Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Bästa stormköket 2024 – Vilket stormkök är perfekt för dig?

1. Optimus Electra FE Cook System 2. Trangia 27-5 UL 3. Biolite Campstove Complete Kit
Optimus Electra FE Cook System Trangia 27-5 UL Biolite Campstove Complete Kit

Bästa stormköket 2024 – Tycker du om att äventyra ute i naturen? Du kanske har planer på att vara ute och campa ett lite längre tag och behöver ett effektivt redskap att tillaga mat med. Då kan ett stormkök vara en riktigt smart och bra investering för dig.

Ett stormkök är en portabel kokutrustning för både mat och dryck med en låga som brinner även vid hårdvind. Stormkök används vid utomhusaktiviteter och är gjorda av ett väldigt lätt material som gör det enkelt för dig att kunna bära och ta med. De är väldigt enkla att tända och behöver inte alls vara för dyra. Vi har valt ut tre smidiga stormkök för din nästa vandringstur!

Topp 3 stormkök bäst i test 2024

1. Vår vinnare! Optimus Electra FE Cook System

 • Maxeffekt 3000 W
 • Vindskydd och Piezo tändare
 • Värmeväxlande lock
 • Snabb koktid

Optimus Electra FE Cook System är ett perfekt val för dig som är ute efter ett komplett set av stormkök. Kitet innehåller en Crux Lite brännare, en kastrull med värmeväxlare och lock, en tvättsvamp, ett vindskydd, en piezo tändare och en påse där du kan förvara alla delarna till ditt stormkök.

Crux Lite är en kraftfull brännare med mycket snabb koktid och piezotändaren gör det superenkelt för dig att få igång lågan. Kastrullen har en inbyggd värmeväxlare som minskar koktid och bränsleförbrukning med upp till 20 procent. Stekpannan kan även användas som ett lock och vindskyddet som du sätter fast direkt på gastuben gör att gaskonsumtionen minskar.

Tänk på att köpa med en gastub, då denna inte ingår och den minsta koktiden för 1 liter vatten är 3 minuter. Optimus är ett mångfunktionellt stormkök perfekt för vandringsturer!

 • 1.095,00 kr 657,00 kr
 • 1.095,00 kr 657,00 kr

2. Trangia 27-5 UL – Kompakt val upp till 2 personer!

 • Kittlar och stekpanna i ultralight aluminium
 • Kompakt kök som inte tar upp mycket plats
 • Tång och rem
 • Brännare

Trangia 27-5 UL är ett perfekt kök som passar dig som är ensam eller upp till två personer. Det är ett litet och kompakt kök som inte alls tar upp mycket plats i din ryggsäck. Kokkärlen är mindre och stekpannan är skapad därefter. Detta stormkök går att komplettera med större lägerkittlar som kan ställas i hållarna i det högre vindskyddet.

Hela 2-serien från Trangia innehåller två stycken 1 Llters kittlar, en som är ograderad och en som är graderad, en stekpanna som är 18 centimeter lång, vindskydd, brännare och en tång och rem.

27-5 UL är tillverkat av ett material som är 50 procent starkare än vanlig aluminium, en ny aluminiumlegering. Tack vare det starka materialet så har köket kunnat göras tunnare och med det sagt så blir köket definitivt mycket lättare med. Ett perfekt stormkök för den som söker ett smart och litet alternativ.

 • 999,00 kr 749,00 kr
 • 749,00 kr
 • 999,00 kr 749,00 kr
 • 749,00 kr

3. Biolite Campstove Complete Kit – Med integrerat batteri!

 • Med överskottsenergi kan du ladda din telefon
 • Omvandlar värme till elektricitet
 • Kan drivas med material ifrån skogen
 • Batteri: 3200 mAh

Biolite Campstove Complete Kit är det ultimata stormköket för den långa vandringsturen. Det är ett kit som innehåller allt du behöver för att kunna laga den perfekta middagen ute i naturen. Det kompletta kitet innehåller campstove 2 och tillbehör som campstove portable grill, campstove kettlepot och kettlepot coffee press.

Camsptove 2 är ett litet campingkök med integrerat batteri som omvandlar värmen till elektricitet och sedan lagrar den och tillslut kan du ladda din telefon med dess överskottsenergi. Det kommer även med en FlexLight ChromaReal LED lampa som lyser upp köket medan du lagar mat.

Campstove 2 kan drivas av flera olika föremål som du hittar ute i skogen såsom pinnar, ved eller kottar och tar fram en rökfri eld som du sedan kan laga din mat över. Köket väger 2,25 kilo och har en matlagningsyta på 0,82 kvadratmeter. En nackdel kan vara att detta stormkök ett lite dyrare val, men för dig som är ute i naturen mycket och under längre perioder är det här en riktigt bra investering.

 • 2.490,00 kr
 • 3.295,00 kr 2.956,00 kr
 • 4.890,00 kr 4.590,00 kr

3 vanliga frågor om stormkök:

Vilket stormkök är bäst?

Det finns många olika stormkök att välja bland och det bästa är att du köper ett som passar dig och dina behov. Om du vill ha ett som klarar av kyla och har en hög effekt så borde du nog välja ett multifuel eller bensinkök. Om du vill ha ett som är billigt och robust så borde du välja ett spritkök. Eller du kanske vill ha ett som är snabbt och enkelt, då är ett gaskök det perfekta valet för dig.

Har storleken och materialet någon betydelse?

Materialet av stormkök är i de flesta fall gjort av lättviktigt aluminium. Detta är perfekt för vandringsturer då de inte väger mycket eller tar mycket plats i din packning. Aluminiumet har även en god värmeledningsförmåga.

En del stormkök har dessutom en non-stickbeläggning som gör både att din mat inte bränner fast och för att det ska bli ännu lättare vid rengöring.

Hur fungerar ett stormkök och hur släcker man ett?

Ett klassiskt spritkök består av ett vindskydd, ett kokkärl och en brännare. Det är bara att placera brännaren i vindskyddet, tända eld på bränslet och sedan värmer du maten i kokkärlet som du placerat ovanpå vindskyddet. Snabb, smidigt och enkelt!

Att släcka ett stormkök kan låta svårt men det är det absolut inte. Ett stormkök som drivs utav en brännare släcker man med hjälp av sparringen och om du använder ett som drivs utav en gasolbrännare så stänger du bara av tillförseln av gasol från brännaren.  

Källor:

https://www.husbil.se/kopguide/stormkok/

https ://www.nomaderna.se/basta-stormkoket/

https ://www.friluftslabbet.se/camping-vandring/matlagning-dryck/basta-stormkoket/

Vi har jämfört stormkök avseende produktinformation, kundrecensioner, kundbetyg och kundnöjdhet hos

Outdoorexperten
Skistart
Pricerunner
Prisjakt
Med flera

Lämna en kommentar