5 Tips till att hålla dig torr på vandring!

Uttrycket ”det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder” stämmer i de flesta fall, inte minst när det kommer till vandring. Om du tycker om att vandra under vår-eller höstmånaderna är risken för nederbörd extra stor. 

Att ha rätt kläder och utrustning för skiftande väder gör att du är mer förberedd och kan hålla dig torr under hela din vandringstur. I denna artikel listar vi 5 tips för att hålla dig torr på vandring!  

1. Regnställ 

Vad som skyddar dig och dina kläder som mest vid regnväder är ett effektivt regnställ. Ett regnställ består av både en regnjacka och överdragsbyxor. Varför dessa båda är perfekta att ha med på din vandring är för att de är lätta och oftast inte tar alltför mycket plats i din packning. För regnjackor så kan du välja mellan både jacka och poncho. 

En regnponcho är fördelaktig då du kan skydda både din kropp och din ryggsäck från regn. En poncho är dock inte att föredra om det blåser mycket samtidigt som det regnar då det kan bli svårt för dig att se vart du går med ponchon som rör sig i olika riktningar. En regnjacka ger dig större rörelsefrihet, men du kommer då behöva ett separat regnöverdrag för din ryggsäck.  

En del överdragsbyxor på marknaden har smarta blixtlås i bensluten, som gör att du snabbt kan dra på och av byxorna med skorna på, perfekt om oväntat regn dyker upp under vandringsturen. 

2. Ventilerande plagg under jackan 

Du behöver även tänka på att ha plagg som för bort svett från huden under din regnjacka. Annars riskerar du att bli fuktig och blöt inifrån istället.  

Det finns många skallager och underställ med god andningsförmåga och ventilation som är att föredra vid regniga dagar. Undvik kläder i bomull, oavsett om du vandrar på sommaren eller vintern. Bomull känns snabbt blött mot din hud och tar upp mycket fukt, samt torkar långsamt. Lämna istället bomullstyg till torra vandringsdagar där de gör mer nytta. 

3. Vattentäta skor 

Bra skor för vandring är A och O för att du ska kunna skydda dina fötter mot både fukt, regn, friktion och skav. Se därför till att skaffa ett par vattentäta och ofodrade vandringskängor. Varför ofodrade skor är att föredra är på grund av att foder kan hålla kvar stora mängder fukt i skorna som sedan överförs till dina sockor så fort du stoppar ned fötterna i skorna.  

Tänk även på att byta ut dina sockor under dagen då fötterna lätt blir fuktiga, även om det är bra väder ute. Om du väljer att investera i vattentäta vandringskängor behöver du ha koll på vad för vattentäthet skorna har. Detta mäts i böjningar och finns i ett flertal steg beroende på hur länge det är tänkt att du ska vandra. 

  • 2000 böjningar är passande för cirka 4 kilometers vandring 
  • 4000 böjningar är optimala för cirka 8 kilometers vandring 
  • 8000 böjningar krävs för de vandringar som sträcker sig upp till cirka 16 kilometers vandring 

Vill du ändå ha fodrade skor ifall du exempelvis vandrar i minusgrader kan du köpa en sko med en lös innersko. Om du vet med dig att du kommer behöva vada över exempelvis vattendrag är det en bättre idé att ta av kängorna och byta till en snabbtorkande sko med sulor som avleder vattnet. 

4. Skydda ansiktet 

Med en regnjacka med huva så skyddar du ditt huvud från regn på ett effektivt sätt. Om du endast förlitar dig på huvan kan vattnet tyvärr rinna ned längs halsen. Kombinera därför gärna din regnjacka med en keps som du bär under huvan. Det ger dig god sikt samtidigt som du kan se till att inget vatten rinner ned under din jacka.  

För en del nyare modeller av regnjackor finns det 3D-huvor med integrerade styva skärmar som även håller vattnet borta från ansiktet. För kortare skurar kan ett litet paraply även komma väl till hands för ett extra skydd. 

5. Impregnera dina regnkläder och skor 

Det är lätt hänt att tro att vattentäta regnkläder och skor inte behöver underhållas för att behålla sin vattentäthet. Faktum är att du behöver impregnera både dina regnkläder och skor innan vandring för att du ska få ett så bra skydd som möjligt. Regnkläder impregneras för att hållas täta och för att samtidigt kunna behålla andningsförmågan.  

För vandringskängor är det en god idé att impregnera dem flera gånger för att kunna säkerställa skornas vattentäthet innan du beger dig ut på din tur. 

Lämna en kommentar