara
Blåband Expedition Meal, Skinnarmo’s Pasta Carbonara – bästa nödmaten
 • Sort: Frystorkad
 • Vikt: 545 g
 • Kalorier: 617
 • Goda ventilationsmöjligheter
 • Vegetarisk: Nej
 • Laktosfri: Nej

Blå Bands färdiga rätter är en klassiker som säljs för fullt, minst lika mycket i vanliga matbutiker som deras nödmat i friluftsbutiker. Blå Bands frystorkade Pasta Carbonara är en riktig kundfavorit och har fått höga betyg på topplistor i form av smak och konsistens.

Måltiden har en rejäl portionsstorlek och påsen väger 545 gram. Du kan därför med lätthet välja att dela upp denna måltid i två om du inte är jättehungrig, och äta resten senare under dagen. Många portioner av nödmat oavsett märke och sort kan innehålla spår av nötter. Blå Bands pasta Carbonara är helt fri från detta, vilket gör det till ett bra alternativ för nötallergiker.

Nöjda kunder hävdar att av alla märken för just Carbonara vinner Blå Band första platsen. Andra var även mycket nöjda med smaken och det faktum att inga andra tillbehör behövs för att göra måltiden så god som den är.

Även om denna måltid är ett säkert kort för många friluftsmänniskor, rekommenderar vi just denna måltid för lite kortare vandringsturer och för endagscamping, då en måltid har relativt hög vikt för längre expeditioner.

Outmeals Chicken Rogan Josh – Otroligt mycket smak!

Chicken Rogan Josh With Rice
Chicken Rogan Josh With Rice
 • Sort: Mjuk konserv
 • Vikt: 400 g
 • Kalorier: 524
 • Privärd
 • Vegetarisk: Nej
 • Laktosfri: Nej

Outmeals är varumärket som erbjuder färdiglagad mat av mycket hög kvalitet och tillagas med hjälp av värmepåsar eller vattenkok. Deras mjuka konservmåltid Chicken Rogan Josh with rice är en måltid att räkna med.

Denna nödmat har en hel del näringsrika ingredienser och protein i form av kycklingbitar tillsammans med ris. Förutom detta är måltiden också tillagad med lök, yoghurtpulver och en hel drös av indiska kryddor.

Denna måltid är en stor kundfavorit, där nöjda kunder till och med skulle köpa hem denna färdiga måltid för att äta oberoende av ändamålet vandring och camping. Andra menar att den smakar precis som om de hade köpt den hos närmsta indiska restaurang.

Dessa fina betyg i form av smak och konsistens gör Chicken Rogan Josh with Rice till en självklar plats på vår topplista. Den har även en bra kalorimängd på 524 kalorier, vilket räcker gott och väl för en måltid ute i naturen.

Eftersom denna nödmat innehåller kyckling är den inget val för varken vegetarianer eller veganer, men den innehåller inte ägg eller gluten för de med allergier. 

Lyofood Barley – Lentils Risotto with Avocado Mousse– Bästa valet för vegetarianer och veganer! 

 • Sort: Frystorkad
 • Vikt: 500 g
 • Kalorier: 433
 • Inga tillsatser
 • Vegetarisk: Ja
 • Laktosfri: Ja

Lyofood är ett varumärke med en hel del olika vegetarianska och veganska måltider för friluftslivet och deras Barley – Lentils risotto with avocado mousse är inget undantag! Denna måltid från Lyofood är noga sammansatt av näringsrika ingredienser utan några konstgjorda tillsatser, konserveringsmedel eller extra socker! Med linser, grönsaker och avokadomousse är denna måltid både hälsosam och smakrik.

Denna frystorkade nödmat har blivit tillagad innan frystorkningen och är helt vegansk, men inte glutenfri. Nödmaten tillagas genom att tillsätta 390 milliliter hett vatten och sedan vänta i några minuter innan måltiden är klar för att ätas. Den har en vikt på 500 gram, vilket gör den tung för att vara ett frystorkat alternativ. Men, dess noga utvalda råvaror och tillagning väger upp för detta. 

