Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Bästa handkikaren 2024 – Vi har utsett den bästa handkikaren för dina spaningar i naturen!

Bästa handkikaren 2024 – För friluftsentusiasten som vill ägna sig åt fågelskådning och andra åskådningar i natur – och växtliv är handkikaren ett måste. Den är lätt och kompakt, stöttålig och också ofta vattentät för att klara av de allra tuffaste av väderförhållanden. Vad bör du ha i åtanke när du ska köpa en handkikare och hur kan du urskilja en bra kikare mot en bättre?

Vi har letat fram den bästa handkikaren på marknaden som klarar av de allra flesta utomhusaktiviteter och åskådningar i naturen. Vi har tagit hjälp av bland annat topplistor och kunders omdömen och här är våra tre toppval!

Vår favorit! Hawke Frontier ED X 10×42

Hawke Frontier ED X 8x42
Hawke Frontier ED X 10×42 – vinnaren i bästa handkikaren 2024
 • Vikt: 758 g
 • Förstoring: 10 ggr
 • Objektivets diameter: 42 mm
 • Synfält på 1000 m avstånd: 112 m
 • Vattentät: Ja
 • Stöttålig: Ja

Hawke Frontier ED X är vårt toppval av handkikare, då den har extremt hög optik och sitter på flera unika och smarta funktioner. Denna handkikare från Hawke har 10 gångers förstoring och en diameter på 42 millimeter, vilket gör att du får ett mycket bra synfält och kan se de allra minsta detaljerna av de objekt du tittar på.

Frontier ED X är helt vattentät och imtät. Dessa två egenskaper gör att du kan lita på denna handkikare i alla slags väderlekar, utan att behöva vara rädd för att du ska missa något eller få dålig sikt. Du behöver inte heller oroa dig för att ska skada din kikare. Kikaren har en hård, gummerad yta som ger dig ett mycket bra grepp, även om du använder den vintertid och har handskar. Vad vi uppskattar med Hawkes handkikare är att den är mycket stöttålig och har en extremt hög prestanda i sin prisklass.

Frontier ED X har en utgångspupill på 4 millimeter, vilket innebär att den kan släppa in en relativt stor mängd ljus och kan användas både dagtid och vid sämre ljusförhållanden. Kikaren har en mycket bra färgåtergivning och skärpa och trots sin lite högre vikt än våra andra val på denna lista, kompenserar den i prestanda och hållbarhet.

Vi rekommendrerar verkligen denna handkikare för alla friluftsmänniskor som letar efter en kvalitativ handkikare som håller måttet i både färg och skärpa med höga förstoringsmöjligheter!

Swarovski CL Pocket 10×25 B – Hopfällbar och kompakt!

Swarovski CL Pocket 10x25
Swarovski CL Pocket 10×25 – testad i bästa handkikaren 2024
 • Vikt: 350 g
 • Förstoring: 10 ggr
 • Objektivets diameter: 25 mm
 • Synfält på 1000 m avstånd: 98 m
 • Vattentät: Nej
 • Fältväska, axelrem och regnskydd ingår

Det österrikiska företaget Swarovski grundades 1949 och har sedan dess specialiserat sig på utvecklingen och tillverkningen av en hel del olika optiska instrument. CL Pocket 10×25 är deras handkikare som är otroligt lätt och kompakt, med en vikt på endast 350 gram, men håller ändå en mycket hög optisk kvalitet.  

Denna handkikare är hopfällbar, vilket gör den utmärkt att ha i fickan när den inte används. När du fäller ut den så har du en fullständig, stark kikare med en skarp bild och korrekt färgåtergivning. Denna kikare har också en unik observationskomfort som gör den mycket mer skonsam mot dina ögon, i jämförelse med andra handkikare på marknaden. 

