Hur väljer man en SUP-bräda eller tankar inför köp?

Hur väljer man en SUP-bräda – Stand up paddle board, eller SUP som det kallas av många i vardagen, är verkligen en vattensport eller aktivitet som fått fäste bland oss alla de senaste åren men kanske framförallt i somras då både butiker, stränder men också oväntade vattendrag som kanaler genom städer fullständigt svämmat över av dessa SUP-brädor!

Det finns ju såklart en del grejer man kan fundera på inför ett köp av en SUP board och några av de sakerna kommer vi gå igenom här.

Först och främst handlar det om ditt egna behov, alltså hur du kommer att använda din bräda avgör vilken du faktiskt ska köpa. Det man kan börja med att fundera över är hur ofta och hur långt man kommer paddla eftersom det kan avgöra både lite vilken prisnivå man kan tänkas hamna på men också om du behöver ha en större eller längre SUP eftersom en längre bräda ger mer stabilitet och högre hastighet vilket kan vara en fördel vid en längre tur. En kortare SUP är generellt långsammare och lite enklare att få kontroll över vilket ses vara positivt om man är nybörjare eller väldigt ung och kanske därmed lite mindre rent fysiskt.

  • 2.115,23 kr
  • 3.699,00 kr 2.999,00 kr

Så när man har funderat lite över hur man vill använda sin SUP eller vilken typ av paddling man ska ägna sig åt då kan man fundera lite på andra egenskaper som till exempel om det ska vara möjligt att segla med den eller om man är ute efter att använda den mer som renodlat träningsredskap.

Man ska också ha sin egen åtanke i storlek och vikt eftersom det kan påverka brädans balans och flytkapacitet, en stor person på en liten bräda kan uppleva att det är väldigt vingligt och att brädan sjunker ner alldeles för mycket. Men brädor av god kvalitet och med bra flytkapacitet är för det mesta oberoende av användarens vikt och storlek medan billigare brädor från budgetsegmentet generellt kan ses vara mer ojämna i sin flytkapacitet och kanske därmed mindre lämpliga för en större användare.

Inte bara brädan som spelar roll

När man pratar om vilken bräda man ska införskaffa så pratar man oftast om just det, vilken bräda man ska köpa och vilka egenskaper den ska ha. Men man glömmer faktiskt ofta att det är lika viktigt med tillbehören som behövs. Det första och mest uppenbara är kanske paddeln, det finns såklart många varianter att välja mellan och lika många prisklasser som för själva brädan. Men det man kan utgå från är sin egen längd och armlängd, den ska vara komfortabel att hålla i och paddla med. Men paddelns vikt spelar också roll, ofta brukar man säga att en lättare är bättre än en tyngre men det är också en smaksak.

Ur säkerhetssynpunkt är givetvis flytväst det viktigaste, även om du såklart kan paddla utan flytväst så är det inte att rekommendera. Speciellt inte vid längre turer eller för unga användare. Att paddla kan vara väldigt ansträngande och en kropp som blir trött har generellt svårare att hålla balans och löper då större risk att falla i vattnet. Tänk på att välja en flytväst som är enkel att röra sig i, det finns oftast ett brett utbud av flytvästar framtagna speciellt för paddling.

Utöver flytväst är en så kallad leash också viktigt ur säkerhetssynpunkt, man kan säga att det är lite som ett koppel till själva brädan. Ena änden är fäst i en av användarens anklar och den andra i SUP-brädan. Detta gör att även om du trillar i sjön så har du lätt att få tag i brädan och kunna kravla dig upp igen eller åtminstone hålla i dig för att få ökad flythjälp.

Hur transporterar du din SUP?

Hur man transporterar sin SUP är ju givetvis också viktigt att fundera på inför ett köp. Men också hur man ska förvara den, numera finns det också hopfällbara brädor som går att använda typ som en ryggsäck. Det finns också speciella takfästen för bilar så att man kan spänna fast en vanligt bräda ovanpå biltaket. En hopfällbar bräda är dock lättare att förvara hemma i ett mindre utrymme!

Tack för att du läst och vi hoppas du fått svar på frågan “Hur väljer man en SUP-bräda?”

Lämna gärna tips i kommentarerna nedan!

Här finns SUP brädor hos Outnorth

Lämna en kommentar