Bästa dunjackan i dammodell 2024 – håll dig varm och torr under dina utomhusäventyr!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

1. Peak Performance Women’s Argon Light Hooded Jacket 2. Peak Performance W Helium Hood 3. 8848 Altitude Women’s Theresia Primaloft
Peak Performance Women’s Argon Light Hooded Jacket Peak Performance W Helium Hood 8848 Altitude Women’s Theresia Primaloft

Bästa dunjackan i dammodell 2024 – Vid kallare väder är värmande ytterkläder A och O om du ska röra dig utomhus. Om du dessutom tycker om att vara aktiv är det speciellt viktigt att ha en riktigt bra jacka som ändå känns tunn, lätt, och skön att röra sig i. Då är det klassiska alternativet en härlig dunjacka.  

Men vad ska man tänka på när man köper en ny dunjacka? Vad är skillnaden på dun och fjäder? Kan man vara säker på att dunet tas fram på ett etiskt sätt? Och hur tar du hand om dunjackan så att den håller så länge som möjligt? Dessa frågor svarar vi dig här!  

Men först, låt oss kika på våra topp 3 favoriter av de bästa dunjackor för damer på marknaden. 

 
Topp 3 dunjackor i dammodell bäst i test 2024  

1. Vårt toppval! Peak Performance Women’s Argon Light Hooded Jacket 

Vårt första val togs helt enkelt på grund av toppkvalitet och fantastisk komfort. Peak Performance Women’s Argon Light Hooded Jacket både känns och ser riktigt lyxig ut. Den är gjord i ett unikt skalmaterial som är både vind- och vattenavvisande, med vaddering i sömlösa kanaler.  

Peak Performance grundades 1986 i Åre av två passionerade skidåkare, och idag är de ett internationellt varumärke. Produkter från Peak Performance definieras av exceptionell funktion, design och kvalitet, och denna dunjacka för damer är inget undantag. 

Jackan är mycket lätt och kan både användas som ett ytterplagg eller som ett värmande mellanlager. Det gör den till ett riktigt funktionellt plagg du kan använda under flera säsonger. Luvan kan dras åt kring halsen så att vind inte släpps in, och jackans rymliga fickor är perfekt för att värma händerna i kylan.  

Passformen har beskrivits som något rak för att vara en damjacka, men har annars fått höga betyg. Om man har bredare höfter är det dock möjligt att jackan sitter åt en aning just där. Kundrecensioner prisar annars dunjackan för hur skön den är, dess snygga design och uppskattar den korrekta storleken.  

Peak Performance Women’s Argon Light Hooded Jacket är alltså ett utmärkt val för dig som vill ha en snygg och otroligt skön dunjacka. Priset är inte det lägsta, men denna modell är för dig som vill investera i en dunjacka som du kommer att kunna använda mycket.  

  • 2.399,00 kr 1.439,00 kr

2. Peak Performance W Helium Hood – Ultralätt och otroligt skön! 

Vårt andra tips kommer också från högkvalitativa Peak Performance, men i modellen Helium Hood. Peak Performance W Helium Hood har ordet helium i namnet av en anledning. Dunjackan är ultralätt och enligt kundrecensioner känns det knappt som att man har något på sig.  

Modellen har dessutom en högkvalitativ dunisolering som ger jackan en otrolig packbarhet. Om du ska på resa och oroar dig för att packa ner en tjock jacka är alltså Helium Hood ett mycket passande val. Den mjuka och flexibla jackan passar utmärkt både som ett mellanlager under en skaljacka, eller som ett ensamt yttre lager. 

Helium Hood är tillverkad i ett vind- och vattenavvisande material, och jackan andas även bra. Dunet som fodrar västen är ansvarsfullt framtaget, vilket kan spåras via Track My Down-programmet. Modellens snygga design är klassisk för en dunjacka och kommer också i två färger; den klassiskt svarta “Black” och den härligt rosa “Morning Dew”.  

Jackan har två handfickor med kedja och en praktisk och justerbar huva. Resår i nederkant och ärmslut ökar komforten, och jackan beskrivs som att inte strama åt någonstans. Passformen får alltså höga betyg. Ja, denna ultralätta och sköna dunjacka är verkligen något att investera i! 

3. 8848 Altitude Women’s Theresia Primaloft – God andningsförmåga! 

Vår sista rekommendation kommer från 8848 Altitude som grundades 1990 med målet att utveckla kläder för den första svenska lyckade expeditionen till Mount Everest. Deras innovativa och tekniskt avancerade kläder uppskattas för sin moderna, skandinaviska design och sin premiumkvalitet.  

Modellen Women’s Theresia Primaloft är ett fint exempel, med sin effektivt värmande Primaloft-vaddering. Primaloft Silver Eco värmer utan att den känna klumpig att ha på sig och är även vattenresistent. Jackan har fukttransporterande egenskaper och god andningsförmåga, vilket innebär att du lättare kan hålla dig torr och sval när du är aktiv i jackan.  