Tittkomforten är optimal på grund av de justerbara ögonmusslorna. Detta gör att även du som är glasögonbärare utan några problem får ett bra synfält med denna handkikare. Utgångspupillen ligger på 2.5 millimeter, vilket gör att kikaren är som bäst anpassad för användning i dagsljus.

CL Pocket har en förstoring på 10 gånger, som gör att du kan se dina objekt ordentligt in i minsta detalj. Denna handkikare är dock inte vattentät, men har ett medföljande regnskydd, tillsammans med axelrem och en fältväska.

Focus Outdoor 8×32 – Vattentät för alla utomhusäventyr! 

Focus Outdoor 8x32 - bästa handkikaren 2020
Focus Outdoor 8×32 – testad i bästa handkikaren 2024

 • Vikt: 532 g
 • Förstoring: 8 ggr
 • Objektivets diameter: 32 mm
 • Synfält på 1000 m avstånd: 119 m
 • Vattentät: Ja
 • Stöttålig

Focus är det nordiska märket som är ett samarbete mellan tre stora företag inom teknik och optik. Målet är att kunna erbjuda optikprodukter med god teknik och hög kvalitet till låga priser. Outdoor 8×32 är en mycket prisvärd handkikare i sin klass som passar utmärkt för åskådning i alla slags väderförhållanden.

Outdoor är helt vattentät och är prydd med stark gummiklädsel. Detta ger dig ett bra grepp runt din handkikare och ett starkt stöd mot yttre skador. Kikaren har också en fokuseringsratt som underlättar när du använder den, även med handskar på. Du har med denna handkikare en 8 gångers förstoring och ett synfält på 119 meter på 1000 meters avstånd. 

Outdoor är antireflexbehandlad som gör att du får en skarp och färgkorrekt bild över hela ditt synfält, så du kan studera dina objekt smart och säkert. Denna handkikare passar bäst för användning under dagtid, då de naturliga ljusförhållanden redan är mycket goda. Den har en lätt vikt på endast 532 gram och passar därför alldeles utmärkt för alla slags utomhusaktiviteter, från camping till mer krävande vandringar.

Hur har vi utsett den bästa handkikaren 2024?  

Vi har tagit en hel del olika kriterier i åtanke när vi gjort vår bedömning kring den bästa handkikaren 2024. Vi har bland annat kikat lite extra på vikt, kvalitet, användarvänlighet, pris och stöttålighet i vår undersökning. Det är också viktigt att betona att en viss handkikare kan vara bättre än en annan  beroende på aktivitet och vad för slags användning du kommer ha utav den.

Vi har kommit fram till våra slutresultat genom att jämföra en olika slags handkikare på marknaden, utan att favorisera vissa märken och modeller över andra. Vad vi däremot har valt att avstå ifrån, är att ha med handkikare i den allra högsta prisklassen. Dessa används främst för proffs och vi har istället valt att fokusera på handkikare för den vanlige friluftsmänniskan som ägnar sig åt fågelskådning, jakt eller åskådning av djur och växtliv.

Vi har jämfört olika topplistor, läst kundrecensioner baserade på olika aktiviteter och läst på kring handkikarnas extra funktioner för att kunna komma fram till ett sådant objektivt slutresultat som möjligt. Tänk dock på att för att kunna utse den bästa handkikaren på marknaden idag, beror det också på vilken slags aktivitet du behöver kikaren till och när på dagen som du kommer att använda den som mest. 

När du har bestämt dig för vad du kommer att behöva din handkikare till och under vilken aktivitet kan du börja jämföra olika märken och funktioner mot varandra för att hitta den bästa handkikaren för just dig!

3 vanliga frågor om handkikare:

1. Vad betyder siffrorna på handkikaren?

På en kikare finns det alltid en hel del siffror, men det är främst två du behöver ha koll på. På en handkikare med exempelvis talen 10×26 betyder 10 hur många gångers förstoring kikaren har. 26 betyder i det här fallet att handkikarens objektiv har diametern 26 millimeter stor lins. När linsens diameter ökar, ökar även synvinkeln och belysningsförhållanden.  

