Bästa uteduschen 2024 – ta en dusch i din trädgård!

Bästa uteduschen 2024 – Framförallt under sommaren kan det vara skönt att svalka eller tvätta sig utomhus. Det är främst vid dessa tillfällen som en utedusch är en bra investering. En utedusch passar perfekt till sommarstugan eller ditt permanenta boende och ger dig flera möjligheter. 

Många uppskattar att ha en utedusch som alternativ när dagen har fyllts av leriga äventyr utomhus eller när man har spenderat en heldag på sandstranden. Men för att en utedusch ska uppfylla sin funktion är det viktigt att den är välkonstruerad och anpassad efter ditt behov.  

Vi har kikat på marknadens utbud för att kunna ta fram en topplista med marknadens tre bästa val av uteduschar. Vi har efter noggranna jämförelser utsett Demerx utomhusdusch Royal X till den bästa uteduschen 2024 och har en konstruktion som gör den enkel att installera och använda.  

Topp 3 uteduschar bäst i test 2024

1. Vår vinnare! Demerx Utomhusdusch Royal X 

 • Ansluts till varmvattensystemet 
 • Utrustad med takdusch 
 • Material: Blankpolerat rostfritt stål 
 • Totalhöjd: 217 centimeter 

Royal X är den perfekta uteduschen för dig som vill ha en mer lyxig upplevelse och heller inte begränsas av hur mycket varmvatten du har åtgång till. Dess konstruktion och egenskaper gör denna utedusch till vad vi anser marknadens bästa val.  

Då denna modell från Demerx ansluts till hushållets varmvattensystem, kan du ta lite längre duschar utomhus. Modellens inbyggda termostatblandare, säkerställer att du får en jämn och behaglig temperatur, som därmed gör användningen väldigt enkel. Du kan vrida på vattnet och blandaren gör sedan jobbet åt dig.  

Royal X har utrustats med en takdusch och en fotdusch, för den allra bästa upplevelsen. Detta gör också att du kan tvätta av dig innan du går in i hemmet och kan därmed hålla hushållet mer rent.  

Utomhusduschen har en totalhöjd på 217 centimeter och passar därför de flesta användare. Duschen och stommen är tillverkad av blankpolerat rostfritt stål, vilket ger modellen en lång livslängd och säkerställer också att den inte rostar när den står monterad. Royal X blir din bästa vän under varma sommardagar hemma och kan användas av flera personer åt gången.  

2. Demerx Sunny Spray 22 – Soluppvärmt system! 

 • Inkluderat duschhandtag och hållare 
 • Slang: 1.5 meter  
 • Material: Rostfritt stål 
 • Drifttid: Cirka 10 minuter 

Denna utedusch Sunny Spray 22 är otroligt enkel att använda och även lätt att montera. Duschen drivs med hjälp av ett soluppvärmt system som gör att den kan användas i cirka 10 minuter, med en jämn och balanserad temperatur. För att den ska fungera optimalt, är det en fördel om den placeras där det ofta förekommer mer solljus som därmed minimerar uppvärmningstiden.  

Sunny Spray 22 är försedd med flera funktioner som gör den väldigt praktisk och kan med fördel användas för att skölja av kroppen efter ett lerigt träningspass på cykeln eller en dag ute i vildmarken. För att underlätta hanteringen lite extra har duschen försetts med både duschhandtag och hållare. Slangen har även en längre räckvidd på 1,5 meter.  

Både vattenflödet och temperaturen regleras med hjälp av den inbyggda blandaren. Här ryms 22 liter vatten, som sedan kan värmas upp av det inkluderade soluppvärmda systemet.  

Monteringen är mycket enkel att genomföra och uteduschen kopplas samman med din trädgårdsslang. Därefter kan vattnet värmas upp på ett par timmar, men går innan dess att brukas med endast kallvatten. Någonting som inte alls kommer vara ett hinder om du vill svalka dig under riktigt varma sommardagar. 

 

3. Pooli Soluppvärmd utedusch – Med inkluderad fottvätt! 

 • Solvärmd varmvattenberedare  
 • Kombinerar varm och kallvatten 
 • Drifttid: Cirka 20 minuter 
 • Totalhöjd: 217 centimeter 

Denna solvärmda utedusch är försedd med en praktisk varmvattenberedare som hjälper till att balansera ut temperaturen under användning, för en mer behaglig upplevelse. Blandaren kombinerar kall och varmvatten, för att vattnet du använder ska få en optimal temperatur.  

Uteduschen kan även användas med endast kallvatten, om varmvattenberedaren inte hunnit värma upp vattnet till önskad nivå. Den maximala drifttiden på en behaglig temperatur, uppgår till cirka 20 minuter. Detta skapar då flera möjligheter och duschen kan användas av flera personer samtidigt, där ni kan bytas av.  

Vad som gör denna modell väldigt utmärkande är framförallt dess design. Den ger en väldigt trevlig helhetsbild och de diskreta färgerna gör att den smälter in på tomten. Den totala höjden uppgår till 217 centimeter, vilket gör att den är anpassad för de flesta personer.  

