3 måsten på campingresan i sommar

Intresset för camping är fortsatt stort runt om i landet. Det visar i vart fall statistik från Husvagnsbranschens Riksförbund som pekar på att nästan 4 500 husbilar registrerades i Sverige mellan januari-september 2021. Det är en ansenlig ökning på 30 procent jämfört med motsvarande siffra året innan. Även husvagnar ökade under samma period med 11 procent jämfört med 2020. Så pass stort har intresset varit att resa på hjul att Riksförbundet tidigt förra året redan flaggade för materialbrist hos tillverkare i branschen och att campingintresserade kunde komma att stöta på hinder vid inköp av husvagn eller husbil på grund av brist på fordon. Om du tillhör en av de lyckligt lottade som säkrat möjligheten till campingresa i sommar kan en checklista med 3 saker du bör tänka på för en lyckad resa komma väl till pass. Häng med så kör vi!

God internetuppkoppling

Många förknippar campingresor med natur och friluftsliv och avbrott från en ständigt uppkopplad vardag. Faktum är dock att god internetuppkoppling, vid lagom användning och vid rätt tillfällen, kan förgylla campingresan. Oavsett om det gäller bärbart wifi i form av mobil hotspot eller ett bra bredband med hög hastighet kan bra internetuppkoppling rädda dagen när du irrat bort dig på vägarna, vill kolla upp sevärdheter eller lägerplatser, eller söker underhållning på en regnig dag. Ännu bättre är det givetvis om sådan underhållning kretsar kring natur och äventyr. I det här avseendet kan du exempelvis kolla film och serier som Netflix “Magical Andes” – en dokumentär som tar oss på en virtuell resa till de majestätiska Anderna i Sydamerika. Ett annat tips är “Expedition Happiness” om ett par som gör om en gammal skolbuss till ett hem på hjul och ger sig av på roadtrip i Nordamerika. Föredrar du litteratur kan internetuppkopplingen användas vid nedladdning av e-böcker på sajter som Amazon där titlar som “Eat, Pray, Love” (Elizabeth Gilbert) och klassikern “På väg” (Jack Kerouac) kan väcka din wanderlust till liv. Ett sista alternativ är den uppsjö av slots som finns tillgängliga på sajter som PokerStars Casino och som inbegriper slotsen Safari Wealth eller Wild Duel som visar upp majestätiska djur som tigrar, elefanter och kobror på sina reels. 

Rätt kläder för rätt väder

Ingenstans är det viktigare att vara rätt klädd eller att ha packat smart som på campingsemestern. Beroende på hur länge du ska vara borta och om du håller dig i Sverige eller har för avsikt att resa till sydligare breddgrader, bör du investera i en rad olika klädesplagg som du stoppar ner i bagageutrymmet. I sommar behöver du svala och ventilerande kläder för att kunna tackla sommarvarma dagar. Badkläder och stråhatt eller annan huvudbonad som skyddar ansikte och hjässa från direkt solljus är också ett givet måste. På campingresan är det vidare viktigt med kläder som håller dig torr och varm. En solig sommardag kan snabbt slå om till regn och lågtryck varför material som fleece är bra att ha med sig för att hålla värmen när temperaturerna sjunker. Avslutningsvis är det bra om du har med dig vind- eller regnjacka för blåst och regn och vattentät magväska eller ryggsäck. På så vis begränsas du aldrig av vädret när äventyrslusten kallar och det är dags för vandring eller kantarelljakt. 

Proviant och mat

Under campingsemestern bör snabbt och enkelt vara ledord för mat och matlagning. Fokus för resan är, i vart fall för de flesta friluftsmänniskor, naturupplevelser och avkoppling. Lyxiga gourmeträtter får därmed gärna läggas på hyllan ett tag till förmån för enklare snacks, mellanmål och måltider som förvisso mättar och ger näring men som ställer något lägre krav på matlagningsansträngning. Här kan du satsa på grytor eller soppor som lätt kan tillagas på stormkök, eller havregrynsgröt som man kan äta både till frukost, lunch och middag i form av exempelvis gröt med tillsatta nötter, torkad frukt och torrmjölk. Andra bra ingredienser att satsa på i campingköket är ris i portionspåsar, couscous eller bulgur som lätt kan tillagas genom att tillsätta hett vatten eller knäckebröd, pannkaksmix, ölkorv och torkad svamp som du kan koka soppa på en spik på efter en fullspäckad dag i det vilda.

Lämna en kommentar