Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Bästa vintersovsäcken 2024 – Sov bekvämt utomhus oavsett temperatur!

1. Pajak Core 550 2. Marmot Lithium Long 3. Mountain Equipment Glacier 700 Regular
Pajak Core 550 Marmot Lithium Long Mountain Equipment Glacier 700 Regular

Bästa vintersovsäcken 2024 – Naturen har så mycket att erbjuda även under vintermånaderna och om du älskar att vandra året om så kommer du att behöva investera i passande utrustning och kläder som gör att du kan sova skönt även när det är kallare ute. En vintersovsäck är då en självklar investering och här är det viktigt att du gör ett personligt val och kikar på isolering och vad sovsäcken är anpassad till.

Vi har jämfört flera olika tester och även kikat på olika vintersovsäckars egenskaper för att sedan skapa denna topplista med våra tre favoriter. Vilken väljer du inför dina äventyr i vildmarken under vintern?

Topp 3 vintersovsäckar bäst i test 2024

1. Vår vinnare! Pajak Core 550

 •  Med invändig ficka
 •  Unisex
 •  Maximal temperatur: -28 grader
 • Stoppning: Ankdun

Med denna vintersovsäck Core 550 från varumärket Pajak kan du sova riktigt varmt och bekvämt även i kallare temperaturer. Detta beror framförallt på sovsäckens stoppning av ankdun som reglerar din kroppsvärme ner till maximala temperaturer på -28 grader. Så oavsett när under året du ska sova ute kommer Core 550 att vara en bra investering.

Sovsäckens invändiga ficka säkerställer att du kan ha dina mer dyrbara tillhörigheter nära till hands, till exempel din mobiltelefon och nycklar. Eftersom denna sovsäck också är i en unisex-modell så är den ett bra inköp för samtliga användare.

 • 4.450,00 kr 3.337,00 kr
 • 4.450,00 kr 3.337,00 kr
 • 4.495,00 kr

2. Marmot Lithium Long – Minimalistisk design!

 • Vikt: 1285 gram
 • Stoppning: Gåsdun
 • Maximal temperatur: -42,9 grader
 • Enkel att bära med sig

Lithium Long från Marmot är vintersovsäcken för dig som älskar att backpacka eller vandra. Denna lätta sovsäck väger endast 1285 gram och är stoppad med gåsdun, vilket bidrar till att hålla modellens totala vikt ner, men ger också sovsäcken en mycket god isoleringsförmåga. Sovsäcken kan därför användas i maximala temperaturer på ner till –42,9 grader.

Så om du planerar att bära dig sovsäcken längre sträckor så kommer Lithium Long att vara ett mycket bra och minimalistiskt val, helt utan att du behöver kompromissa med komfort eller funktioner. Dess design gör den även till ett ergonomiskt val både damer och herrar.

 • 8.995,00 kr 6.746,00 kr
 • 8.995,00 kr 6.746,00 kr
 • 8.995,00 kr 7.196,00 kr

3. Mountain Equipment Glacier 700 Regular – Otroligt rymlig!

 • Rymlig
 • Med termoeffekt
 • Yttermaterial: Drilite Loft 50D
 • Stoppning: Ankdun

Denna rymliga vintersovsäck Glacier 700 Regular från Mountain Equipment är tillverkad med ett yttermaterial av Drilite Loft 50D och en stoppning av ankdun, som ger sovsäcken en mycket god värmeisolerande förmåga. Denna sovsäck kan därför användas i maximala temperaturer på -34 grader.

Sovsäcken har en termoeffekt för att du ska hålla dig varm oavsett väder. Ett perfekt val för vinterns aktiviteter, men även om du brukar frysa under din camping på hösten.

 • 5.745,00 kr 4.596,00 kr

Tre vanliga frågor om vintersovsäckar:

Vilka olika isoleringsmaterial används i vintersovsäckar?

När man kikar på vintersovsäckar så är det framförallt olika former av dun som används, istället för syntetiska material som är mer vanligt för året runt-, sommar- eller höstsovsäckar.

Anledningen till att just dun är så vanligt är att det leder bort fukt bättre och att det även ger en förbättrad värmeisolering. Två saker som kommer att ha avgörande betydelse när det är kallt ute. Fukt kommer nämligen bidra till at kyla ner kroppen snabbare, någonting som du därför vill undvika.

Missa inte: Bästa liggunderlaget

Hur väljer man rätt sovsäck för vintern?

Det är två saker som du måste ha i åtanke när du väljer en sovsäck för dig och detta är när du ska använda sovsäcken och under vilken typ av aktivitet. Om du behöver bära på ryggsäcken är det extra viktigt att den är kompakt, värmande och lätt till vikten. Om du kommer att klättra i bergen kommer temperaturerna att variera mer och detta kommer istället att kräva en sovsäck med lite andra egenskaper.

Vad skiljer en vintersovsäck från en sovsäck för sommaren?

Det är framförallt isoleringen som är den största skillnaden mellan sovsäckar som är anpassade för varmare temperaturer och vintersovsäckar som vi kikar på i denna artikel. Materialet på en vintersovsäck är också tjockare, för att ge en förbättrad värmeisolering och många modeller är även försedda med en tjockare krage eller huva som skyddar ditt huvud när du sover.

Vad vi haft i åtanke när vi skapat vår topplista

En vintersovsäck kommer att ge dig en extra värmande hand när det är riktigt kallt ute, perfekt för vinterns alla aktiviteter och där du kommer att sova utomhus. Sovsäckens stoppning, tillverkningsmaterial och form kommer att ha avgörande betydelse för hur låga temperaturer den är behaglig att sova i.

Det var därför just dessa tre punkter som vi hade i åtanke när vi valde ut vilka produkter vi skulle inkludera på topplistan. Målet var att inkludera någonting för lite olika typer av vinteraktiviteter och personer så att du kan göra ett val som passar dig perfekt.

Fundera på när du planerar att använda sovsäcken och även om den ska vara enkel att bära på, med en lätt vikt som underlättar när du behöver promenera längre sträckor. Sedan är det bara att välja en som faller dig i smaken och du kan sova riktigt skönt utomhus, oavsett temperatur och säsong!

Källor och referenser:

https: //www.friluftslabbet.se/camping-vandring/basta-vintersovsacken/

https://www.addnature.com/info/sovsacksguiden/

Vi har jämfört vintersovsäckar avseende produktinformation, kundrecensioner, kundbetyg och kundnöjdhet hos

Outnorth
Outdoorexperten
Skistart

Lämna en kommentar