Bästa vapenskåpet – praktisk förvaring i enlighet med vapenlagen!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

1. Scandinavian Safe SP88XL/1900 2. Nor-Lyx Jubileumskåpet 1000 3. SP33 Mini Säkerhetsskåp SSF3492
Scandinavian Safe SP88XL/1900 Nor-Lyx Jubileumskåpet 1000 SP33 Mini Säkerhetsskåp SSF3492

Bästa vapenskåpet – Enligt svensk lag måste vapen som används för jakt eller skytte förvaras på ett ansvarsfullt sätt. Detta då olyckor eller stöld som involverar vapen ska kunna förhindras i största möjliga mån. Om du innehar ett vapen är ett passande vapenskåp därför en nödvändig investering, som gör att du kan hålla vapnet säkert förvarat för att uppnå säkerhetskraven som råder.  

Det allra viktigaste som du kikar på vid valet av vapenskåp, är att det uppfyller kraven och är godkänd i enlighet med den svenska vapenlagen. Lagen innebär också att tillverkare av vapenskåp måste säkerställa att skåpen har rätt märkning, för att underlätta valet för dig som konsument.  

För att du ska kunna göra ett bra och passande val av vapenskåp, har vi genomsökt marknadens utbud och listat de tre modeller som vi tycker särskiljer sig från resterande utbudet. Vi har utsett Scandinavian Safe SP88XL/1900 till det bästa vapenskåpet , då modellen har försetts med stärkande funktioner som gör den väldigt säker och praktisk att använda.  

Topp 3 vapenskåp bäst i test

1. Vår vinnare! Scandinavian Safe SP88XL/1900 

 • Certifierad och godkänd 
 • Vikt: 150 kilo 
 • Två olika låstyper 
 • Plats för upp till 20 gevär   

Vi har utsett detta större vapenskåp SP88XL/1900 från varumärket Scandinavian Safe, som marknadens bästa val! Den har en rymlig design som gör det möjligt för dig att förvara upp till 20 gevär och är såklart även godkänd och certifierad enligt SSF3492.  

SP88XL/1900 har en praktisk form med sex olika hyllplan i dörren, där du kan förvara tillbehör och ammunition. Detta håller således allt samlat på ett och samma ställe, samtidigt som det säkerställer att inget hamnar i oönskade händer. Vid köp kan du även skräddarsy vapenskåpets insida, genom att välja till vapeninredning.  

För att vapenskåpet ska så stabilt på plats och inte kunna flyttas, säljs den med förberedda förankringshål för att kunna fästas i golvet och väggen. Under köpet kan du även välja om du vill att skåpet ska ha en elektronisk låsanordning eller ett nyckellås. Letar du efter en liten större modell som rymmer alla dina vapen och tillbehör, så är denna modell det absolut bästa valet! 

 • 17.690,00 kr 17.195,00 kr
 • 17.690,00 kr

2. Nor-Lyx Jubileumskåpet 1000 – Gott förvaringsutrymme! 

 • Certifierad och godkänd 
 • Flera inkluderade tillbehör 
 • Volym: 349 liter 
 • Elektroniskt kodlås 

Jubileumskåpet 1000 från Nor-Lyx är en väldesignad modell, som säljs tillsammans med flera utmärkande tillbehör. Däribland ställ för 8-16 vapen, kolvstödsmatta, klädkrok, vapenskåpsbelysning för en enklare hantering, samt inkluderad hållare för upp till fem handeldvapen. Helt enkelt en mycket praktisk modell som gör det mycket enkelt att hålla allting i skåpet organiserat.  

Detta vapenskåp är certifierat och godkänt enligt SS3880, samt är klassad enligt SS3492. Skåpet har förutom inkluderade tillbehör även försetts med ett brandskydd som håller dina vapen säkra från brand och stöld.  

Skåpet har dessutom försetts med ett elektroniskt kodlås som håller allting säkert till rätta. En annan fördel är också att skåpets vikt på 151 kilo gör att det står stadigt på plats och ingen bultning krävs därför för att förhindra att det flyttas. Ett premiumskåp från uppskattade Nor-Lyx, som du verkligen kan lita på.  

 • 11.499,00 kr

3. SP33 Mini Säkerhetsskåp SSF3492 – Kompakt format! 

 • Godkänd och certifierad 
 • Låsning: Elektriskt kodlås 
 • Justerbart hyllplan 
 • För mindre vapen 

Om du letar efter ett mindre säkerhetsskåp för dina handeldvapen, kommer du att uppskatta modellen SP33 Mini. Perfekt om du vill kunna förvara din pistol eller andra mindre tillhörigheter. Skåpet har certifierats och godkänts i enlighet med SSF3492, vilket gör den till ett bra val.  

SP33 Mini har godkänts som förvaring för upp till fem stycken automatvapen, alternativt totalt tio handeldsvapen. För att skåpet ska kunna anpassas efter det du planerar att förvara, kan hyllplanet enkelt justeras.  

Ett robust skal och inkluderat kodlås av elektrisk modell, håller innehållet skyddat. Denna modell är även kompatibel med brandbox SS1101 och SS1103, vilket skyddar dina vapen vid brand eller inbrott. Denna modell är ett tacksamt val som uppfyller samtliga krav för att vara en praktisk förvaring till dina mindre vapen. Den tar även upp mindre plats och är enklare att förvara i hemmet.  

 • 8.090,00 kr 7.795,00 kr
 • 8.090,00 kr

Vad innebär vapenlagen huruvida jaktvapen ska förvaras? 

