Bästa ljuddämpare för jakt 2024 – Bäst för ljudlös jakt!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för PNJakt.se, outdoorexperten.se och Outnorth.se

1. A-Tec Carbon 01 2. A-Tec Mega Hertz 3. Stalon XE149
A-Tec Carbon 01 A-Tec Mega Hertz Stalon XE149

Bästa ljuddämpare för jakt 2024 – Ljuddämpare har blivit vanligare och vanligare på svenska vapenmarknaden, och idag är det många som anser att ljuddämpare är ett måste för alla jägare. Det finns många fördelar med att ha ljuddämpare eftersom de minskar skottljuden. Det kan vara användbart när du vill hålla dig oupptäckt av ditt byte, och det minskar dessutom risken för hörselskador och ögonskador.

Utbudet av avancerade ljuddämpare har växt under de senaste åren, vilket kan göra det svårt att veta vad man ska välja. Vilken ljuddämpare passar dig bäst? Här har vi tagit fram ett par favoriter bland de fantastiska ljuddämparna som finns på marknaden! Läs vidare för att se tipsen om hur du väljer den bästa ljuddämparen.

Topp 3 jaktljuddämpare bäst i test

1. Vårt toppval! A-Tec Carbon 01

 • Varumärke: A-tec
 • Längd: 195mm
 • Diameter: 64mm
 • Förlänger: 150mm
 • Bakåt: 80mm
 • Vikt: 280g
 • Max pipdiameter: 23,7mm

Företaget A-Tec grundades i Norge år 1999 av Anders E. Johansen och har sedan dess utvecklat riktigt intressanta och innovativa ljuddämpare, bland annat flera olika dämpare i Carbon. A-Tec Carbon 01 är ett utmärkt val för dig som vill ha en lättare ljuddämpare. Dämparen är instegsmodellen i A-Tecs Kolfiberfamilj.

En otroligt uppskattad fördel hos ljuddämparen är hur smidig den är. För dig som är trött på klumpiga dämpare blir därför denna modell perfekt. Dämparens vikt ligger på 280 gram, och den har en längd på 195 mm. Att modellen är så smidig kan göra dämparen till ett bra val för dig som går som hundförare.

Trots att A-Tec Carbon 01 är ytterst lätt och mycket kompakt, betyder inte detta att de behövt kompromissa med dämpningen av ljudet. För ett vapen i kaliber .308Win dämpas ljudet med ungefär 24dB.

Det är bra att vara medveten om att dämparna i denna serie inte är gjorda för att plockas isär. Garantin kan upphöra vid försök av isärplockning. Ljuddämparen kommer i följande kaliber: 6,5 mm, .30, .338, .375. I valet av gänga är utbudet M13x1, M14x1, M15x1, M16x1, M17x1, M18x1.

Denna ljuddämpare är perfekt för dig som inte vill att dämparen ska kännas som en tung börda vid pipans mynning!

Se priset

2. A-Tec Mega Hertz – Ett rejält premiumval!

 • Varumärke: A-tec
 • Längd: 273mm
 • Diameter: 64mm
 • Förlänger: 153mm
 • Bakåt: 12mm
 • Vikt: 575g
 • Max pipdiameter: 23,7mm

Ännu en fantastisk serie från företaget A-Tec är Hertz-serien. Därifrån kommer denna rejäla ljuddämpare som dämpar ljud fantastiskt effektivt. A-Tec Mega Hertz är utan tvekan en av de bästa ljuddämparna som A-Tec kommit ut med. Mega Hertz är baserad på den vanliga Mega Hertz med det där lilla extra. Det här är en större modell som klarar av en hel del. Ljuddämparen klarar av att dämpa ljudet på ett vapen i kaliber .308 med upp till 38dB.

Ljuddämparen kommer i kalibrarna 6,5 mm, .30, .338 och .375. Valen för gänga är M13x1, M14x1, M15x1, M16x1, M17x1 och M18x1. Kom ihåg att dämpare ur Hertz-serien inte är designade för att tas isär.

Vissa upplever modellen som något dyr, men du får helt klart det du betalar för med denna dämpare. Nackdelen med modellen är den är tyngre och därmed aningen klumpigare än många andra modeller på marknaden. Detta beror på att modellen är tillverkad i stål och därför ligger vikten på 575 gram. Det gäller därför att väga denna nackdel med hur effektiv den är på att klara av sitt jobb: att dämpa ljud.

Mega Hertz kan därför vara ett grymt val för dig som till exempel har tinnitus eller är känslig för högre smällar, och därmed är villig är bära en något tyngre dämpare.

Se priset

3. Stalon XE149 – Teleskopisk design för bättre balans!

 • Varumärke: Stalon
 • Längd: 162mm
 • Diameter: 49,1mm
 • Förlänger: 149mm
 • Bakåt: 162mm
 • Vikt: 428g
 • Max pipdiameter: 22,5mm

Nästa tips kommer från industriföretaget Stalon AB i Norrlands inland vars tillverkning genomsyras av precision och kvalitet. Stalon XE149 är en teleskopisk ljuddämpare som passar perfekt för jakt och skytte i majoriteten av olika kalibrer.

Att modellen är teleskopisk innebär att den totala vikten och längden av dämparen fördelas jämnare över vapnets gänga, vilket leder till förbättrad balans. Dessutom leder det till en extra stödpunkt i den bakre delen. 162mm av dämparen går bakåt över pipan, och 149 mm går framför mynningen.

