Multiverktyg – 3 bra livräddare för fickan

Ett multiverktyg kan snabbt komma till användning under campingen, vandringen eller andra friluftsaktiviteter. Ett multiverktyg är precis som vad namnet föreslår, flera verktyg sammansatta till en, oftast i ett litet och kompakt format som får plats i din ficka. Detta gör att oavsett vilket verktyg du behöver finns det alltid snabbt till hands. Vilket multiverktyg du behöver beror helt på vad du tror du kommer ha mest användning av ute i naturen. Här följer en lista på några av toppvalen bland multiverktyg beroende på vilken aktivitet du ska ut på.

Leatherman Wingman – Bäst för friluftsliv

Leatherman Wingman är perfekt för dig som vill ha ett multiverktyg för många situationer ute i naturen, oavsett om det gäller vandring eller camping. I verktyget sitter bland annat knivblad, konservöppnare och en kraftig tång samt avbitartång. Verktyget är i högsta kvalitet och klarar av även de tuffare jobben.

Det finns flera olika sorters multiverktyg inom Leatherman. Skulle du exempelvis vilja byta ut saxen i Wingman finns det Leatherman Sidekick med en såg istället att välja. Medan detta verktyg kommer med många tillbehör tillkommer även den negativa sidan att den kan bli lite tyngre än andra alternativ och kan därför vilja avstås för de som önskar att packa lätt.

Fördelar

Bra kvalitet
Klarar tuffare jobb
Finns variationer med sax eller såg

Nackdelar

– Lite tung

Egenskaper

Längd ihopfälld: 97 mm
Vikt: 198 gram
Antal verktyg: 15 st

  • 845,00 kr 507,00 kr
  • 845,00 kr 507,00 kr
  • 1.173,00 kr
  • 1.290,00 kr
  • 1.720,00 kr

Victorinox Swiss Army Explorer – Bäst för vandring

Victorinox Swiss Army Explorer lämpar sig bäst för dig som ska ut på långa vandringar. I detta smidiga lilla verktyg hittar du bland annat två knivblad, sax, pincett, korkskruv och kapsylöppnare. Precis som ett multiverktyg i högsta klass ingår en livstidsgaranti och är därför tålig mot att tappas i sten likaväl som att motstå rost. Dessutom väger den otroligt lite och är därför enkel att bära med på vandringen.

Det finns inte mycket negativt att säga om detta verktyg. På specifika vandringar kan verktyg som exempelvis tång vara användbart, som saknas i denna, men det är en bagatell i förhållande till de stora fördelarna.

Fördelar

Många verktyg
Väger lite
Hög kvalitet

Nackdelar

– Saknar tång

Egenskaper

Längd ihopfälld: 91 mm
Vikt: 101 gram
Antal verktyg: 16 st

Victorinox Spartan – Bäst för camping

Victorinox Spartan passar sig bra för dig som ska ut och campa. Vid camping är det bättre att fokusera på några av de få, man absolut nödvändiga verktygen, som exempelvis korkskruv, konservöppnare, kapsylöppnare och kniv. Men det betyder inte att du nödvändigtvis saknar några verktyg i denna. Du får även med tandpetare, syl, pincett och såg, allt för under vikten av 60 gram. Det gör den lätt att transportera, även i nyckelknippan. Allt är självklart gjort i högsta kvalitet.

Medan den är lätt att ta med och har det viktigaste, är det bra att komma ihåg att den saknar några verktyg som många andra multiverktyg har. Därför passar den bäst till camping där du troligen inte kommer ha behov av ett varierat verktyg.

Fördelar

Har alla nödvändiga verktyg
Bra kvalitet
Lätt i vikt

Nackdelar

– Saknar vissa verktyg, som exempelvis tång och sax

Egenskaper

Längd ihopfälld: 91 mm
Vikt: 59 gram
Antal verktyg: 12 st

  • 354,00 kr
  • 395,00 kr 356,00 kr
  • 395,00 kr 356,00 kr
  • 369,00 kr
  • 445,00 kr 378,00 kr

Sammanfattning

De flesta multiverktyg är gjorda i hög kvalitet och kommer hålla livet ut om de handskas rätt. Det är därför bra att satsa på det verktyg du tror du kommer dra mest nytta av. Eller varför inte ha flera? En för varje aktivitet. Vid vandringen vill du bära lätt, medan en camping fokuserar på det mest nödvändiga. Oavsett vilken du väljer kommer ett multiverktyg vara din räddare i nöden ute i naturen.

Lämna en kommentar