Skidåkning nära Stockholm – bra anläggningar nära huvudstaden! 

För skidälskare i eller runt om huvudstaden är en åktur i fjällen ofta att föredra, men det är inte alltid man har tid eller råd med en längre semester för en skidresa. Om du istället vill kunna göra en dags-eller helgtur för skidåkning nära Stockholm finns det ett flertal skidanläggningar som både har fina skidbackar och många nedfarter. 

Vi listar våra topp 5 skidanläggningar för skidåkning nära Stockholm!  

1. Kungsberget 

Kungsberget är en skidanläggning beläget cirka 21 mil utanför Stockholm, nära Sandviken med 24 nedfarter och ett stort utbud av både stugor och hotell för den som vill stanna några dagar. Kungsberget har två längdskidspår och ett flertal parker för både stora och små, samt flera grillplatser utplacerade på anläggningen för de som vill grilla. Hit tar du dig lättast med bil eller bussar som går från centrala Stockholm på helgerna. 

2. Romme Alpin 

Romme Alpin är en mycket populär skidanläggning cirka 22 mil utanför Stockholm som många skidåkare i Sverige tycker har samma standard som anläggningar i exempelvis Sälen. Romme Alpin har hela 33 nedfarter att välja mellan, vilket är flest av de anläggningar som ligger nära Stockholm.  

Romme är även känt för sitt goda snösystem som gör att de kan öppna anläggningen redan i mitten av december, men tänk på att det lockar många besökare, speciellt under helgerna. Om du vill ha backarna för dig själv så är det rekommenderat att åka hit veckodagar. 

3. Säfsen 

Säfsen är en anläggning som passar bra för barnfamiljer och nybörjare. Anläggningen har 18 skidbackar som du kan välja mellan och även ett längdskidspår på 115 kilometer för den som föredrar. Den längsta backen är 1500 meter lång och med en bilväg på cirka tre timmar till Säfsen från Stockholm kan du förvänta dig skidbackar i en finare natur, men det kan vara en god idé att stanna några nätter på grund av avståndet. 

4. Järvsöbacken 

31 mil norrut om Stockholm hittar du Järvsöbacken med sina 20 nedfarter som både är långa och snösäkra. Här får du en fjällupplevelse med fin natur, två barnområden och en snöpark, samt både hotell, stugor och camping för boende.  Förutom skidåkningen är Järvsö även känd för sin afterski för den som är ute efter en fulländad skidsemester. 

5. Bjursås Skicenter 

Bjursås Skicenter ligger några mil norr om Falun i Dalarna och 25 mil från Stockholm. Skidanläggningen är något mindre än de andra på listan och under många perioder även lugnare. Här kan du med fördel ta med hela familjen till anläggningens 21 nedfarter med blå, gröna och röda backar. Förutom skidbackar erbjuder Bjursås Skicenter även längdskidspår och skridskor på deras isbana. 

Vad behöver du för utrustning för skidåkning? 

På ett flertal skidanläggningar kan du hyra skidor och annan skidutrustning istället för att köpa egen. Om du är skidintresserad och har tänkt åka en hel del skidor under vinterhalvåret lönar det sig dock i längden att köpa egen skidutrustning istället för att hyra på plats då hyrutrustning kostar en del.  

Det viktigaste för din skidåkning är självklart både skidor och passande pjäxor. Här har du en hel del att välja mellan beroende på vad för skidåkning du tänkt ägna dig åt.  

Förutom skidor och pjäxor är det fördelaktigt om du är utrustad med underställ, skidkläder, skidhjälm, bra handskar och eventuellt skidglasögon. När du känner att du har det du behöver för din nästa skidåkning nära Stockholm är det bara att ta dig ut i backarna! 

Lämna en kommentar