Även om denna måltid är av vegansk natur så innehåller en måltid 433 kalorier, med hela 14 gram protein. Detta gör det till ett väl godkänt val även för de lite tuffare expeditionerna i naturen där din energi behöver fyllas på för att du ska orka med dina fartfyllda aktiviteter.

Vi rekommenderar denna nödmat starkt för veganer som vill ha med en måltid med rätt konsistens och massor med smak!

Hur har vi utsett den bästa nödmaten 2024?  

För att en måltid nödmat ska kunna klassas som ett godkänt och rekommenderat val när vi gjort vår undersökning har vi tittat lite extra på allt ifrån tillagning, pris, ingredienser, förpackning och vikt. Varför vi valt att ha dessa funktioner i åtanke är för att betona vikten av rätt tillagning av måltiden. Det bör vara smidigt att göra maten klar för att äta.

Se också gärna till att maten är så näringsrik som möjligt. Titta alltid på innehållsförteckningen och mängden kalorier måltiden har så att du kan se att du får i dig tillräckligt med mat under vandringsturen.

Vi har lyckats komma fram till våra slutresultat genom att jämföra både märken och modeller som finns på marknaden, men också genom att kika på olika topplistor, och väga in kundnöjdhet i form av smak och konsistens av nödmaten. För att kunna utse vilken av dessa olika sorters nödmat som kommer att vara det bästa möjliga valet för just dig beror det till stor del på den sorts aktivitet du behöver maten till.

Nödmat för kortare turer

För lättare campingturer eller vandringar så kan du koncentrera dig mer på att tillagning sker på så enkelt vis som möjligt istället för att välja mat efter vikt och hållbarhet. Detta innebär att du ska kunna äta din nödmat direkt, eller på sin höjd koka upp hett vatten för tillagning. Din nödmat bör inte ta längre än 15 minuter att tillaga.

Det finns dock en hel del olika sorters nödmat på marknaden. Allt från konserver, mjuka konserver till frystorkad mat att välja mellan. Det finns också nödmat för vegetarianer och veganer.

Nödmat för längre turer

Med längre vandringar är den frystorkade maten att rekommendera, då den är lätt, tar lite plats i din redan fulla packning och är ett val av måltid som är lätt att förbereda. Vi skulle dock rekommendera att inte köpa frystorkad mat som väger mer än 100 gram per måltid.

En nackdel med den frystorkade maten är att konsistensen på maten kan variera något och för denna sort av nödmat finns det ett mindre smakutbud på marknaden.

När du vet vad för slags aktivitet du kommer att utöva och hur lång din vandring, camping eller expedition kommer att vara kan du börja jämföra märken och måltider av nödmat. Se däremot upp med märken och måltider på marknaden som inte smakar speciellt mycket och är onödigt dyra för endast en måltid.

För att kunna göra ett slutgiltigt val rekommenderar vi att du förutom sorten av mat även kikar lite extra på de andra funktionerna vi nämnt ovan som hållbarhet, ingredienser och förpackning innan du gör ditt köp.

3 vanliga frågor om nödmat:

1. Har aktiviteten betydelse för vilken nödmat jag bör köpa?

Självklart! Det är inte för intet som många erfarna friluftsmänniskor som ger sig ut på tuffare expeditioner exempelvis ofta föredrar den frystorkade maten. Är du medveten om att du kommer vara iväg en längre period kan det vara onödigt att ha med många konserver som tar mycket plats och vikt i din packning.

Den frystorkade maten har fördelen av att vara mycket lätt i vikt, och färdig att äta. Konserver däremot, är ett bra alternativ för vandraren som endast tänkt vara ute under en kortare period där packning inte har någon betydande roll.

