Bästa vintersovsäcken 2024 – håll dig varm när du tältar utomhus under vinterhalvåret!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

1. Helsport Spitsbergen X-trem 2. Sydvang Skaring Down 3. Helsport Rago Superlight Winter
Helsport Spitsbergen X-trem Sydvang Skaring Down Helsport Rago Superlight Winter

Bästa vintersovsäcken 2024 – Letar du efter en sovsäck som kan klara av riktigt kalla temperaturer och som kommer hålla dig varm under vinterns alla äventyr? Då har du hittat helt rätt. I denna artikel listar vi de tre vintersovsäckar som utmärker sig lite extra 2024!  

För att en vintersovsäck ska vara komfortabel och värmeisolerande har materialet och sovsäckens stoppning stor betydelse. Hur sovsäcken är utformad och hur den stängs avgör även hur motståndstålig den är mot vind och kyla. En bra kombination av detta är avgörande för att du inte ska frysa, när du sover utomhus under årets kallare månader.  

Vilken vintersovsäck som passar bäst för dig beror lite på när du planerar att använda den, samt hur kallt det kommer att vara vid den tidpunkt som du befinner dig ute i naturen. Gör ett smart val och du behöver aldrig mer vakna upp med kalla fötter och händer igen!  

Topp 3 vintersovsäckar bäst i test 2024

1. Vår vinnare! Helsport Spitsbergen X-trem 

 • För extrema temperaturer  
 • Extra fyllning i sovsäckens bafflar 
 • Består av två lager  
 • Dun- och syntetisolering  

Helsport Spitsbergen X-trem är vintersovsäcken för dig som planerar att sova utomhus under mer extrema väderförhållanden. Sovsäcken som består av två kombinerade delar håller dig komfortabelt varm även när temperaturen kryper ner till hela -32°C.  

Vadderingen består av en blandning av dun- och syntetisolering, vilket gör denna modell extra motståndskraftig mot kyla och vind. Detta gör Helsports vintersovsäck till en självklar vinnare på vår topplista. Fördelen är också att sovsäcken kan tas isär, varav de två olika delarna fungerar som två separata sovsäckar för äventyr utomhus under resten av året.  

Den inre sovsäcken är designad för att den enkelt ska kunna avlägsnas från det yttre lagret. Denna del kan då användas som en filt och har en värmande krage, samt dragsko för att den inte ska släppa in någon vind.  

Sovsäckens ytterdel har försetts med en syntetisolering som håller dig riktigt varm när det är kallt ute. Trots att den är förstärkt och ligger omlott för att skapa en optimal värmeisolering, begränsar den inte din rörelsefrihet under användning.  

Helheten skapar en fantastisk vintersovsäck med en bredare passform, för att det inte ska skapas kalla punkter. Med sin lätta vikt på cirka 3 kilo är den heller inte särskilt tung att bära med sig på vandringsturer eller liknande. Tummen upp för Spitsbergen X-trem från Helsport.  

 • 995,00 kr
 • 11.000,00 kr 10.995,00 kr
 • 11.000,00 kr 10.995,00 kr

2. Sydvang Skaring Down  – Klarar komfortabelt temperaturer på –12°C 

 • Skyddande värmekrage  
 • Blandat foder av dun- och ankfjädrar  
 • Vikt: 2000 gram  
 • Inkluderad packpåse  

Sovsäcken Skaring Down från varumärket Sydvang är designad för att hålla dig komfortabelt varm, när temperaturen går ner till maximalt -12°C. Med sin lätta vikt på 2 kilo är den även enkel att bära med sig och passar således perfekt för vinterns upptåg!  

Skaring down har en bra isolering tack vare sitt noggrant utvalda foder, som består av en blandning mellan dun- och ankfjädrar av högsta kvalitet. Dragkedjan är skyddad, tack vare en fodrad kanal längs med hela långsidan. Detta gör då att kall luft inte kan tränga in i sovsäcken och skapa kalla luftfickor.  

Utöver detta har vintersovsäcken från Sydvang en praktisk fotbox som är försedd med en dragkedja och ficka för kudden som håller den på plats när du sover. Den säljs tillsammans med en praktisk packpåse som gör att sovsäcken tar upp mindre plats.  

Om du letar efter en vintersovsäck som du kan använda i många olika situationer, dock inte under extrema temperaturer, så är Skaring Down ett perfekt och mycket prisvärt val som håller dig varm natten igenom.  

 • 2.195,00 kr 1.317,00 kr

3. Helsport Rago Superlight Winter – Lätt totalvikt på endast 1 kilo!  

 • Intern ficka för praktisk förvaring  
 • Hellång dragkedja  
 • Bra värmeisolering  
 • Lätt att bära med sig 

Rago Superlight Winter är en superlätt vintersovsäck, som dessutom är fullt duglig året runt. Passar därför perfekt för dig som letar efter en multifunktionell sovsäck att använda i temperaturer ner till -11°C. Fodret består av en blandning av dun- och ankfjädrar för att sovsäcken ska ha en god isolering, men även ha en bra ventilation för att fukt inte ska stanna kvar i sovsäcken och göra dig kall.  

Sovsäcken har en total vikt på endast 1 kilo, vilket gör den enkel att packa med sig på diverse olika äventyr utomhus. Sovsäcken är försedd med vattenavvisande dragkedjor och en dunfylld baffel, för att värmen ska bevaras inuti sovsäcken.  

