Bästa mekställ för cykeln 2024 – Fixa cykeln enkelt hemma!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

1. Elite Workstand Team 2. Park Tool PCS 4.2 3. Tectake Bike Rack
Elite Workstand Team Park Tool PCS 4.2 Tectake Bike Rack

Att kunna meka hemma med cykeln är alltid en fördel för dig som cyklar mycket. Oavsett om du använder din cykel för pendling till jobb eller som ett träningsredskap för lite längre distanser, kommer ett mekställ spara dig både tid och pengar då du kan utföra mindre reparationer eller justeringar själv.

Ett mekställ är väldigt multifunktionellt och ger dig en mer ergonomisk arbetsposition när du byter däck, fixar en punktering eller byter ut cykelns pedaler. När stället inte används kan det enkelt fällas ihop för att ta upp mindre plats i garaget, för att ta med dig på semestern eller cykeltävlingen.

För att du ska kunna göra ett anpassat val, har vi sållat igenom marknadens utbud för att ta fram de tre bästa modellerna. Vi har jämfört mekställens konstruktion, material och funktioner och sammansatt en topplista som vi tror faller alla cyklister i smaken!

Topp 3 mekställ för cykel bäst i test 2024

1. Vårt toppval! Elite Workstand Team

 • Snabb montering
 • Lättanvänd konstruktion
 • Passar för tävling eller träning
 • Enklare modell


Mekstället Workstand Team från varumärket Elite är designat för att vara robust och stabil att använda, oavsett din cykels totalvikt. Detta gör att du kan använda denna modell till mängder av fix och trix, vilket är anledningen till modellens placering på topplistan.

Workstand Team är dessutom konstruerat för att vara enkel att montera och demontera, vilket underlättar markant om du vill använda den för cykeltävlingar, eller helt enkelt letar efter ett användarvänligt exemplar.

Mekstället har en konstruktion som gör den till en bra investering oavsett vad du planerar att använda den till. Fungerar lika bra att använda när du vill tvätta av hojen, eller om du vill utföra mer avancerade reparationer eller justeringar.

Tack vare väldesignade klämmor, hålls din cykel stadigt på plats under meket. Stommen på mekstället kan även anpassas i höjd, där höjden enkelt kan justeras på mekställets mittpunkt. Ett toppval som inte lämnar någon besviken!

2. Park Tool PCS 4.2  – Stabil konstruktion!

Bästa mekställ för cykeln - Park Tool Mekställ PCS-4.2
 • Lätt att transportera
 • Tar upp mindre plats
 • Stilren design
 • Passar de flesta cyklar

Park Tools stabila mekställ PCS 4.2 är ett utmärkt val för dig som letar efter ett professionellt val som passar mängder av cyklar, oavsett totalvikt. När mekstället är helt utvikt har den en maxkapacitet på hela 100 kilo.

Tack vare mekställets design kan den användas för både byte av däck, reparationer eller mindre småfix och underhåll. PCS 4.2 är utrustad med en praktisk klämma som kan roteras i 360 grader. Detta ger dig full kontroll när du hakar fast din cykel och du kan anpassa höjden för en ergonomisk position som belastar mindre.

När Park Tools designade detta mekställ var de noga med att den ska vara kompatibel att använda både på hemmaplan och att den även ska kunna tas med. Därför kan den enkelt fällas ihop för att ta mindre plats i bagageluckan eller i garaget.

Letar du efter en multifunktionell modell som kan användas för både lite mer detaljerade justeringar och mindre pill, så rekommenderar vi PCS 4.2 Ett praktexemplar som passar lika bra till amatörer som proffscyklister.

3. Tectake Bike Rack – Mycket prisvärd!

 • Perfekt för mek hemma
 • Mycket för pengarna
 • Stilren design
 • Multifunktionell

Med mekstället Bike Rack kan du arbeta bekvämt i ögonhöjd, vilket sparar dig tid och skonar din rygg under reparationen.

Varumärket Tectake har designat denna enkla, men kraftfulla modell som passar perfekt när du vill ha ett stabilt men prisvärt val. Kanske inte lika justerbar som ovan modeller, men räcker gott och väl när du vill utföra diverse olika justeringar på cykeln hemma, utan att behöva lämna in den hos en cykelreparatör.

Inbyggd fällmekanism gör det möjligt att förvara mekstället för att det ska ta upp minimalt med plats, dessutom har den ett förvaringsfack där du kan lägga dina verktyg som du använder. Bike Rack är designad för de flesta cyklar och är enkel att använda oavsett tidigare erfarenhet. Utöver detta har Tectake anpassat mekstället för att ha en stilren design som passar samtliga hem.

Letar du efter ett lättanvänt, prisvärt och genomtänkt mekställ så är denna ett utmärkt val.

