Packa smart för en vandringsutflykt!

Att ge sig ut på en vandringsutflykt kan vara en fantastisk upplevelse, men för att det ska bli så lyckat som möjligt är det viktigt att packa smart. Oavsett om du är en erfaren vandrare eller nybörjare är det alltid bra att ha en plan för vad som ska tas med.

Här nedan finner du några tips och råd för att underlätta din packning och därmed göra din vandringsutflykt så bekväm och njutbar som möjligt!

Val av ryggsäck och viktfördelning

Först och främst behöver du en bra vandringsryggsäck. Ett av de viktigaste kriterierna vid val av ryggsäck är storlek och kapacitet. För en dagsutflykt räcker oftast en ryggsäck på mellan 20-30 liter. Det ger tillräckligt med utrymme för nödvändiga tillbehörigheter utan att bli för tung.

För längre vandringar eller övernattningar kan en större ryggsäck vara mer lämplig. Vid packning av ryggsäcken är det viktigt att tänka på viktfördelning. Lägg de tyngsta föremålen närmast ryggen och i mitten av ryggsäcken. Detta hjälper till att hålla tyngdpunkten nära kroppen och göra bärandet mer bekvämt. Lättare föremål kan placeras högre upp och på utsidan.

Kläder och väderanpassning

Väderförhållandena kan variera kraftigt under en vandringsutflykt, så det är viktigt att vara förberedd på både regn och solsken och därmed ha med sig rätt vandringskläder. Lager-på-lager-principen är ett utmärkt sätt att hålla sig varm och torr.

Baslagret, som ligger närmast huden, bör vara av ett material som transporterar bort fukt. Ytterlagret bör vara vattentätt och vindtätt för att skydda mot väder och vind. Här är ett förslag på kläder som kan packas för en dagsutflykt:

 • Funktionell underställströja och byxor
 • Isolerande mellanlager såsom fleece eller ulltröja
 • Vattentät jacka och byxor
 • Bekväma, slitstarka vandringsstrumpor
 • Extra par strumpor och ombyte tröja
 • Keps eller hatt för solskydd
 • Handskar och mössa för kallare väder

Nödvändig utrustning och säkerhet

Det finns vissa föremål som alltid bör tas med på en vandring, oavsett väder och terräng. En av de viktigaste sakerna är att ha ett första hjälpen-kit. Detta bör innehålla plåster, sterilkompresser, tejp, desinfektionsmedel och smärtstillande medicin. Andra nödvändiga utrustningar kan inkludera:

 • En pålitlig karta och kompass eller GPS-klocka
 • En fylld vattenflaska eller vätskesystem
 • Energirika snacks som nötter, frukt och energibars
 • En ficklampa eller pannlampa med extra batterier
 • Ett multiverktyg eller fickkniv
 • Solskydd i form av solkräm och solglasögon

Glöm heller inte att meddela någon om din planerade rutt och förväntad återkomsttid.

Mat och dryck för vandringen

Energiintaget är av stor betydelse när man vandrar, särskilt på längre turer. Att planera vilka måltider och snacks du ska ta med kan göra stor skillnad för ditt välmående och energinivå. För kortare dagsutflykter räcker det ofta med några energirika mellanmål och en lätt lunch i en mattermos. Här är några exempel på mat och dryck som är lämpliga att packa med:

 • Smörgåsar med proteinrikt pålägg
 • Frukt som äpplen, bananer och torkad frukt
 • Nötter, frön och energibars
 • Yoghurt i små förpackningar
 • Ett par liter vatten eller sportdryck
 • Varm dryck i termos, exempelvis kaffe eller te

För längre vandringar där övernattning ingår är det viktigt att kunna tillaga mat ute i naturen. Här kan lättviktig och energirik friluftsmat vara ett bra val, som pasta, ris och färdigförpackade måltider som bara behöver kokas med vatten. Ett lättviktigt campingkök och bränsle är också viktiga att ta med.

Avslutningsvis är en bra tumregel att planera din packning noggrant och göra en packlista. På så sätt minskar du risken att glömma något viktigt och kan istället fokusera på att njuta av din vandringsutflykt. Med rätt utrustning och förberedelser blir vandringen en minnesvärd och angenäm upplevelse.

Vanliga frågor

Hur mycket vatten bör jag ta med på en dagsvandring?

Det rekommenderas att ta med åtminstone 2 liter vatten per person för en dagsvandring. Om det är varmt eller om du planerar att gå i krävande terräng kan det vara klokt att ta med ännu mer.

Vad bör jag ha på mig för en vandringsutflykt?

Använd lager-på-lager-principen för att kunna justera för olika väder. Baslagret bör vara av fukttransporterande material, mellanlager för isolering (som fleece eller ull), och ytterlager som är vattentätt och vindtätt. Glöm inte bekväma vandringsskor.

Behöver jag en karta och kompass om jag har en GPS?

Ja, det är alltid bra att ha en karta och kompass som backup ifall GPS-batteriet tar slut eller om tekniken slutar fungera. Det är viktigt att veta hur man använder dem också.

Vad ska jag göra om jag skadar mig under vandringen?

Om skadan är allvarlig, kontakta räddningstjänst om möjligt. Använd ett första hjälpen-kit för att hantera mindre skador och sök hjälp om behövs. Det är alltid bra att meddela någon om din planerade rutt innan du ger dig ut, så att de kan larma om du inte återvänder i tid.

Hur packar jag min ryggsäck på bästa sätt?

Placera de tyngsta föremålen nära ryggen och i mitten av ryggsäcken. Lättare föremål och saker som du behöver ofta kan läggas högre upp och på utsidan för enkel åtkomst. På detta sätt fördelas vikten jämnt och bärandet blir mer bekvämt.

Lämna en kommentar