Stommen och duschen har tillverkats av det tåliga plastmaterialet PVC, som ger modellen en lång livslängd och underlättar dessutom rengöring och hantering av uteduschen. Ett mycket praktiskt exemplar, som också är mer prisvärt.

Vem behöver en utedusch? 

En utedusch är en lika bra investering för trädgården, som till sommarstugan. Dess funktioner gör att du snabbt kan tvätta av kroppen från lera och grus, vilket underlättar städning av huset och håller det mer rent då du kan avlägsna smutsen utomhus. Flera modeller konstrueras idag även med en fottvätt, som gör att du snabbt kan tvätta bort gräs och grus från dina fossingar.  

Vilken typ av utedusch som kommer att underlätta allra mest för dig är dock väldigt individuellt. Det är viktigt att du funderar på vilka funktioner som du prioriterar och hur ofta du tror att duschen kommer att användas. Detta ger dig ledtrådar för hur avancerat varmvattensystem som den bör vara designad med.  

3 vanliga frågor om uteduschar:  

Hur lång drifttid har en utedusch? 

Detta beror på om du köper en utedusch som kopplas direkt på hemmets varmvattensystem, eller om du investerar i en helt fristående modell som värms upp med hjälp av solen. Uteduschar som kopplas samman till ditt hem, kommer inte att ha samma begränsningar som en soluppvärmd modell ger. Men nackdelen är att de är mer kostsamma och aningen svårare att montera.  

Soluppvärmda modeller har vanligtvis en drifttid som varierar mellan 10-20 minuter. Den exakta drifttiden kan då också bero på rådande väder och hur mycket solljus som uppvärmningssystemet genererar under dagen.  

Hur monterar man en utedusch? 

För att uteduschen ska stå stabilt och kunna användas måste den fästas samman i ett trädäck, betongplatta eller annat stabilt underlag. Monteringsplattor kan även köpas till separat om du vill montera upp uteduschen lite längre från huset. Efter att du har funderat på vart du vill placera uteduschen, kan du montera fast stommen på underlaget, tillsammans med medföljande bultar.  

Duschen kan därefter kopplas samman med din vattenslang eller varmvattensystem, beroende på vilken modell du väljer.  

Kan en utedusch förvaras utomhus under vintern? 

En utedusch ska inte förvaras där det är kallt eller det finns risk för frost. Efter att säsongen är klar ska uteduschen monteras ner, rengöras grundligt och därefter förvaras där det är torrt och gärna mörkt. Anledningen till detta är att duschen kan rosta sönder och det finns även risk för bakterietillväxt i behållaren om den inte förvaras på rätt sätt.  

Under sommaren kan dock duschen stå framme för jämnan. Men om det går ett tag mellan användning bör den dock rengöras innan du använder den. Detta då solljus är en stor bidragande orsak till att bakterier gror i vattnet, vilket du då inte vill tvätta av kroppen med. För att vattnet ska hålla sig fräscht ska du med jämna mellanrum avlägsna behållaren och byta vattnet.  

Vad vi haft i åtanke när vi skapat vår topplista 

Att investera i och använda en utedusch, kommer du snabbt finna mycket gynnsamt när du snabbt vill kunna tvätta av kroppen från lera, sand eller grus. Detta är även några huvudsakliga faktorer till att många idrottare och friluftsmänniskor uppskattar de fördelar som en utedusch ger. Du behöver inte dra in smuts i hushållet och du kan därmed spara tid på städning.  

Några andra fördelar är att många modeller är utrustade med en fottvätt som gör att du kan tvätta av endast fötterna, eller så kan du använda samtliga funktioner och takdusch när du vill tvätta av hela kroppen.  

Men för att uteduschen ska vara praktisk och smidig att använda, är det viktigt att du har dig själv i åtanke under köpprocessen och även säkerställer att modellen du väljer är utrustad med funktioner som passar dig. För att underlätta valet har vi genomsökt marknaden efter de tre utmärkande modellerna som uppfyller samtliga krav, för att duschen ska vara smidig att använda.  

När vi valde ut vilka produkter vi skulle inkludera var det framförallt tre saker som vi kikade lite extra på. Detta var material, uppvärmningssystem och drifttid. Även hur enkel uteduschen är att använda och montera, var ytterligare två faktor som vi vägde in. Utöver detta var det viktigt för oss att inkludera modeller i lite olika prisklasser.  

Genom att montera en utedusch i trädgården eller vid sommarstugan, kommer du snabb märka ge flera fördelar. Du kan snabbt tvätta av dig från grus eller svalka av kroppen, utan att behöva gå in och duscha inomhus. Gör ett anpassat val och du kommer att underlätta varma sommardagar och göra dem mer behagliga!  

Länkar och referenser

Utomhusduschar hos Buildor, Gardenstore

Så installerar du din soluppvärmda utedusch

Lämna en kommentar