Stora stormköksguiden – olika alternativ vid matlagning i det fria

Stormköksguiden – Ett stormkök är ditt portabla kök som du kan bära med dig för att laga mat på din långa vandring eller campingresa. Den är byggd i lätta material och gjord för att kunna packas ihop kompakt, allt för att göra transporten enklare. Det finns olika sorters stormkök och vilken som passar dig bäst beror på vad du ska göra ute i naturen.

Spritkök

Ett spritkök kommer oftast som ett komplett kök färdigpackat. Både kastrull och stekpanna kommer med och när du väl har satt upp det är den tålig mot både vind och väder, särskilt låga temperaturer. Bränslet tenderar även att vara något billigare och du kan själv välja hur mycket du vill ta med dig genom att transportera det i en säkerhetsflaska. Genom att använda rätt sorts sprit i rätt förvaring, är det i vissa fall tillåtet att resa med sprit till ditt kök på tåg och flyg. Annars går det även att köpa det på många platser utomlands.

Nackdelen med ett spritkök är främst att det kan vara svårt att reglera värmen och vill du släcka lågan måste du våga lägga ett lock över brännaren. Det kan vara avskräckande för många att stoppa ner handen mot en stor låga. Sot smutsar gärna ner, särskilt om den är ny, och innan du kan packa ihop köket måste allt bränsle ha brunnit ut först.

Sammanfattningsvis är ett spritkök perfekt för dig som ska ut i tuff vildmark och vill veta att oavsett väder du ger dig ut i, kan du alltid laga middag. Är det första gången du använder ett spritkök är det bra att bekanta dig med det innan du ger dig ut.

Fördelar

Klarar alla väder
Billigt bränsle
Får resa med bränslet

Nackdelar

– Svårt att reglera värmen
– Svårt att släcka
– Sotar ner

Gasolkök

Ett gasolkök kopplar du till en gasbehållare och kommer i flera olika former. Några fungerar som ett verktyg du skruvar på toppen av behållaren som blir själva plattan du ställer din kastrull eller stekpanna på. Denna varianten är lätt och smidig att ta med, men kan vara lite ostabil i vissa underlag och har inget skydd mot vinden.

I inspiration av spritkök finns det även samma design där du har ett komplett kök som skapar ett skydd för lågan från vinden. Denna varianten tar upp lite mer plats, men har alla komponenter med som du kan behöva vid matlagningen.

Fördelarna med ett gasolkök är att det är enklare att kunna kontrollera värmen och när du är färdig kan du stänga av den genom att kapa gasolen. Det sparar på gasen och är för många mycket enklare att använda än att kontrollera sprit under bränning och mindre avskräckande eftersom din hand aldrig är nära själva lågan.

Tyvärr är gasolkök inte lika pålitliga vid låga temperaturer och det är inte alltid lätt att veta hur mycket gas som finns kvar i behållaren. Medan det i vissa fall är okej att resa med sprit är det oftast helt förbudet att resa med gasol, särskilt på flyg. Men du kan oftast köpa gasbehållare i rätt butik utomlands.

Ett gasolkök är bra för dig som vet att du inte ska tampas med de tuffaste väder och vill ha något enkelt att ta med. Tänk på att alla kommer inte med tillbehör och vissa måste du köpa till saker som exempelvis stekpanna och kastrull.

Fördelar

Enkelt att kontrollera värmen
Lätt att stänga av

Nackdelar

– Klarar inte låga temperaturer
– Svårt att se mängden gas i behållaren
– Får inte flyga med gasol

Sammanfattning

Är du en avancerad vandrare som ska vara ute i ur och skur är ett spritkök aldrig fel. För dig som föredrar enkelhet över kapabilitet att klara alla väder funkar ett gasolkök bra. Oavsett vilket stormkök du väljer är de alltid tåliga och brukar hålla länge. Därför är det värt att planera hur du vill laga din mat i naturen i flera år framöver.

Se alla stormkök hos Scandinavian outdoor

Lämna en kommentar