Campingaktiviteter för hela familjen

Då det gäller att få till kvalitetstid med familjen är det få saker som slår en campingresa. Oavsett om ni slagit er ner kring campingbordet eller utforskar de närliggande vandringslederna finns det gott om aktiviteter som engagerar både stora som små. Här nedan listar vi några populära saker att göra på campingresan – med allt från speltips till fartfyllda friluftsaktiviteter.

Kring lägerelden

Få saker är lika stämningsfulla som en sprakande lägerbrasa och det finns massvis av möjligheter till skoj och spänning utan att ni behöver lämna er bekväma plats kring de mysiga lågorna. Några av de roligaste och mest populära sakerna att hitta på är också de mest klassiska. Här nedan har vi listat ett par av dem:

  • Grilla smores

Detta amerikanskinspirerade lägereldsgodis är inte bara fantastiskt gott, utan utgör även en rolig aktivitet för de minsta.  Det enda du behöver för att fixa detta barnsligt smaskiga godis är en pinne för grillningen, kex (exempelvis grahamskex), choklad och marshmallows. Slå er ner kring elden, trä en marshmallow på pinnen och grilla den tills den blir mjuk. Dra därefter av den och kläm ihop den mellan en chokladbit och en bit kex. När chokladen smält toppar du med ännu ett kex, och voilà: en s’more!

  • Berätta historier

Lägereldar och historieberättande har gått hand i hand så länge människan kunnat göra upp eld. Varför inte gå laget runt och låta alla att bjuda på sina allra läskigaste spökhistorier? Eller, om du inte vill äventyra er goda nattsömn, leka en klassisk lek som charader, ett skepp kommer lastat eller 20 frågor? Tryter fantasin kan det vara mysigt att i stället slå sig ner med en god bok. Antingen med var sin eller en gemensam för högläsning.

  • Spela spel

Kortspel är en av de äldsta underhållningsformerna vi har. Man tror att de första kortspelen spelades redan i 900-talets Kina, och har sedan dess bibehållit sitt starka underhållningsvärde fram till idag. Klassiker som Skitgubbe, Vändtia, Finns i skön och Femhundra går aldrig ur tiden, och det enda som behövs är ett gott humör och en vanlig kortlek. Även spelet UNO är en hit, men kräver sin egen kortlek. Andra härliga sällskapsspel som är lätta att packa ner är Domino, Luffarschack och klassikern Fia. Det bästa med dessa spel är att de dessutom blir ännu trevligare att spela bredvid lägerelden eller runt campingbordet.

Ute i naturen

En av de största fördelarna med att campa är självklart att vakna upp mitt i, eller i alla fall väldigt nära naturen. För den som vill ha mängder av aktiviteter att välja mellan krävs det lite planering både gällande campingplats och packning – men många aktiviteter kräver inte mer än ett par bekväma skor.

  • Utforska vandringslederna

Den enklaste, och kanske mest uppskattade aktiviteten är tveklöst att ge sig ut för att utforska den närliggande naturen med en hederlig vandringsrunda. Med fotriktiga skor, sittunderlag och en matsäck med varm choklad, kaffe och smörgåsar blir hela familjen motiverade till att upptäcka vad omgivningarna har att erbjuda. En bra plan är att ha en speciell sevärdhet eller landmärke som mål – exempelvis en utsiktspunkt på ett berg, en sjö eller en ås där ni kan slå er ner och njuta av naturen och er medhavda fika.

  • Spela trädbingo

Att spela trädbingo är en rolig aktivitet som kan vara lärorik för både vuxna som barn. Denna typ av bingo kräver en snabb förberedning innan ni ger er ut i skog och mark. Gör lite research innan vandringen för att hitta några av de populäraste trädsorterna i omgivningen, och skriv ner dem i ett rutnät. Det finns även färdiga trädbingobrickor att printa ut från nätet. Den som sedan lyckas pricka in alla trädsorter och få bingo först under vandringen vinner! Spelet kan även genomföras med andra saker man kan stöta på i naturen – så som olika djur, fåglar eller insekter.

  • Vattensporter

Om ni valt en campingsite nära ett vattendrag öppnar detta upp för ytterligare möjligheter till skoj. Det gäller självklart att kolla upp vilka regler som gäller för området, men om det är tillåtet kan ni prova fiskelyckan, bygga små fördämningar eller paddla kajak. För de sportsugna kan campingen med fördel planeras i närheten av ett uthyrningsställe för kajaker och SUP, Stand Up Paddle Boarding. Den sistnämnda är en sport som blivit otroligt populär i Sverige under de senaste åren och som inte bara är rolig utan även ger bra träning, både för musklerna och balanssinnet.

  • Bollsporter

Om det är vindstilla är det alltid en bra plan att spela badminton. Detta är en sport som passar de yngsta då det är enkelt att slå ”snälla” och långsamma servar som lätt kan fångas av alla. Har ni ett strandnära läge kan en volleyboll eller fotboll rädda eftermiddagen, medan en runda med klassikern Boule passar bra för platta gräs eller sandplättar. Sist men inte minst är frisbee en riktig klassiker som gjord för öppna ytor.

Att få umgås med våra nära och kära ute i naturen, långt från den stressiga vardagen är guld värt. Med dessa roliga och enkla tips har du bergsäkra aktiviteter som kommer att uppskattas av familjens alla medlemmar.

Lämna en kommentar