Passformen har konstruerats för att sitta väl och vara riktigt bekväm, med stretchpaneler i jackans sidor. Dessa stretchpaneler går från handledsmudden som är elastisk och längs hela sidan. Ärmhålans söm är designad för att undvika att sömmen skaver eller stramar. Det är klart och tydligt att komfort tagits med i åtanke under designen av jackans varje del.  

Sist men inte minst måste vi också nämna att Primaloft är tillverkat av 70% återvunnet material, och att plagget endast innehåller material som är Bluesign-godkänt. Bluesign är en global kvalitetsmärkning för hållbara produkter samt hållbara produktionsprocesser. 

Otroligt skön, god andningsförmåga och miljövänlig. Ett fantastiskt val för dig som vill ha en stilren, tunn och mjuk linerjacka att gå på nya äventyr i.  

  • 1.495,00 kr

3 vanliga frågor om dunjackor: 

Vad är skillnaden mellan dun och fjäder? 

Dunjackor består oftast av både dun och fjäder. Dun ger bättre isolering och binder mer luft än fjäder. Jackor med en högre procent av dun blir alltså varmare. Det återspeglas ofta i priset, där dyrare dunjackor ofta har högre mängd av dun än billigare jackor.  

Om du vill kolla upp hur stor del dun och fjäder din jacka har, anges det ofta dun/fjäder. Exempelvis skulle alltså 75/25 betyda 75% dun och 25% fjäder.  

Vad kan jag göra för att få min dunjacka att hålla längre? 

En av de viktigaste sakerna du kan göra är att följa tvättinstruktionerna som kommer med din dunjacka. Vanligtvis får dunjackor tvättas i max 30°C och sköljmedel ska undvikas. En mindre mängd tvättmedel ska användas, eller alternativt kan du använda tvättmedel avsett för dun. 

Om du kan undvika att tvätta jackan genom att bara vädra den, är detta att föredra. Detta beror på att upprepade tvättningar tvättar bort de naturliga oljorna som finns i dunen, vilket tär på dunens isolerande egenskaper. 

Det är viktigt att torktumla jackan för att hjälpa jackan att återfå sin spänst. Även torktumlingen har särskilda råd, såsom att torktumla jackan med bollar för att fördela dunet. Sedan är det ett bra tips att hänga upp jackan istället för att knöla ihop den när den förvaras.  

Kan man köpa dunjacka med gott samvete? 

Många vet om att dun tidigare framtagits på sätt där änder och gäss behandlats mycket illa. Exempelvis har det funnits tillfällen där fåglar plockats levande för sitt dun. Med fler personer som uppmärksammat förhållandena hålls etablerade företag till ansvar för detta. Det är därför uppmuntrat att kolla upp eller fråga var dunet i jacka kommer ifrån, och se till att det tagits fram på ett etiskt sätt. 

Detta är en av anledningarna varför många väljer att köpa en lite dyrare dunjacka, om det betyder att man kan bära jackan med ett gott samvete.  

Peak Performance har till exempel en Animal welfare policy som säger att allt dun ska vara en biprodukt från köttindustrin. Det betyder att de inte uppföder fåglar för sitt dun. Deras leverantör arbetar också med Responsible down standard (RDS) som ställer de högsta kraven på fåglarnas levnadsförhållanden.  
 

Hur vi har valt våra favoriter 

För att välja våra favoriter bland dunjackor i dammodell på marknaden undersökte vi modeller från olika märken och jämförde dem. Vi tog hjälp av test och recensioner för att se vad kunder uppskattade och därmed stödja vår undersökning.  

En av de viktigaste sakerna vi ville ha koll på först var att dunen och materialen som jackorna var gjorda av var etiskt framtagna. Vi är säkra på att alla ni som läser vår artikel vill kunna bära era snygga och sköna jackor med ett gott samvete. Alla jackor vi rekommenderar och tipsar om här håller därför en hög standard när det gäller detta.  

Sedan var det naturligtvis viktigt att alla jackor vi valde var väldigt lätta och hade hög komfort. Vi vet att våra läsare älskar att vara aktiva utomhus, och rätt kläder kan se till att det är ett nöje även under Sveriges kallare säsonger. Med en lätt och skön dunjacka som andas väl kan du köra på utan hinder. Därför gav vi plus i kanten till jackor som hade höga betyg gällande komfort och passform. 

Självklart uppskattas det också när en jacka är funktionell och anpassningsbar. Med tunna dunjackor har du också valet av att antingen använda den ensamt som ett ytterplagg eller som ett mellanlager under en skaljacka. Oavsett om du använder jackan som ett ytterplagg eller i kombination med annat ska jackan då vara snygg, stilren och lätt att matcha med andra plagg. Naturligtvis kom snygg och stilren design därför också med i bilden när vi valde våra favoriter.  

Vilken dunjacka är bäst för dig? Vi hoppas att vår artikel gett dig en bra inblick i vad du ska tänka på inför köpet av en dunjacka, och vad som finns på marknaden just nu. Oavsett om du väljer en dunjacka från vår lista eller inte hoppas vi att du hittar dunjackan som är perfekt för just dina behov. Vi ses ute i kylan! 

Länkar och referenser:

Dunjackor i dammodell hos Outnorth, Outdoorexperten

Recension av dunjackor

Lämna en kommentar