2. Har smak och konsistens någon betydelse?

Absolut har den det. Många, som med vilken mat som helst har detta som ett av de viktigare kriterierna när de införskaffar nödmat till vandringen. De flesta föredrar nödmat med mycket smak, och en mat som är liknande den konsistens som om de hade lagat maten hemma.

Ett tips är att alltid titta igenom ingredienserna ordentligt på nödmaten innan du gör ditt val. Har du några allergier är detta självklart extra viktigt. Försök också hitta nödmat med så lite tillsatser som möjligt och de med ett mer komplett näringsinnehåll för att kunna njuta av den mest smakrika måltiden som är möjligt.

3. Vilka andra kriterier bör du titta efter?

Ytterligare viktiga kriterier du bör ha i åtanke när du är på jakt efter den bästa nödmaten är måltidens hållbarhet. Här vinner den frystorkade maten med hästlängder. De flesta alternativ av frystorkad nödmaten har en hållbarhet som når upp till 15 år. Detta gör att du med fördel kan köpa hem mycket på samma gång utan att behöva oroa dig för att utgångsdatumet är nära.

Jämför olika märken och sorter innan du bestämmer dig

Innan du bestämmer dig för vilken nödmat som passar dina äventyr bäst är det en god idé att jämföra både tillverkare och olika sorters måltider och förpackningar innan du gör ditt val. Vilken typ av aktivitet och annan packning du har med dig på din vandring kan också avgöra vilken nödmat som passar dig.

Är du en friluftsmänniska som är ute på längre expeditioner med en hel del packning kan du komma att behöva nödmat som har en bra mängd kalorier för att hålla dig mätt. Maten bör även vara så lätt som möjligt för att inte lägga på extra vikt till din packning. Då rekommenderas nödmat som är frystorkad eller mjuka konserver framför vanliga konserver. Färdiglagade rätter som enkelt kan lagas med hjälp av kokande vatten är också att föredra.

För vandraren som är borta under kortare utflykter kan vanliga konserver också vara ett bra alternativ att välja mellan, då utrustningen för kortare utflykter ofta inte är lika tung och det då inte spelar lika stor roll för en del extra vikt i packningen.

I vår undersökning kan vi se att kunder föredrar vissa märken och måltider framför andra. Detta mycket på grund av smak och konsistens tillsammans med förpackning och vikt. Mycket populära märken för nödmat är exempelvis Blå Band och Outmeals. Kunder uppskattar dess smak och hur lättlagad maten är utan att behöva kompromissa gällande vikt och pris.

Så väljer du den bästa nödmaten efter ändamål  

Vilken nödmat som passar dig bäst i smaken handlar till stor del precis om det – smak. Därför är det omöjligt att kunna lista ut en sorts måltid och nödmat som är det bästa valet för alla. Vad vi däremot kan betygsätta är kriterier runt själva måltiden. Detta är något som kan tillämpa den bredare publiken, oavsett vad man föredrar att äta.

Som vi nämnt tidigare så har vi tagit fram produkter utifrån tillagning, pris, ingredienser, förpackning och vikt. Vi föredrar därför den frystorkade maten samt mjuka konserver lite mer, då många av dessa uppfyller de flesta av våra kriterier. Som tur är finns det en hel del produkter och måltider att välja mellan under dessa kategorier, så vi är övertygade om att du kommer kunna hitta nödmat som passar just din smak och tycke lite extra.

Vi hoppas att denna guide har gjort det lättare att välja måltider med även andra kriterier i åtanke. Kanske blev det vårt toppval Blå Band eller någon annan av vår nödmat på vår topplista för den bästa nödmaten 2024!

Har du några andra maträtter som skulle passa som bästa nödmaten? Vi tar gärna emot recept och andra inspel.

Läs också:
Bästa frystorkade maten
Bästa mattermosen
Bästa termosen
Hos Matsmart kan man ofta göra fynd

Lämna en kommentar