XE149 är baserad på den tidigare modellen XE108, men är både längre och tystare. På grund av den väl avvägda fronten av ljuddämparen kan den reducera ljudet ännu mer effektivt i större kalibrer. Modellen klarar av att dämpa ljudet på ett vapen i kaliber .308 med upp till 34,5dB.

Ännu en fördel med modellerna i Stalons X-serie är att fronterna är utbytbara. Detta flexibla system med utbytbara fronter betyder att fronten på din XE149 enkelt och smidigt kan anpassas till olika typer av skytte och jakt. Till exempel kan fronten bytas ut eller kompletteras till en annan modell eller kaliber.

Dämparen är tillverkad i materialet anodiserad kvalitets aluminium, med flamkärnan av rostfritt stål och gängan av titan. Tillgängliga kalibrar är Max Cal 243, Max Cal 30, Max Cal 8 mm, Max Cal 375 och Max Cal 45.

Se priset

3 vanliga frågor om ljuddämpare för jakt:

✅ Varför behöver man ljuddämpare?

Idag är det få som väljer att inte skaffa en ljuddämpare till sitt jaktgevär. En anledning är att dämpade skottljud kan se till att du inte blir lika lätt upptäckt av byten, vilket kan vara hjälpsamt under jakten.

Många idag skaffar dock ljuddämpare för att undvika skador. Delvis kan ljuddämpare minska risken för ögonskador, men vanligast är att man försöker undvika just hörselskador. Hörselskador kan vara både smärtsamma och i värsta fall permanenta. Permanenta problem kan dessutom bli värre med åren. En oerhört jobbig situation är till exempel att drabbas av en spräckt trumhinna.

Dessutom skonar en ljuddämpare även hörseln hos din omgivning. Många tycker exempelvis om att ha hunden med på passet. Med en riktigt bra ljuddämpare slipper du oroa dig över att hundens hörsel skadas.

Därför är ett par tusenlappar för en bra dämpare mer än värt det för de flesta jägare som värderar att skydda hörseln.

✅ Hur fungerar ljuddämpare?

Vid en avlossning kommer ljudet som vapnet ger ifrån sig från krutgaserna som passerar mynningen med mer än ljudets hastighet. Om vapnet har en ljuddämpare tar dämparen upp dessa krutgaser i små kammare. Resultatet blir att ljudet minskas och blir mer dämpat. Många ljuddämpare är alltså uppbyggda av en serie kammare som skiljs åt av tunna skivor som kallas bafflar. Eftersom kamrarna har större diameter än pipan samlas gaserna i dämparen.

Andra mer avancerade ljuddämpare kan innehålla exempelvis vatten, olja eller fett, vilket dämpar ljudet från explosionen ännu mer. I dessa mer avancerade dämpare pressas krutgaserna tillbaka ytterligare och dämpningen av ljudet blir ännu mer effektivt än i en vanlig ljuddämpare.

✅ Behöver man jaktlicens för ljuddämpare?

Ja, det krävs licens för att ha ljuddämpare. Varför det? Det enda sättet att använda en ljuddämpare är just med ett jaktvapen. Därför behandlas alla ljuddämpare för jakt under samma lag som jaktvapen.

Detta gäller inte i alla länder. I Norge och Finland behöver man till exempel inte licens för ljuddämpare. I Sverige är det dock fortfarande ett krav, och licenser beviljas endast till personer med tillstånd att inneha kulvapen i klass 1 eller 2. Man kan göra en ansökan om jaktlicens hos polisen.

Hur vi har valt våra favoriter

Vi har valt våra favoriter bland de olika modellerna och märkena på marknaden genom att undersöka och jämföra produkter baserat på test, recensioner och artiklar. Tre hemsidor som vi fann mycket hjälpsamma var Jaktuppslaget.se, Jaktdrömmar.se och Jakthandeln.se.

En egenskap vi värderade högt vid valen av våra rekommendationer var att dämparen var lätt, kompakt och smidig att använda. Många finner att tyngre och större modeller kan kännas klumpiga och störande. Därför valde vi att se till att vår toppetta, A-Tec Carbon 01, var lätt och nätt och inte skulle kännas som en irriterande tyngd vid pipans mynning!

Nummer två på listan är dock en tyngre och lite större modell. Varför det? Jo, eftersom en annan otroligt viktig egenskap naturligtvis är att modellen kan dämpa ljudet effektivt. Här lyser verkligen den mer rejäla A-Tec Mega Hertz då den kan dämpa ljud till en fantastisk nivå. För de som prioriterar lägre dB över en lätt vikt var det därför viktigt att vi rekommenderade denna modell.

Till sist är användarvänlighet alltid en uppskattad egenskap hos de flesta produkter, och ljuddämpare är inte ett undantag! Stalon XE149, vår tredje rekommendation, lyser inom detta område. Den teleskopiska designen fördelar vikten och längden jämnt, vilket leder till en balans som gör dämparen lättare att hantera. Dessutom kommer modellen med ett flexibelt system med utbytbara fronter, vilket gör den mer anpassningsbar.

Vilken ljuddämpare för jakt som passar just dig bäst beror naturligtvis på vad du prioriterar och uppskattar. Det baseras på din situation och hur du jagar. Oavsett vad du väljer hoppas vi våra tips gav dig en bra inblick i de ljuddämpare som finns på marknaden och vad som är bra att veta inför köpet.

Videopresentationer för några av ljuddämparna ovan

Lämna en kommentar