Glamping – en het semestertrend världen över

Fluffiga täcken, kristallkrona och klirrande champagneglas kan ofta vara synonymt med lyxiga hotellvistelser. Men sedan några år tillbaka har livsstilen även tagit sig in i campinglivet där det traditionella friluftslivet möter glamouren av ett flerstjärnigt hotell i form av glamping. Men vad innebär glamping, och vad gör det så populärt?

Upplev camping med guldkant

I en tid där “hemester” och “svemester” blivit vanliga inslag under semestermånaderna, har glampingen kunnat samla en ökad popularitet bland såväl svenska som utländska resenärer. Att på ett unikt sätt kunna uppleva camping med en extra guldkant har visat sig locka många och platserna som erbjuder möjligheten sätts på kartan som sevärda resmål. Även hos happy-day.se har man sett ett ökat intresse från de som eftersöker just den specifika upplevelsen.

Men vad betyder egentligen glamping?

Namnet glamping är en kombination av “glamour” och “camping” eller förklarat som “glamourös camping” – det vill säga en lyxigare variant av den traditionella campingen. Här kombineras friluftsliv tillsammans med mer exklusiva bekvämligheter samtidigt som man som besökare kan njuta av naturens rogivande atmosfär.

Besökarna kan alltså njuta av sin campingupplevelse på ett speciellt sätt, särskilt med hjälp av särskilda boenden som kommer i former av trädkojor, jurtor och fina tält.

Det bästa av två världar

Glamping tilltalar många eftersom det ger människor en möjlighet att njuta av naturen utan att behöva offra komfort eller lyx. Det är ett sätt att komma bort från vardagens stress samtidigt som det kombinerar både lyx och natur och ger människor möjlighet att uppleva en unik semester i en miljö som vanligtvis inte förknippas med lyx. Glamping kombinerar det bästa av två världar helt enkelt och går att hitta i såväl Sverige som i övriga delar av världen.

Arilds Vingård, Sverige

Njut av en natt bland vinrankorna på Arilds Vingård i Skåne. Här hittar man bohemiskt inredda tält mitt i en vingård, med egen terrass för att på bästa sätt kunna insupa den vackra naturen som landskapet har att erbjuda.

Yggdrasil Igloo, Sverige

Varför inte testa på att bo mitt ute i vattnet? Hos Yggdrasil går det att övernatta i en så kallad AuroraHut där man flytandes bland de djupa svenska skogarna får en alldeles speciell upplevelse av naturen runtomkring.

Oculus Lodge, USA

I USA har man valt att ta naturupplevelsen ett steg längre, och erbjuda hyddor med två plan och ett stort fönster i taket. Tanken är att man ska få känslan av att sova under en stjärnklar himmel, och samtidigt kunna uppleva närområdets vackra natur. Oculus Lodge är planerat att öppna under våren 2023.

Andra trender inför semestern 2023

Att glamping är här för att stanna råder det ingen tvekan om då allt fler resenärer eftersöker autentiska resmål. Detta enligt Smålands Turism som spått hur trenderna för semestern 2023 kommer att se ut. Att just söka sig till autentiska resmål innebär att man vill se något som faktiskt är specifikt för platsen man besöker.

Helene Berg, VD på Smålands Turism, berättar i en artikel i Jönköpings-Posten att resenärerna vill smaka på det som är lokalproducerat och uppleva det som närområdet har att erbjuda. En trend som hållit i sig ett tag, men som man nu ser blir allt viktigare. Därtill visar Småland Turisms trendspaning att svenskarna vill göra prisvärda, men också medvetna och hållbara resval.

Helene tillägger även att dessa trender har en viss koppling till konjunkturen, men samtidigt väljer allt fler resor som man själv vill förknippas med. Det vill säga, hållbara och med rätt värderingar. Därtill vill resenärer idag även dra nytta av närturismen och låta resan vara en del av själva målet.

Lämna en kommentar