Designen på Rago Superlight Winter är konstruerad för att passa personer med en maximal kroppslängd på 175 centimeter. Dess form gör den riktigt bekväm att använda och ger dig även en god rörelsefrihet under natten.  

 • 6.500,00 kr 5.395,00 kr
 • 6.500,00 kr 5.395,00 kr
 • 5.395,00 kr

Vem behöver en vintersovsäck?  

Om du planerar att sova utomhus under vintern är det viktigt att du investerar i rätt utrustning som håller dig varm. En anpassad vintersovsäck är till exempel en nödvändig sådan som isolerar värmen för att du inte ska behöva frysa.  

När du köper din vintersovsäck är det viktigt att du kikar på passform, material, andningsförmåga och vilka maximala temperaturer den är konstruerad för. Detta för att sovsäcken ska ge dig en god rörelsefrihet, samtidigt som den är tillräckligt varm för den temperatur du befinner dig i. Mer avancerade vintersovsäckar ger dig idag även en god komfort vid extrema temperaturer.  

Gör ett val som baseras på när och vart du ska tälta och håll dig varm när temperaturen kryper sig nedåt!  

3 vanliga frågor om vintersovsäckar:  

Hur stor sovsäck behöver man investera i? 

Designen för olika sovsäckar skiljer sig ganska markant mellan olika modeller, vilket är varför det är viktigt att du väljer en modell som är anpassad för din längd. Dessutom är det nödvändigt att sovsäcken har en form som ger dig en god rörelsefrihet och inte begränsar dig under natten.  

Vad som ger sovsäcken en god komfort är bland annat ett noggrant genomtänkt val av foder, yttermaterial och bekväma tilläggsfunktioner som till exempel en värmeskyddande krage, fotbox eller extra värmeisolerande material på sovsäckens insida.  

Hur låga temperaturer ska en vintersovsäck klara av? 

Hur motståndskraftig sovsäcken behöver vara, beror helt och fullt på när och var du planerar att använda den.  

För äventyr i fjällen eller på lite högre höjder, kan temperaturen skifta kraftigt och det är viktigt att du är förberedd på extrema temperaturer, för att du inte ska behöva frysa under natten. Dessa sovsäckar består oftast av två lager och har därmed en högre totalvikt, vilket är värt att ha i åtanke. Då framförallt om du måste bära på sovsäcken en längre sträcka.  

Andra typer av vintersovsäckar är designade för att skydda vid kalla temperaturer på upp till -12°C. Detta gör dem då användbara för de allra flesta övernattningar utomhus under vintern, då temperaturer sällan understiger detta om du inte befinner dig på en högre höjd, eller i den mer norra delen av Sverige.  

Det viktigaste är helt enkelt att du kikar på hur sovsäcken är konstruerad och att den skyddar dig från både vind och låga temperaturer.  

Att använda en sommarsovsäck rekommenderas inte, då de inte är designade för att isolera värme utan istället har en konstruktion om leder bort fukt. Du kommer därmed snabbt bli kall och kommer inte att få mycket sömn i kroppen.  

Vad ska man tänka på vid köp av vintersovsäck? 

Den bästa sovsäcken för dig behöver inte nödvändigtvis även vara den bästa sovsäcken för din reskamrat. Detta då du måste ha dig själv i åtanke, samt såklart även säkerställa att sovsäcken uppfyller samtliga krav för att den ska hålla dig varm där du planerar att sova utomhus.  

Innan du gör ditt val är det därför viktigt att du kikar på vilken storlek och längd sovsäcken är designad för, hur den isolerar värme och vilken maximal temperatur den kan användas till. Detta för att du ska kunna göra ett bra val som baseras på dig och hur du planerar att använda sovsäcken när du sover utomhus.  

Vad vi haft i åtanke när vi skapat vår topplista 

När du ska tälta ute i naturen på vintern är det viktigt att du håller dig varm under natten. Detta görs enklast genom att investera i en anpassad vintersovsäck, som stänger ute kyla och vind. Men det krävs då att sovsäcken är designad med rätt material, har en god isoleringsförmåga och är anpassad för det klimat och den temperatur som du befinner dig i.  

Innan vi valde ut vilka vintersovsäckar vi skulle inkludera på vår topplista, jämförde vi marknadens utbud och recensioner om olika modeller. De tre vi slutligen valde ut är anpassade för lite olika temperaturer och har funktioner som underlättar hanteringen av sovsäcken, samtidigt som du hålls riktigt varm.  

Det bästa valet för dig beror på hur du planerar att använda den, samt hur kalla temperaturer den ska vara motståndskraftig för. Kommer du till exempel sova ute på fjället är det viktigt att den kan stå emot extrema vindar och temperaturer, för att du ska vara komfortabel under natten och inte frysa.  

Att vandra eller tälta utomhus behöver inte bara vara en rolig sommaraktivitet. Med rätt inköp kan du hålla dig tillräckligt varm, för att kunna genomföra dina äventyr även under vintermånaderna.

Länkar och referenser 

Sovsäckar hos Outdoorexperten, Outnorth

Helsport info om Spitsbergen sovsäcken

Lämna en kommentar