Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Bästa kastspöt 2022 – få bättre förutsättningar för en storfångst!

1. Fox Rage Ti Pro Finesse 2. BFT Instinct Haspelspö 3. Mikado LX Sapphire Lite Dropshot
Fox Rage Ti Pro Finesse BFT Instinct Haspelspö Mikado LX Sapphire Lite Dropshot

Bästa kastspöt 2022 – Med ett kastspö kan du nå längre ut än med ett traditionellt metspö. Dessutom har du fler möjligheter att anpassa draget efter hur vattnet du fiskar i ser ut, samt vilken typ av fisk som du vill fånga. Det är således ett fiskespö som ger dig bättre förutsättningar, för att du ska kunna fånga de riktigt stora bjässarna.  

Om du letar efter ett nytt kastspö eller haspelspö som de även kallas för årets fiskesäsong, ta en titt på vår topplista. Efter att ha jämfört marknadens utbud har vi tagit ut de bästa kastspöna för 2022. Vi har dessutom inkluderat modeller som är särskilt anpassade för lite olika typer av fiske, för att du ska kunna göra ett mer anpassat val.  

Topp 3 kastspön bäst i test 2022 

1. Vår vinnare! Fox Rage Ti Pro Finesse  

 •       Typ av fiske: Jiggfiske, allmänt spinnfiske 
 •       Mycket lätta EVA-handtag  
 •       Balanserad konstruktion  
 •       Kolfiberklinga 

Denna robusta kollektion av kastspön ger dig rätt förutsättningar för att helt enkelt kunna fånga mer fisk. Du kan vid köpet göra ett anpassat val och välja mellan fyra olika typer ur Ti Pro Finesse serien från varumärket Fox Rage.  

Detta är varumärkets premiumval och passar dig som inte vill kompromissa på någon punkt och vill investera i en robust modell, med en balanserad konstruktion. Detta är utan tvekan det vinnande valet på marknaden som inte lämnar någon besviken.  

Spöet har designats för att passa särskilt bra för jiggfiske och spinnfiske. Med flera olika längder och styvheter, kan du göra ett väldigt anpassat val som är perfekt lämpat för de fiskevatten du ska besöka. Utöver detta har kastspöet försetts med mycket lätta EVA-handtag som ger dig ett skönt grepp under användning.  

 • 3.149,00 kr 2.209,00 kr

2. BFT Instinct Haspelspö – Multifunktionellt val! 

 •       Två olika längder 
 •       Typ av fiske: Gäddfiske, Jiggfiske, allmänt spinnfiske 
 •       American Tackle-komponenter 
 •      Greppvänliga EVA-handtag  

Detta premiumval av marknadens utbud av kastspön är prisvänlig och utmärkande, tack vare sina många funktioner och användningsmöjligheter. I serien av haspelspön Instinct kan du göra ett anpassat val och därmed få rätt möjligheter för att fånga allting på din pricka-av-lista under fisketuren.  

BFT har även tänkt till lite extra vad gäller komforten och försett samtliga fiskespön i serien med mycket greppvänliga EVA-handtag.  

Oavsett om du planerar att fiska efter aborre, öring eller gädda kan du hitta ett anpassat val av en mycket hög kvalitet. Med American Tackle-komponenter är du garanterad ett fiskespö som håller vad det lovar.  

 • 999,00 kr
 • 1.299,00 kr

3. Mikado LX Sapphire Lite Dropshot – Prisvänlig modell!  

 • Mycket stark kolfiberklinga 
 •      Typ av fiske: Allmänt spinnfiske, Jiggfiske 
 •      TVS-rullfäste 
 •    Längre klinga för bättre räckvidd 

Mikados väldesignade kastspö LX Sapphire Lite Dropshot ingår i varumärkets uppskattade serie Luxus, där samtliga spön är designade med precision och funktionalitet i åtanke. Denna modell är särskilt designad för Ultralight dropshot-fiske, det vill säga en fisketeknik där fisken fångas långsamt.  

LX Sapphire Lite Dropshot har utrustats med en längre klinga, för att ge dig en bättre räckvidd. Detta innebär att du kan stå både vid strandkanten och i en båt och kunna kasta riktigt långt. Detta spö är även särskilt anpassat när du fiskar i mellanvatten.  

En annan mycket utmärkande faktor med denna modell av kastspö, är att den har försetts med en mycket stark kolfiberklinga. Detta gör spöet extra tåligt om du skulle få en stor krabat på kroken. I helhet är denna modell från Mikado ett bra val för flera olika typer av fiske, som samtidigt säljs till ett mycket bra pris.  

Skillnaden mellan kastspö, haspelspö och spinnspö 

Har du stött på både begreppen kastspö, haspelspö och spinnspö och är lite kluven i vad som faktiskt skiljer dessa spön åt? Oroa dig inte, vi ska reda ut detta för att du ska kunna välja ett fiskespö som passar dig allra bäst.  

Kastspö är ett samlingsnamn för både haspel- och spinnspön. Det är framförallt konstruktionen som skiljer dessa olika varianter åt och vilken typ av rulle som används.  