Tre vanliga frågor om mekställ:

Vad kan man använda ett mekställ till?

Ett mekställ är en mindre investering som kan hjälpa dig att spara rejält med slantar i det långa loppet. Mekställ är konstruerade för att du ska kunna haka fast cykeln vid eventuella reparationer, justeringar, däckbyte eller när cykeln behöver tvättas. Genom att arbeta i ögonhöjd eller på en anpassad nivå, kan du jobba mer ergonomiskt, vilket sliter mindre på din rygg och dina axlar.

Mekställ är inte bara tänkt för dig som arbetar med cykelreparationer, utan även för dig som vill kunna utföra de flesta justeringar på cykeln själv. Detta bidrar till att du inte behöver vänta på en tid hos cykelhandlaren för att byta sommardäcken till dubbdäck, eller för att laga en punktering.

Men även om du inte planerar att använda mekstället för reparationer, kommer detta praktiska redskap även underlätta när du vill rengöra cykeln. Genom att hissa upp cykeln i en högre nivå, kan du komma åt överallt och få en glänsande cykel som ser som ny ut igen.

Vad ska man tänka på vid köp av mekställ?

Det viktigaste är stabiliteten för att den ska kunna vara kompatibel med olika typer av cyklar. Du vill inte köpa ett rangligt val som därmed inte kan bära upp cykelns tyngd. Detta skapar inte en särskilt behaglig upplevelse.

För att säkerställa att ett exemplar är tillräckligt robust, kan du kika på angiven maxkapacitet. Ett mekställ som klarar av en tyngd på upp till 100 kilo, tillåter dig att använda den tillsammans med fler cykelmodeller. Du kan även ta i med full kraft, utan att riskera att mekstället ger vika under reparationens gång.

En annan sak som du bör kika på är vilka klämmor som mekstället är utrustad med. Det är en fördel om de kan roteras för att ge dig ett bättre omfång under användningen, samt att mekstället överlag är enkelt att hantera, fälla upp och demontera.

Letar du efter ett mångsidigt mekställ är det även en fördel om den tar så lite plats som möjligt. Detta gör den till en utmärkt färdkamrat när du ska åka på cykelsemester eller tävling. Vilka funktioner som allra viktigt för dig beror på vad du planerar att använda mekstället till, samt hur avancerade justeringar du gör.

Vilken höjd ska mekstället ha?

Detta beror lite på vad du planerar att använda cykeln till och vilken typ av reparationer du tänkt genomföra. Men en tumregel är att ju mer justerbart mekstället är, desto fler användningsområden har den.

Oavsett vad du gör är det viktigt att du har en bra höjd som gör att du inte sliter på din rygg. Att arbeta i en obekväm position kan ge förslitningsskador som kan påverka dina prestationer när du cyklar.

Att arbeta i en för låg höjd bidrar heller inte till någon särskilt rolig upplevelse när du ska byta däck eller fixa till en kedja som hoppat loss. Detta kan då göra att du istället lämnar in cykeln, då det inte är praktiskt att utföra jobbet själv.

Så när du väljer mekställ, se till att höjden kan justeras och att den är stabil och kraftfull för att vara säker att använda oavsett tyngden på cykeln.

Vem behöver ett mekställ?

Ett mekställ att använda på hemmaplan eller ta med på tävlingar är ett måste för dig som vill kunna utföra reparationer eller justeringar själv. Ju fler saker du kan klara av på egen hand, desto mer tid kan du spara och framförallt även en del pengar, då det kan kosta en rejäl slant att lämna in cykeln även för mindre reparationer.

Men för att du ska kunna arbeta bekvämt och smidigt är det nödvändigt att du investerar i ett praktiskt mekställ, som är enkel att justera och anpassa efter det arbete du har tänkt utföra.

Hur vi valde ut topplistan

Stabilitet är A och O när du väljer mekställ och vi har därför haft detta i allra största fokus när vi valde ut vilka produkter vi skulle inkludera. Utöver detta har vi även jämfört olika modellers funktioner och hur multifunktionell den är att använda för olika typer av cyklar.

De tre modeller vi slutligen valde ut har även baserats på sitt pris, då vi tycker det är viktigt att man får vad man betalar för. Vi har således inkluderat tre toppval i olika prisklasser för att du ska kunna göra ett val baserat på hur stor budget du har.

Med ett bra och stabilt mekställ kan du nu själv reparera cykeln efter egen förmåga. Du kan bli en höjdare på att byta däck och laga punkteringar, utan att du behöver kosta på att lämna in cykeln för reparation. Detta gör att du snabbt kan vara ute på vägbanan igen!

Länkar och referenser
Alla mekställ hos Outnorth

Elite work stand Unboxing and review

Lämna en kommentar