Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Bästa hängmattorna för övernattning 2024 – Sov skönt under bar himmel!

1. Flying Tent 2. Relags Mosquito Traveller 3. Ticket To The Moon King Size Hammock
Flying Tent Relags Mosquito Traveller Ticket To The Moon King Size Hammock

För den vana camparen och vandraren finns det situationer då ett tält kan komma att kännas överflödigt. Det tar plats i packningen och en del lägger även på ett par kilos tyngd, vilket kan bli avgörande när du är ute och vandrar. Ett smart alternativ till tältet som underlättar vandringsturer är en hängmatta för övernattning. De är ultralätta och supersmidiga att packa ned. Vad bör du ha i åtanke när du ska investera i en hängmatta och hur hittar du de bästa hängmattorna för övernattning?

Vi har listat våra mest självklara val av hängmattor i olika material och modeller och här är våra vinnare!

Topp 3 hängmattor för övernattning – Bäst i test!

Bästa hängmattorna för övernattning - Flying Tent1. Vår vinnare! Flying Tent

 • Antal personer: 1
 • Vikt: 320 g
 • Max vikt: 120 kg
 • Dimensioner: 310 x 120 cm
 • Myggnät: Ja

Vår vinnare bland hängmattor är ett allt-i-ett tält från Flying Tent som fungerar som en hängmatta, ett bivytält och en regnponcho! Detta hängmattetält kan även användas som en-personstält på marken och fungerar minst lika bra för utomhusutflykter som längre vandringar i varierad terräng. 

Valmöjligheten att använda denna hängmatta genom att antingen hänga upp den mellan två träd eller sova i på bar mark gör att det är ett mycket mångsidigt val med flera fina extra funktioner. Hängmattan har ett integrerat myggnät i meshtyg som skyddar dig mot ovälkomna kryp nattetid och genom att ta bort den övre delen av nätet med dragkedjan på sidan förvandlas Flying Tent till en klassik hängmatta på nolltid.

Vad vi uppskattar mest med denna hängmatta är dess höga kvalitet och mångsidiga användning. Förutom att den är en sovplats på både mark och i luften, kan den dessutom användas som en regnponcho vid oväntade väderskiftningar! Hängmattan har en vikt på endast 320 gram, vilket gör att den är hur lätt som helst att ha med på dina äventyr utan att lägga till extra tung vikt till packningen.

Hängmattan är vattentät och har smart ventilation, samtidigt som den har ett färgkodat duraflex-spännsystem som gör montering av den lätt som en plätt. Flying Tent är det självklara valet för friluftsmänniskan som söker en robust och flexibel sovplats för sina utomhusaktiviteter!

Se priset

Bästa hängmattorna för övernattning - Relags Mosquito Traveller2. Relags Mosquito Traveller – Hängmatta med myggnät!

 • Antal personer: 1
 • Vikt: 445 g
 • Max vikt: 90 kg
 • Dimensioner: 220 x 140 cm
 • Myggnät: Ja

Relags outdoor equipment är det etablerade friluftsmärket med outdoor utrustning för camping och vandring. Deras hängmatta Mosquito Traveller är en hängmatta för en person som är mycket lätt och funktionell att ha med ute på vandringen. Den väger endast 445 gram, vilket gör den perfekt att ha med på camping och vandring där du vill att din packning ska vara så lätt som möjligt.

Mosquito Traveller är gjord av fallskärmsnylon, vilket är ett slittåligt och säkert material och hängmattan har ett medföljande myggnät. Nätet hålls upp med hjälp av en gummilina mellan hängmattans två upphängningspunkter. Nätet håller tätt mellan mattan och nätet med en dragkedja och du blir myggfri under dina nätter ute i det fria. Du kan även vika bort nätet enkelt och snabbt när du inte behöver använda det.

Ett tips är att hänga upp hängmattan på det brasilianska sättet, genom att hänga upp hängmattan löst, men högt så den hänger ned djupt. På detta sätt blir din liggställning helt rak och du kan utan problem sova bekvämt och skonsamt i flera timmar utan problem.