Spinnspön är mer avancerade och kräver att du har tidigare erfarenhet och en gedigen kunskap. De har en konstruktion som gör att du kan kasta något längre, men då de kräver mer teknik har vi fokuserat lite extra på haspelspön i denna artikel.  

Haspelspön är lättare att hantera och säljs dessutom till ett mycket bra pris. Även premiumval är inte alltför kostsamma och gör därmed att de passar nybörjare som mer erfarna användare. Haspelspön är även väldigt multifunktionella och kan användas i de flesta vatten och vattendrag.  

En annan sak som skiljer dessa olika spön åt, är rullen där spinnspön använder sig av en multirulle och ett haspelspö använder sig av en haspelrulle. Placeringen av rullen är också någonting som skiljer de olika varianterna åt.  

Haspelrullen placeras under spöt och kombineras med en bygel, som du fäller upp innan du kastar ut linan. Detta gör att du får mer kontroll på linans längd och det är mindre risk för att den trasslar in sig när du slänger ut betet.  

Multirullen placeras istället på fiskespöts ovansida och kan således vara mer svåråtkomlig. Men fördelen är att du får ett jämnt och friktionsfritt flöde på tråden, både när du kastar ut och virar in linan.  

Underlätta din fisketur med ett bra kastspö

3 vanliga frågor om kastspön:  

Vilken fluga ska man köpa till ett kastspö? 

Valet av tillbehör, fluga och drag som du bör använda till ditt kastspö beror helt och hållet på vart du fiskar eller vilken typ av fisk som du vill fånga.  

Ett anpassat kastspö och tillbehör för till exempel gäddfiske, ultralight-fiske, jiggfiske eller havsöring ger dig bättre förutsättningar för att faktiskt lyckas kamma hem storfångsten. Ta dig därför en funderare på vilket typ av fiske du planerar att utföra, så att du kan inhandla rätt spö och den utrustning som behövs för att ge dig de ultimata förutsättningarna.  

Hur avgör man vilken längd på kastspöet som behövs? 

Längden på spöet och dess styvhet är två av de allra viktigaste faktorerna som du bör kika på när du väljer vilken modell som passar bäst för dig. Rätt val av spö kommer att göra stor skillnad under din fisketur och ger dig mycket bättre förutsättningar.  

Men hur vet man då vilken längd som passar bäst för vad? Ha som tumregel att ju styvare och längre spöet är, desto längre kan du kasta draget. Dessa spön passar då bra i sjöar eller för havsfiske. Om du däremot ska fiska i en älv eller vattendrag, är det bättre att du kikar på ett kortare spö som är mer flexibelt.  

Vilken fiskemetod med kastspön passar nybörjare? 

Det finns lite olika tekniker vid användning av kastspö, vilket bör baseras på vilket typ av spö du använder och hur omkringliggande terräng och vatten ser ut. Det är även viktigt att du väljer en fiskemetod som passar din erfarenhet och hittar en teknik som funkar för just dig.  

För nybörjare är det alltid bäst att börja med ett haspelspö där konstruktion gör halva jobbet åt dig. Dessa typer av spön är mycket enkla att hantera och kräver ingen vidare teknik. Det enda du behöver göra är att kasta ut betet i vattnet, vänta en liten stund så att betet hinner sjunka och sedan är det bara att veva in.  

Om du precis har börjat fiska är det haspelpön som du ska kika lite extra på. Med sitt pris och konstruktion är de betydligt lättare att hantera och du får lätt in rätt grepp och teknik. När du har mer erfarenhet, kan du uppgradera till ett mer avancerat spinnspö.  

Vad vi haft i åtanke när vi skapat vår topplista 

Fiskespön och vilken utrustning som behövs kan vara väldigt komplext. För att göra valet enklare för dig som precis börjat med flugfiske eller ska delta i din första fisketävling har vi sammansatt en topplista med tre utmärkande val av kastspön.  

Vi har haft de olika modellernas funktion, greppvänlighet och tålighet i särskilt åtanke när vi valde ut vilka kastspön vi ville inkludera. Till detta vägde vi även in dess pris och användarvänlighet. När du väljer vilket spö du ska investera i, är det dock viktigt att du tar dina egna förutsättningar i åtanke då olika kastspön är särskilt designade för lite olika typer av fiske.  

När vi påbörjade detta artikel var det nödvändigt för oss att samla på oss all nödvändig information om fiske och vilka tillbehör som krävs för att du ska få en roligare fisketur. Vi har samlat på oss denna information från expertutlåtanden, produktbeskrivningar och kundrecensioner för att även kunna basera topplistan på källkritisk information.  

Spöets längd och styvhet ska du ta särskilt i åtanke, då detta är de huvudsakliga funktionerna som skiljer olika modeller från varandra. Ett anpassat val ger dig helt klart rätt förutsättningar för att kunna fylla frysen med färsk fisk, eller kamma hem förstapriset i nästa fisketävling!  Tack för att du läst ända hit, och vi hoppas att du i och med det hittar det bästa kastspöt för dig!

Länkar och referenser:

Haspelspön hos Happy Angler

Lämna en kommentar