Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Bästa campingköket 2024 – Hitta det bästa köket för campingen!

Bästa campingköket 2024 – Matlagning utomhus under din vandring- eller campingtur är en nödvändighet, speciellt om du har tänkt vara ute i naturen under en längre tid. Med ett campingkök kan du tillaga de flesta rätter utan några problem i skogen. Det finns dock en hel del olika campingkök på marknaden i olika storlekar, vilket kan göra det svårt att hitta rätt. Vad behöver du tänka på när du ska laga mat i naturen och vilka funktioner bör ett campingkök ha för att du ska få ut det mesta av ditt utomhuskök?

Vi har tagit fram våra absoluta favoriter när det kommer till användarvänlighet och funktioner för de bästa campingköken 2024!

Topp 3 bästa campingkök 2024

Bästa campingköket - Outwell Jimbo Stove1. Vår vinnare! Outwell Jimbo Stove

·       Bränsle: Gas

·       Material: Rostfritt stål

·       Halksäkra gummifötter 

·       Vindskydd: Ja

Jimbo Stove från Outwell är vår vinnare av campingkök på grund av flera anledningar. Detta campingkök har två individuellt styrda brännare som är gjorda i rostfritt stål. Du kan därför med lätthet laga två olika maträtter sida vid sida samtidigt, med detta kompakta och bärbara gaskök.

Köket drivs av gasbränsle som gör att brännaren har hög värmekapacitet. Spisen har en avtagbar bränslelåda och droppdricka, vilket gör att den är mycket lätt att rengöra. Lågan på campingköket är justerbar och ser därför till att din mat kan lagas precis som du önskar. 

Jimbo Stove har ett integrerat vindskydd och med den förstärkta ramen och locket kan du utan några som helst problem även laga mat i blåsigt väder. Det avtagbara gallret är mycket lätt att rengöra och har automatisk avstängning för att säkra köket.

Köket kommer också med halksäkra gummifötter, vilket gör att Jimbo Stove står säkert och stadigt på valfritt underlag. Vi rekommenderar verkligen detta superkök för camping för hela familjen  som vill ha ett stadigt och vindskyddat kök att laga mat vid.

Se pris

näst bästa campingköket Primus Atle II2. Primus Atle II  – En klassiker!

·       Bränsle: Gas

·       Material: Rostfritt stål

·       Lås & bärhandtag

·      Vindskydd: Ja

Vi har även med oss en ren klassiker från Primus på vår lista. Atle II är det uppskattade campingköket som drivs med gasbränsle för grillkvällar och camping för hela familjen. Campingköket har två separata och reglerbara stekhällar där du kan laga upp till två maträtter samtidigt.

Det som gör Atle II så speciellt är hur enkelt detta campingkök är att fälla ihop och bära med sig under din vandring. Campingköket har ett bärhandtag och är också utrustad med ett lås, vilket gör transportering mycket smidig. 

Förutom den smarta låsfunktionen har Atle II ett effektivt vindskydd för att skydda din låga under matlagning och göra den säker för din omgivning.

Vi rekommenderar detta campingkök starkt för camparen som behöver ett kök som är lätt att bära med sig, men samtidigt har tillräckligt med stekyta för större sällskap!

Se pris

Tredje bästa campingköket - GSI Outdoors Glacier Camp Stove3. GSI Outdoors Glacier Camp Stove– Vårt budgetalternativ! 

·       Bränsle: Gas

·       Material: Stål

·       Skruvas direkt på gasflaskan

·       Vindskydd: Nej

Vårt tredje och sista val av campingkök är ett kök som tillhör den billigare prisklassen. Detta däremot, betyder inte att Glacier Camp Stove brister i sin effektivitet att värma mat på! Campingköket drivs av gas och det kompakta köket skruvas direkt på gasflaskan. Köket är även utrustat med en ventil för att kunna kontrollera gasflödet.   

Campingköket har 125 millimeters tandade armar som gör att även fast den är liten i storlek kan den ändå klara uppvärmning av större kastruller. Brännhuvudet på Glacier Camp Stove har en generös diameter som också sprider värmen jämnt över stekytan.

Med dess kompakta storlek är detta campingkök ett perfekt redskap att ha med ute i skogen. Det tar varken stor plats i din packning eller lägger till någon betydande vikt. Denna gasbrännare kommer med en förvaringspåse så du slipper ha stekytan direkt mot övrig packning under utflykten.

Vi ser därför detta campingkök som det absoluta valet för friluftsmänniskan som vill kunna komma lite billigare undan utan att behöva kompromissa gällande prestanda och effektivitet!

Se pris

Vem behöver ett campingkök?

Ett campingkök är en nödvändighet för den som ska ägna sig åt matlagning utomhus. De är praktiska då de är relativt små till storleken och lätta i vikten för att de ska kunna tas med enkelt på campingturen. Ett alternativ till campingköket på vandringsturer är nödmat som inte behöver tillagas innan den äts.

Fördelen med ett campingkök är däremot att du kan laga en större mängd mat över öppen eld under camping och andra utomhusaktiviteter.

