Bästa proteinbaren för vandring 2024 – fyll snabbt på ditt energiförråd!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

1. Barebells Protein Bar 2. Star Nutrition Vegan Protein Bar 3. Real Turmat Protein Bar Cranberry
Barebells Protein Bar Star Nutrition Vegan Protein Bar Real Turmat Protein Bar Cranberry

Bästa proteinbaren för vandring 2024 – Att vandra kan vara väldigt energikrävande och det krävs att du tar med ett litet förråd med mellanmål, för att du ska kunna fylla på energiförrådet när det tryter. Proteinbars är väldigt fördelaktiga att ta med, då de har ett bra näringsinnehåll och är mycket lätta att bära med sig. Perfekt när du behöver en paus under vandringen och kanske även är lite sötsugen.  

Proteinbars kombinerar en god smak med bra innehåll, vilket är varför proteinbars är ett måste att ha med i ryggsäcken. Framförallt om du planerar en längre tur ute i naturen.  

I denna artikel listar vi våra tre favoriter av proteinbars som är både smakrika och nyttiga. Vilken smak väljer du att ta med på din nästa vandringstur?  

Topp 3 proteinbars för vandring bäst i test 2024

1. Vår vinnare! Barebells Protein Bar 55 g 

 • Finns i 11 olika smaker 
 • 20 gram protein 
 • Under 200 kalorier/bar 
 • Lågt sockerinnehåll  

Varumärket Barebells har skapat dessa fantastiskt goda och näringsrika proteinbars, som är perfekta att ta med på vandring eller äta efter intensiva träningspass. Varje bar innehåller hela 20 gram protein, samtidigt som de har ett lågt sockerinnehåll. En god smak har kombinerats med noggrant utvalda ingredienser. Barebells Protein Bar 55 g är ett måste för dig som vill kunna ge järnet. 

Vid köp kan du välja mellan hela 11 olika smaker, vilket även bidrar till dess placering på vår topplista. Fördelen med ett brett utbud av smaker är att du kan variera ditt mellanmål och göra det mer intressant. Det säkerställer även att du kan hitta en smak som passar dig perfekt. Varför inte testa Crunchy Fudge eller Salty Peanuts? 

Letar du efter en proteinbar som smakar underbart och som även ger dig rejält med energi när du behöver det? Då bör du införskaffa några olika smaker av denna bar som har en mycket härlig konsistent som slår det mesta på marknaden.  

 • 20,00 kr
 • 360,00 kr 269,00 kr

2. Star Nutrition Vegan Protein Bar – Näringsrik och nyttig!  

 • 2 olika smaker  
 • Ingen gluten eller sötningsmedel  
 • Lågt kaloriinnehåll  
 • Smakrik med bra konsistens  

Om du är vegan eller glutenintolerant, kommer Star Nutritions goda Vegan Protein Bar att vara perfekt för dig. Dessa proteinbars är inte bara mycket näringsrika och har ett lågt kaloriinnehåll. De består dessutom av rena ingredienser, är helt fria från sötningsmedel och är ett energigivande och nyttigt mellanmål att ta med på din vandringstur.  

Vid köp kan du välja mellan två olika smaker. Det är således kanske inte det allra bästa valet för dig som letar efter variation. Men fördelen är att innehållet är noggrant utvalt och du får i dig rejält med protein och kostfiber som håller dig på banan längre. Kostfiber är även viktigt att inkludera för att hålla din mage glad under vandringen.  

Innehållet består till större delen av dadlar, chikoriarot, jordnötssmör, kakao, proteinkrisp och carob. Detta ger en härligt söt och smakrik konsistens som även mättar sockersug. Ett perfekt mellanmål för dig som vandrar långt och letar efter en proteinbar som är helt fri från animaliska produkter.  

 • 288,00 kr 199,00 kr

3. Real Turmat Protein Bar Cranberry – Lågt kaloriinnehåll!  

 • Passar veganer  
 • 158 kalorier/förpackning  
 • Bra som mellanmål  
 • God smak  

Protein Bar Cranberry är ett utmärkt val för dig som letar efter en proteinbar med ett särskilt högt proteininnehåll. Varje bar innehåller nämligen 28 procent protein som har blandats med smakfulla ingredienser, som är mättande och som dessutom har en mycket bra konsistens.  

Real Turmat är ett varumärke som är särskilt kända för sin frystorkade mat som passar perfekt för längre äventyr ute i naturen. Deras proteinbar är inget undantag och hjälper dig att fylla på energiförrådet när det börjar sina under turen.  

Varje bar väger endast 40 gram, vilket gör dem enkla att ta med i ryggsäcken under vandringsturen. Ingredienserna är anpassade för både vegetarianer och veganer, vilket gör dem extremt populära. Ett bra val för dig som inte vill ha ett alltför sött innehåll, men samtidigt inte vill kompromissa med smaken eller ingredienserna.  

 • 29,00 kr
 • 29,00 kr

3 vanliga frågor om proteinbars:  

När ska man äta en proteinbar för bästa effekt? 

