Fiska abborre – Vad för utrustning behöver du? 

Att fiska abborre är någonting som de flesta som ägnar sig åt fiske i Sverige har gjort ett otalt gånger. Detta då abborrearten är en av landets mest tillgängliga fiskarter i våra hav och sjöar.

På senare år har abborrefisket utvecklats med ett flertal olika metoder för fisket för att göra det både lättare och mer effektivt för fångst. Vad för utrustning behöver du när du fiskar abborre och hur får du störst fångst? 

Vad är abborre för fisk? 

Abborren är en rovfisk och en av Sveriges mest vanliga fisksorter. Du hittar den i vattendrag och sjöar i nästintill hela landet med undantag för en del av fjällregionen. Abborren är en sötvattenart, men du kan fortfarande hitta denna aktiva fisk längs hela den Bottniska viken och Östersjön. Den kan bli upp till hela 60 centimeter lång och kan väga över tre kilo, speciellt honor som man kan se är betydligt större än hanar.  

Även om det blivit noterat på senare år att mängden abborrar har minskat något i Östersjön så finns det sällan fiskrestriktioner mot abborren. Vi har fortfarande en god mängd av dem och det finns heller inte något hot mot fiskarten.  

Vad för beten attraherar abborren och vilken utrustning behöver du? 

När du fiskar abborre går det utmärkt att använda ett allroundspö med en kastvikt upp till ungefär 20-30 centimeter. Du kan även fiska med ett haspelspö som är lite styvare i klingan och en haspelrulle med cirka 2000-2500 i storlek. På vintern är ett pimpelspö att rekommendera.

För beten har du en mängd olika varianter beroende på det ändamål du har med ditt fiske. Även om stort bete oftast fångar stor fisk är det en bra idé att även köpa mindre beten som kan användas för att locka abborren dit du fiskar. De vanligaste betena vid abborrfiske är:  

  • Spinnare 
  • Wobblare 
  • Jiggar 
  • Crankbaits 
  • Jerkbait 
  • Pimpel 

Det bästa all-round betet för abborrefiske är spinnaren. Detta då den är lätt att kroka fisken med, ger starka vibrationer och är lätt att kasta. Jiggar har liknande egenskaper, vilket även gör dem till perfekta beten vid fiske. Om du är osäker på vad för beten du bör träna och investera med, så är det bättre att välja ut ett fåtal beten och lära dig bemästra dem istället för att försöka lära dig att behärska alla. 

Fiska abborren utefter årstid 

Att fiska abborrar är minst lika roligt för nybörjaren som det är för en rutinerad sportfiskare. Detta då abborren ständigt ändrar sina preferenser, men man brukar i regel säga att större beten resulterar i större fångst.

Det finns dock inget färdigt facit till att lyckas få rejält med napp under fiskturen, men om du lyckats få fast en abborre på ditt bete så är chansen stor att det finns betydligt fler i området.  

Fiska abborre sommartid 

Under våren när temperaturer går upp emot 7-8 grader börjar abborren bli väldigt aktiv och lekfull. Du kan därför se dem på väldigt grunt vatten nära stränder. Vid vass och annan växtlighet trivs abborren mycket bra och fisken mår som bäst i varmt vatten där solen kan lysa igenom under ytan. Högtiden för att fiska abborre är därför under sommar och tidigt höst.  

Om du ser små fiskar som hoppar mot vattenytan kan du vara ganska säker på att större abborrar jagar upp dem då fiskarten vanligtvis jagar i stim. Detta betyder dock inte att du endast bör fiska i grunt vatten. Testa gärna på att fiska i både djupt och ytligt vatten, och olika tider på dygnet.

Då abborren tycker om högtryck och ljus, så fiska både i gryningen och på kvällen då fisken är som mest aktiv när ljuset ändras. Får du napp behöver du ta mothugg, det vill säga att du rycker till snabbt med ditt spö för att kroken ska hinna fastna i fiskens mun. 

Pimpla abborre på vintern 

Om du vill testa lyckan att fiska abborre på vintern har du fortfarande en god chans till napp, då abborren fortfarande är aktiv även under isen. Abborren är som mest aktiv under sen vinter mellan februari och mars och störst förutsättningar har du genom att pimpla från isen där den är tillräckligt säker och tjock. 

Under vintern håller abborren hus i varma djuphålor så det är därför en god idé att fiska på cirka 3-10 meters djup. När du fiskar abborre på vintern kommer du säkerligen behöva borra flera gånger för att få fångst och om du ser en närvaro av abborre, men inte får napp så byt gärna ut ditt bete till ett mindre.

Det kanske viktigaste när du pimplar abborre på vintern är att snabbt kasta ned ditt bete igen vid fångst, då fisken alltid simmar i stim, oavsett årstid. 

Lämna en kommentar