Välja häckväxter – Detta bör du tänka på!

Att plantera häckväxter är inte speciellt svårt, men med många olika slags häckar och skötselråd kan det vara svårt att veta vilken du ska välja. Hur mycket tid på skötsel är du beredd på att lägga ned och vad för utseende på häcken är du ute efter?

Vi hjälper dig välja häckväxter till din trädgård och ger tips på vad du bör tänka på!

Varför väljer många häckväxter?

Häckväxter är mycket lättskötta växter, ger ett vänligt intryck i trädgården samtidigt som det är ett perfekt insynsskydd. Häckväxter ser även till att hård vind och buller från gator inte lyckas ta sig igenom till din altan. Att plantera häckväxter i trädgården både höjer upp intrycket av andra blommor och rabatter som du har och är även ett gott alternativ för de delar som du vill dölja, som exempelvis soptunnan.

Påverkar klimatet vilken häck du bör köpa?

Förutom tycke och smak av häckar och vad som passar bäst till din trädgård finns det andra saker du behöver ha i åtanke innan köp.

Vart i landet du bor påverkar hur bra häcksorten du väljer kommer må och då häcken är tänkt att överleva på en och samma plats under en längre tid är det en fördel om du tar reda på vilka häcksorter som är optimala för det klimat du har omkring dig. Hur mycket sol platsen har, om platsen är blåsig och jordmån är alla faktorer som spelar in i valet av häck.

Bestäm innan köp om den ska vara friväxande eller formklippt

Hur vill du att din häck ska växa? Du kan antingen låta häcken vara formklippt, vilket innebär att du behöver klippa din häck minst en gång om året. I annat fall kan du låta din häck växa fritt och klipper endast ned den en gång när du köpt och planterar den. Det är en bra idé att du funderar ut hur mycket tid du är beredd att lägga ned på din häck innan köp, då skötseln skiljer sig avsevärt åt.

För fristående växter är en häck med dekorativa blad och en blomning att föredra, då de brukar ta mer plats än en formklippt och ger ett mer naturligt utseende. För formklippta häckar så formas häcken redan från start för att kunna grena sig och bli tät ända nedifrån. Detta ger en fin helhet till resten av trädgårdens blommor. Om du vill ha en något högre formklippt växt är Tujor ett perfekt exempel av häck.

Blommande eller grön häck?

Nästa fråga är om du vill ha en helt grön häck eller en som är blommande. De blommande häckarna är även de som ofta är friväxande, då du tyvärr kommer bli tvungen att klippa bort en del av blomningen ifall du är ute efter en formklippt häck. De blommande häckarna ger ett romantiskt uttryck till din trädgård och är även mycket lätta att sköta om.

Om du är ute efter en häckväxt som både kombinerar glansiga blad med blomning kan prydnadshäcken Lagerhägg vara precis det du söker. Lagerhäggen ger både ett vackert utseende och avskildhet på grund av sina tätt växande grenar. Om du har svårt för att bestämma dig för vad för slags häckväxt du ska välja kan du även med fördel välja att både plantera friväxande och formklippta häckar!

Lämna en kommentar