Vid vandring är proteinbars väldigt praktiska när du vill fylla på ditt energiförråd utan att behöva laga en måltid eller ta med flera olika ingredienser. När du vandrar har du begränsat med plats och en proteinbar kommer då att spara både plats i ryggsäcken och även matlagningstid. Du kan enkelt ta fram din bar och äta när du känner för det.  

När du vandrar är det därför alltid en fördel att du har med dig några olika bars att välja mellan. Ha dem nära till hands, så att du snabbt kan ta dig en tugga när du känner dig trött. Kanske i samband med en paus eller under själva turen om det är lång väg kvar innan det är dags för en större måltid.  

Du kan därför själv bestämma när det är dags att äta din proteinbar, vilket gör dem extremt anpassningsbara. De är även ett utmärkt alternativ till godis, vilket är nödvändigt när sötsuget smyger sig på och du vill äta någonting som är mer näringsrikt än sötsaker, men ändå vill dämpa sockersuget.  

Vad ska man undvika vid köp av proteinbar? 

För att en proteinbar ska ge en långvarig energi är det viktigt att den har rätt ingredienser och ett balanserat innehåll. En bra proteinbar ska ha minst 6 gram protein. Undvik därför bars som har mer än 34 gram kolhydrater, varav 18 gram maximalt får vara socker. Anledningen till detta är för att kolhydrater som socker ger snabb energi, men kan också leda till dippar och du känner dig då trött snabbare.  

Det socker som är inkluderat i proteinbaren ska helst komma från en naturlig källa som frukt eller korn. Undvik även bars som har ett väldigt högt fettinnehåll. Baren ska helst inte innehålla mer än 6 gram fett, varav fettet helst då ska komma från nötter eller liknande.  

För att proteinbaren ska vara nyttig och ge långvarig energi är det viktigt att ingredienserna är så rena och naturliga som det går. Helst ska innehållet vara fritt från sötningsmedel, då det kan störa din aptit och öka på hungern.  

Vad ska en bra proteinbar innehålla? 

Under vandring är det viktigt att fylla på energiförrådet med jämna mellanrum. Vandring är väldigt krävande och om du går längre etapper, bör du inkludera många stopp och raster där du kan äta och dricka vatten utmed vägen. En bra proteinbar gör det möjligt för dig att snabbt fylla på energiförrådet.  

Bars tar även väldigt lite plats i ryggsäcken och väger inte särskilt mycket, vilket gör dem enkla att bära med sig i bagaget. Så letar du efter ett praktiskt mellanmål, så rekommenderar vi verkligen att du tar med dig några proteinbars. Men för att de ska fylla sin funktion har såklart innehållet stor betydelse.  

Det är viktigt att de inte innehåller alldeles för mycket socker, då detta ger en väldigt kortvarig energi. När sockret går ur kroppen kan det istället leda till mer trötthet och orkeslöshet. Mängden protein är viktigt för att du ska hålla dig mätt längre och ger även dina muskler energi.  

En proteinbar bör innehålla minst 6 gram protein, men gärna mer. Rena ingredienser är att föredra med nyttiga fetter och bra råvaror.  

Beroende på vilken typ av diet och allergier du måste ha i åtanke, kan det vara värt att kika på några olika alternativ. När du köper dina bars, investera gärna i några olika smaker för att göra mellanmålen mer varierande.  

Hur många bars du behöver införskaffa beror helt och hållet på hur långa sträckor du går, hur brant terrängen är, samt hur många dagar du vandrar. Men då vandring är väldigt energikrävande är det alltid bättre att packa med några för många, så att inte din energi tryter utmed spåret utan att du har chans att fylla på det.  

Vad vi haft i åtanke när vi skapat vår topplista 

Att ta med rätt mat i lagom mängd kan vara en utmaning när du ska vandra långt. Du bör undvika att släpa med dig tunga förpackningar och ingredienser som tar upp för mycket plats i ryggsäcken. Proteinbars är därför en mycket populär investering för folk som planerar att vara ute i naturen  längre stunder. De har ett näringsrikt innehåll, ger rejält med energi och är dessutom väldigt lätta till vikten.  

För att du ska kunna ta med rätt sorts proteinbars är det viktigt att innehållet ses över och att proteinbaren faktiskt består till stor del av protein för att du ska hålla dig mätt. Det är även nödvändigt att baren inte har ett alltför högt sockerinnehåll.  

När vi jämförde proteinbars på marknaden hade vi detta i åtanke och de produkter vi sedan inkluderade är skräddarsydda och passar perfekt att ta med när du vandrar. De är ett utmärkt mellanmål och passar bra när du känner att energin behöver fyllas på.  

För att topplistan ska kunna passa samtliga personers önskemål har vi även valt att inkludera minst en proteinbar som är helt fri från animaliska produkter, laktos, gluten och ägg. Detta för att du, oavsett livsstil och allergier ska kunna hitta ett bra val som passar dig.  

Välj en proteinbar som faller dig i smaken och gärna några olika smaker för att du ska kunna göra mellanmålen mer intressanta utmed vandringsturen.  

Länkar och referenser:

Proteinbars hos Gymgrossisten, Outnorth

Test av Barebells proteinbars

Lämna en kommentar