Ett kvalitativt campingkök fungerar som vilken utomhusgrill som helst. Du kan med fördel laga allt ifrån lätt husmanskost till lite mer utmanande rätter. Ett smart exempel för den som vill spara tid är att köpa färdiga matkassar för recept till din vandring. Istället för att tillaga de allra enklaste maträtterna kan du utan problem exempelvis tillaga en god kycklingburgare med chutney och aioli eller ett vegetariskt alternativ som bönburgare med svarta bönor och lagrad ost.

3 vanliga frågor om campingkök:

1. Vad kan du laga med ett campingkök? ✅ 

Med ett campingkök kan du göra allt från att koka vatten till att laga middagar till ett flertal personer ute i skogen. Med ett campingkök kan du alltså utan några som helst problem tillaga all slags mat ute i naturen. Beroende på vilket bränsle köket kan drivas av, tar det också olika lång tid att värma upp din panna.

2. Har storleken på ditt campingkök någon betydelse? ✅ 

Ja, till en viss del. Storleken har ingen större betydelse för hur bra maten kan tillagas, men den har betydelse för hur många människor det är tänkt att det ska användas för. Är ni en större grupp kan det vara smart att köpa till ett lite större kök, så större mängd mat kan tillagas samtidigt. Detta tar dock större plats i packningen när det kommer till både storlek och vikt.

3. Vilka extrafunktioner kan vara bra att ha i åtanke när du gör ditt köp? ✅ 

Extrafunktioner som kan vara bra att ha i åtanke innan du gör ditt köp är att se till att köket står stadigt och har ben som tål olika slags terräng. Eftersom köket värms upp med hjälp av gas och eld är detta mycket viktigt ur ett säkerhetstänk. Även vindskydd på campingköket kan vara bra att kika efter för att skydda din mat under tillagning.

Så väljer du ditt campingkök efter ändamål!  

Innan du köper ett campingkök bör du först fundera ut vad du tänkt använda det till. När du vet var och till vad du behöver ett utomhuskök till kan du börja undersöka och jämföra olika modeller och märken mot varandra. Marknaden för campingkök är idag stor och olika campingkök passar för olika slags utomhusaktiviteter och till olika antal personer.

Är du en friluftsmänniska som ofta tar del av vandring och camping med större sällskap kan det vara en god idé att köpa ett större campingkök som kan laga mat till fler personer samtidigt. Här bör du tänka på att köpa ett kök som står stadigt för att du ska kunna undvika att din matlagning blir en säkerhetsrisk.

Innan du gör ditt köp bör du också vara medveten om under vilken årstid det är tänkt att du ska använda ditt campingkök. Detta på grund av att exempelvis multifuel- eller gaskök ofta har en högre effekt och fungerar även under kallare temperaturer, till skillnad mot spritköket. Dock så är gas- och multiköken lite svårare att få igång.

Med spritköken tar det dessvärre längre tid att få upp värmen för att koka upp eller få din panna varm, men det är samtidigt det billigaste alternativet.

Det är också en bra idé att kika på campingkökets vikt när du ska göra ditt köp. Ju lättare vikt på köket, desto mer behändigt är det att ta med på vandringsturen och du kan få plats med annan behövlig packning.  För att ditt campingkök ska hålla så pass länge som möjligt är det viktigt att du alltid gör rent det efter användning och ser till att varken smuts eller aska ligger kvar och torkar.

Hur har vi kommit fram till vår topplista “Bästa campingköket”?

Vi har valt att jämföra campingkök i olika modeller och storlekar efter behov, och valt att ta med olika slags alternativ för en större valmöjlighet. När vi valt ut våra favoriter har vi tittat närmare och lagt tyngd på användarvänlighet, vikt, storlek och hållbarhet för att kunna utse våra vinnare. 

Vi har kommit fram till resultaten genom att kika på kundbetyg och redan gjorda topplistor och produktbeskrivningar som är populära just nu.

Vår undersökning visar på att campingkök med ett flertal extrafunktioner är de dominerande på marknaden och även de som är mest hållbara i längden. Det har även gett oss en bra bild över vilka kök som gör din matlagning utomhus enkel efter dina behov och vilka funktioner du bör ha i åtanke när du gör ditt slutgiltiga val.

När du väl har bestämt dig för vilket slags campingkök som passar dig allra bäst är det bra att jämföra modeller och märken mot varandra i jakten på det bästa campingköket 2024. Vår rekommendation är dock att  du alltid börjar med att utgå utifrån dina tänkta användningsområden och sedan går vidare till modell och märke.

Friluftsmänniskor som campar eller tar del av expeditioner med en större grupp kan dra fördel av att köpa ett campingkök i en större storlek, då du behöver plats för att tillaga mer mat på samma gång. För en mindre familj ute på campingsemester kan det däremot räcka med ett mindre kök som kan tillaga mat till ungefär 4 personer samtidigt.

Vilket campingkök som än blir ditt slutgiltiga val  – kanske till och med någon av våra favoriter, så hoppas vi att vår artikel har varit till hjälp i valet och kvalet att utomhuskök!

Läs också:
Bästa campingmaten

Lämna en kommentar