Underhållande spel med endast en kortlek

Kortspel har underhållit människor i flera århundranden och det har alltid varit ett grymt sätt att få tiden att gå och samtidigt ha det roligt med en vän, dator eller kropijär. Att spela olika kortlekar är socialt, spelet är portabelt och får därför enkelt plats i din midjeväska.

Det är dessutom inte dyrt att köpa en kortlek och det går även att göra mycket mer med en kortlek än att bara spela. Men nu håller vi oss till vad för slags underhållande spel man kan roa sig med. Det kanske inte är lika vanligt idag som för några år sedan, men nästan alla av oss har mött en kortlek under barndomen och lärt oss köra några kortsspel. Här kommer några underhållande kortspel där du endast behöver en kortlek:

Finns i sjön

Finns i sjön är en av de vanligaste och enklaste kortspelen. Här behöver man vara minst två spelare för att kunna spela, men spelet passar absolut bäst om ni spelar mellan 3 till 5 spelare. Dela ut kort till varje spelare (antal kort varierar, men runt 6 kort per spelare brukar vara passande). Gör en “sjö” av resten av korten som ni blandar huller om buller. Leken går ut på att få alla 4 kort av varje färg och klätt kort.

Den som har flest fyrtal i slutet av spelet vinner omgången. Du som spelare kan fråga de resterande spelarna om de har kortet som du letar efter (du har t.ex. tre stycken sjuor och behöver en till). Har spelaren en sjua behöver hen ge kortet till dig. Har spelaren ingen sjua säger hen “finns i sjön” och du behöver plocka upp ett slumpmässigt kort från “sjön”.

Skitgubbe

Man kan säga att man spelar Skitgubbe i två stycken delar. Först handlar det om att samla på sig kort och den andra delen handlar om att bli av sig med korten, så snabbt som möjligt! Varje spelare har tre stycken kort och så fort du lägger bort ett kort från din egna hand, behöver du ta upp ett helt nytt kort från kortleken. Varje spelare ska alltid ha tre kort på handen.

Under spelets första del kommer du själv välja om du vill vinna eller förlora och det hela beror på om du lägger ett lägre eller ett högre kort. Vid spelets andra del kommer du dock behöva lägga ett högre kort. Gör man inte detta behöver man ta upp hela högen som straff. Skitgubben, det vill säga den spelare som förlorar spelet, är den som har kort kvar sist. Det finns inga vinnare i spelet, bara en förlorare.

Vändtia

Vändtia är också ett kortspel som många känner igen idag. Detta kortspel har lite olika regler beroende på vem man är och var man befinner sig i Sverige (och andra länder), men i grund och botten fungerar spelet på samma sätt. Vändtia spelas mellan två till åtta spelare och varje spelare får 9 stycken kort vardera. Tre av dessa kort ska ligga bredvid varandra, med baksidan uppåt och tre kort ska ligga på dessa kort – synliga. Tre kort ska därefter varje spelare ha i sin hand. Vissa regler säger att man får byta de öppna korten med handkort en under spelets gång, andra säger att det endast är okej i början och vissa regler accepterar inte detta alls. Resten av korten är en plockhög och varje spelare ska alltid ha tre stycken kort i sin hand.

Underhåll dig med många olika kortspel

Det finns enormt många lika kortspel där ute och här är bara några få och populära kortspel som många känner igen idag. Att köpa en kortlek är billigt och det är ett enkelt och smidigt sätt att underhålla sig med. Har du ingen att spela med kan du alltid köra ett parti patiens, eller testa kortspel på ett online casino. Idag finns det många olika sätt att underhålla sig med kortspel och tack vare dagens teknologi, behöver vi inte ens en fysisk kortlek längre.

Vill du dock spela med en fysisk kortlek, besök bara din närmsta närbutik och testa alla de spännande kortspel som finns, eller skapa ditt helt egna spel. Det finns många saker man kan göra med en kortlek och de olika kortspelen som finns idag är absolut det roligaste. Det går också att bygga korthus, göra korttrick eller läsa framtiden på någon. Det finns säkert fler saker som man kan göra, så det är bara fortsätta utveckla nya spel och rolig underhållning med en kortlek. Vem vet vad du kan komma på härnäst!

Lämna en kommentar