I takt med att våren gör intåg och temperaturerna stiger ökar även möjligheterna till utomhusaktiviteter. En av de mest klassiska aktiviteterna i detta hänseende är camping, ett fantastiskt sätt att lägga telefon, dator och iPad åt sidan en stund och hänge sig åt natursköna vyer. Det var under efterkrigstiden som svenskarna började haka på den nya trenden i att hitta nya, natursköna områden att slå upp sina tält på. Gårdar runt om i Bohuslän fann sig plötsligt överraskade av semesterfirare som knackade på dörren och bad om lov att resa upp tält på privata tomter.
I början fanns ingen nämnvärd struktur, ordning eller lönsamhet i fenomenet camping. Så småningom insåg bönderna att det fanns potential i att förse gäster med en mer organiserad campingverksamhet, och campingplatser började tillhandahålla kollektiva utrymmen för toalett, dusch och matlagning. Vad är det då som lockar med campinglivet? Svaren skiljer sig beroende på vem du frågar; för vissa handlar det om den mysiga och gemytliga känslan som ofta hittas på en camping. För andra är det en möjlighet till eftertanke och ro i natur utan de materiella attribut och måsten som vi är omringade av i det vardagliga livet. För idrottslag är det en plats att mötas på och teambuilda inför kommande säsonger, och för kompisgänget är det ett sätt att förenas och socialisera kring en gemensam aktivitet. För den som inte campat innan kan fenomenet te sig något avskräckande då det ju krävs viss kunskap och utrustning för att sätta i gång, oavsett om du tältar, sover under bar himmel eller åker på husvagnssemester. I den här artikeln tipsar vi om hur du tar dig an camping som nybörjare.
Utgå från en aktivitet och campa därefter
Den som aldrig campat innan gör bäst i att bestämma sig för vilken aktivitet han eller hon helst vill ägna sig åt under semestern. Kanske är det forsränning, fiskande eller bergsklättring som lockar, kanske bara vandring längs natursköna leder. När du väl vet vilket typ av landskap eller vilken terräng du vill bo i kan du bestämma dig för om det är lämpligt att campa i tält, hyra en husbil eller husvagn eller något mer äventyrligt och primitivt. Se därutöver till att packa med utrustning som krävs för den aktuella hobbyn; cyklar, fiskespön eller klättringsutrustning. Var dock inte alltför kategorisk och hurtig vid packningen. Det kan vara minst lika mysigt, när en återvänder till campingplatsen efter en fartfylld dag, att spela bords- eller kortspel för att varva ner. Nuförtiden finns de senare enkelt tillgängliga på en rad olika online casinon om du strävar efter att hålla packningen lätt.
Campa i sällskap
Den som inte campat innan är av naturliga skäl inte särskilt rutinerad. Beroende på hur äventyrlig din camping är kan du behöva hjälp med allt från att resa ett tält och göra upp eld till att bemästra matlagning med ett fotogenkök. Din första campingresa bör därför göras i sällskap av en eller flera som har koll på vad de gör och som kan bidra med såväl pedagogik som socialt umgänge.
God matplanering
På en välsorterad campingplats med kök kan du planera och laga mat “precis som hemma”, förutom att köket inte sällan måste delas med andra. Tältar du är det dock bra om du planerar dina måltider på ett optimalt sätt så att ingredienser tar så lite plats som möjligt i packningen och håller länge. Här föreslår vi konservburkar med olika innehåll, torkad mat och ingredienser som enkelt går att värma och förvälla med hett vatten. Tips på nyckelingredienser är torkad svamp, torkade köttbitar eller färs, ölkorv, linser, havregryn och bulgur. Fiskar du på resan behöver du inte oroa dig så mycket då färsk fisk förhoppningsvis vilar på grillen efter dagens slut.
Fotriktiga skor
Den som har en mer aktiv campingvistelse framför sig bör investera i ett par fotriktiga, rejäla kängor som håller i alla väder och som passar sig för långa vandringar. Det sista du vill på din resa är att lida av skoskav och få ont i ben och fötter så investera gärna i ett par vandringskängor från märken såsom exempelvis Kvist, Skuta eller Ecco och använd kängorna i flera säsonger.