Om du inte är en van jägare eller vapenanvändare, kanske du har funderat på hur det kommer sig att jaktvapen eller vapen i andra slag måste förvaras i ett vapenskåp? Detta beror på att Sverige har ganska stränga vapenlagar, för att minska olyckor och hålla använda vapen säkra. Så vad innebär då den svenska vapenlagen lite mer specifikt? 

Vapenlagen (1996:67) är vad som styr förvaring, användning och överlag allt som rör vapenhantering i allmänhet i landet. Enligt lagen ska personer som innehar ett vapen bevara det på ett sätt så att det inte kan användas av andra, i antingen ett säkerhetsskåp eller större vapenskåp. Dock måste förvaringsutrymmet vara certifierat och godkänt för användning av det specifika vapen du besitter.  

Så för dig som precis fått vapenlicens och är i full färd med att köpa ett vapen, måste du alltså även lägga till ett vapenskåp på din lista. När vapnet inte används ska det alltid förvaras i skåpet, gärna tillsammans med tillhörande ammunition.  

Att inte följa denna lag kan leda till att du tas ifrån din vapenlicens och i särskilda fall kan det även ge fängelse eller böter. Så om du är osäker på hur ditt vapen ska förvaras kan du kontakta Polisen eller Jägarförbundet för rådgivning. 

3 vanliga frågor om vapenskåp:  

Hur kan man säkerställa att skåpet är godkänt enligt vapenlagen? 

Tillverkare av vapenskåp har en skyldighet att säkerställa att skåpet uppfyller de krav som gäller för att modellen i fråga som vara godkänd och kunnat certifieras enligt svensk vapenlag. Om du däremot inhandlar ett vapenskåp från någon annan, kan du kontakta Polisen eller ditt Jägarförbund för rådfrågning.  

Oavsett om du väljer ett större vapenskåp eller mindre säkerhetsskåp är det nödvändigt att den har en tålig och robust design, samt att tjockleken på skalet är av rätt storlek. Inkluderat lås ska antingen vara elektroniskt eller vara ett slitstarkt nyckellås.  

Finns det regler på hur stort skåpet ska vara? 

Även fast ett vapenskåp är godkänd och certifierad enligt vapenlagen, innebär det inte att du kan förvara hur många gevär eller vapen som du vill i det. Certifieringen som modellen besitter är godkänd för ett särskilt antal vapen, vilket gör att du måste säkerställa att antalet passar din samling och att du även följer den satta gränsen.  

På marknaden finns det mängder av olika vapenskåp och även mindre säkerhetsskåp, vilket kan göra valet ganska knepigt. Men det viktigaste är att du säkerställer att modellen i fråga har rätt certifiering, samt att den är i en passande storlek.  

Vart bör man placera vapenskåpet? 

När du ansöker om vapenlicens, är en del av ansökningsprocessen att uppge hur och vart du förvarar dina innehavande vapen. Det är därför nödvändigt att du funderar på vart det är bäst att vapnen förvaras, samt även såklart säkerställer att du har ett vapenskåp eller säkerhetsskåp som vapnet kan förvaras i när det inte används.  

Enligt vapenlagen ska vapnen förvaras på ett sätt så att ingen obehörig har åtkomst till dem. Att ha vapenskåpet i vardagsrummet är därför ingenting som rekommenderas. Det är bättre att förvara det i exempelvis ett garage eller utrymme som är svårare att komma åt.  

Beroende på vad du har skrivit i din ansökan, kan dina vapen även förvaras på flera platser. Men detta måste då Polisen veta om. Om förvaringen av dina vapen skulle förändras, har du skyldighet att kontakta myndigheterna för att ge ny information. Om informationen inte ges, kan du bryta mot den svenska vapenlagen och detta kan ge stora konsekvenser.  

Vad vi haft i åtanke när vi skapat vår topplista 

Att inneha ett vapen gör också att du måste följa diverse olika regler, vad gäller hur vapnet ska förvaras i din bostad när det inte används. Enligt den svenska vapenlagen måste vapen förvaras i antingen ett vapenskåp eller alternativt ett säkerhetsskåp som har certifierats och godkänts för detta ändamål.  

När vi letade igenom marknaden var det såklart denna lag som vi hade särskilt i åtanke och vi har valt tre framstående vapenskåp i olika storlekar, som uppfyller samtliga krav som gäller för att vara godkända vid förvaring av vapen. Vi har även kikat på skåpens design, form, hyllplan och kapacitet för att det ska kunna rymma alla dina tillhörigheter.  

Du kan sedan göra ett val som baseras på din vapensamling och tillbehör som du planerar att förvara i skåpet. Dessutom kan du ta din egna budget i åtanke. Även fast vapenskåpet är certifierat och godkänt innebär det också att skåpet har en maxbegränsning för hur många vapen som den kan användas till.  

Så innan du gör ditt val är det nödvändigt att du säkerställer att skåpet passar din vapensamling och den självklart även besitter rätt certifiering för det typ av vapen du använder. Att inte följa svensk vapenlag kan leda till böter, fängelse eller begränsningar. Så om du är osäker, kontakta en myndighet som kan hjälpa dig att välja rätt vapenskåp som passar dig.  Tack för att du läst vårt test av vapenskåp, och vi hoppas du hittar det bästa vapenskåpet för dig med hjälp av oss!

Länkar och referenser:

Alla vapenskåp hos PN Jakt

Lämna en kommentar