Om du även vill ta reda på hur mycket ljus som kommer släppas in i kikaren kan du titta på måttet för utgångspupillen. Ju större detta tal är i millimeter, desto mer ljus släpps in i din handkikare. En utgångspupill på omkring 4 millimeter räcker gott och väl för den vanliga friluftsmänniskan.

2. Kan man använda en handkikare om man har glasögon?

Javisst kan du det! De flesta handkikare på marknaden har ögonmusslor, det vill säga den del du har närmast dina ögon. Avståndet mellan optiken i kikaren och dina ögon behöver vara på ett bra avstånd så du får en bra bild. Du kan förkorta ögonmusslorna så de passar just dina ögon och för att du ska kunna se genom din handkikare.

Ett tips är att alltid prova kikaren i butik innan ditt köp så du kan vara säker på att den passar dina ögon. Genom att testa din kikare innan du investerar i en kan du då först se att du får en bra bild genom den.

3. Vilka användningsområden passar handkikaren för?

Handkikaren är den perfekta kikaren i form av storlek, vikt och lins för att titta på djur som fåglar och insekter. Den passar också för jakt och för lättare vandring och camping. Många handkikare är så pass små och lätta och kan därför tas med i packning utan att lägga till extra vikt. Samtidigt har den så pass hög kapacitet att du inte behöver kompromissa i varken styrka eller kvalitet.

Jämför olika märken och modeller innan du bestämmer dig

Innan du gör ditt slutgiltiga val kring vilken handkikare som kommer passa dig och dina utomhusäventyr som bäst är det alltid bra om du både jämför och testar din kikare i butik innan du köper en. Vad för behov du kommer att ha av din kikare och under vilken tid under dagen den är tänkt att användas spelar också en stor roll.

Om du är friluftsentusiasten som ägnar dig åt fågelskådning eller är ute för att undersöka djur och växtlivet under dagtid, kan du med fördel köpa en handkikare som är extra anpassad för dagsljus. Är du istället ute i naturen och vill ägna dig åt din skådning i gryning eller skymning, kan det vara bättre om du köper en handkikare som klarar av de lite tuffare ljusförhållanden.

Även vikten på din kikare kan spela en viss roll. Vi rekommenderar att du köper en handkikare i den lättare viktklassen, speciellt om du är ute på vandring eller campar och har med dig annan packning och vill hålla den totala vikten nere. Vet du att du kommer att vara ute i naturen under regniga väderförhållanden, köp då en handkikare som även är vattentät.

I vår undersökning har vi kunnat se att kunder föredrar handkikare som är både stöttåliga, lätta och i den lite högra prisklassen, i jämförelse med de allra billigaste handkikarna på marknaden. Märken som Hawke och Swarovski är stora favoriter, då de erbjuder handkikare av hög kvalitet och extra funktioner.

Så väljer du den bästa handkikaren efter behov

Vilken handkikare som är det bästa valet för dig handlar i slutändan om vilket behov du har utav den och hur mycket pengar du är beredd att lägga på din kikare. Det är däremot onödigt att investera i en proffshandkikare om du endast har i åtanke att använda den till lättare åskådningar i vildmarken.

Vi rekommenderar att du håller dig någonstans i den mellersta prisklassen, då du kommer att få både bra prestanda och extra funktioner för pengarna. Tänk även på i vilket ljus du kommer använda din kikare och välj också därefter. 

Det finns ingen handkikare som är det absolut bästa valet för alla, men vi hoppas att denna artikel har gjort det lite lättare i valet av att hitta den bästa handkikaren 2024 för just dig! Kan du hjälpa våra användare med fler egenskaper till den bästa handkikaren 2024? Skriv gärna en kommentar nedan.

Läs också:
Handkikare från våra partners
Kikare hos Outnorth och PN Jakt
Svensk jakt testar handkikare

Lämna en kommentar