Denna hängmatta hamnar på vår andraplats då det är praktiskt, lätt och har ett medföljande myggnät som gör din campingupplevelse till en ren fröjd!

Se priset

Bästa hängmattorna för övernattning - Ticket To The Moon King Size Hammock3. Ticket To The Moon King Size Hammock – Kvalitativt budgetval! 

 • Antal personer: 3
 • Vikt: 700 g
 • Max vikt: 200 kg
 • Dimensioner: 320 x 230
 • Myggnät: Nej

Ticket To The Moon är det Balibaserade märket som tillverkar campinghängmattor och har som mål att alltid ligga i framkant gällande kvalitet och funktionalitet av deras produkter. Hängmattan King Size Hammock är en mycket rymlig och bekväm hängmatta som passar hela familjen på campingturen. 

Hängmattan är mycket lätt att bära med sig på campingturen och är snabb att både montera upp och ned. Denna hängmatta är minst lika smart att hänga upp i skogen som den är att ha i trädgården för lata dagar i solen. Om det är tänkt att du ska sova i denna hängmatta på campingturen rekommenderar vi dock att du köper till ett myggnät, som skyddar dig mot kryp på natten.

King Size Hammock kan ta en maxvikt på hela 200 kilo, vilket gör att du med lätthet kan ligga 2-3 personer i hängmattan samtidigt. Den har en mycket lätt vikt på 700 gram, med tanke på den vikt den kan hålla.

Vi rekommenderar detta budgetval av hängmatta för familjen som är ute efter en matta som fungerar minst lika bra i trädgården som för utomhusaktiviteter i naturen. Rep för att hänga upp hängmattan ingår dock ej, en god idé är därför att köpa till Ticket To The Moons egna rep Attachment Rope Pouch.

Se priset

Vem behöver en hängmatta?  

När du ska köpa en hängmatta för övernattning är det första du behöver tänka ut vilket ändamål du ska ha hängmattan för. Är det ett komplement till ett tält, som du ska använda sporadiskt eller vill du ersätta hängmattan mot tältet helt och hållet? Kika även på maxvikten av hängmattan så du kan vara säker på att det håller för så många personer som du har tänkt använda den för.

Många som använder hängmatta idag istället för tält, vet att luftmadrasser och liggunderlag för att få en god sömn i ett tält, inte längre är nödvändigt. Hängmattor är otroligt bekväma för camping och är även fördelaktigt om du tänkt campa i blöt eller ojämn terräng, då du slipper känna av det när du sover. Dessutom så når inte oinbjudna kryp dig på samma sätt som om du hade sovit i tält.

En hängmatta kan förstås endast användas i områden där det finns gott om träd, så du kan knyta fast den för övernattning. Är du en vandrare som tänkt ge dig ut på kalfjäll behöver du därför ett tält för att kunna övernatta i naturen. 

3 vanliga frågor om hängmattor:

✅ Vilket trädavstånd bör man ha när man hänger upp en hängmatta?

När du ska hänga upp en hängmatta är det idealiskt ifall du har två träd som står cirka 3 meter från varandra för en standard storlek. Större hängmattor kan behöva större avstånd. Med för korta avstånd sträcks inte hängmattan ut ordentligt. Har du inte träd med längre mellanrum kan du dock hänga upp hängmattan högre upp och få en större böj eller göra en knut på linorna för att korta ned hängmattan.

Har du motsatt problem, att träden står långt ifrån varandra kan du förlänga hängmattan med rep som når ut till träden.

✅ Är en hängmatta bekväm och ryggvänlig att sova i?

En diagonal liggställning håller ryggen rak när du sover och därmed fördelas din vikt jämnt och din rygg stöds av hängmattan. I Brasilien exempelvis används hängmattan ofta istället för en säng. Eftersom hängmattan anpassar sig efter kroppen är de rekommenderade av bland annat sjukgymnaster. Skulle det vara så att du fryser i din hängmatta kan du svepa in dig med tygsidorna, som gör att du ligger insynsskyddad och varm.

✅ Hur kan jag hänga upp hängmattan med hjälp av en fästanordning?

För att hänga upp hängmattan använder du dig av antingen rep eller hänger upp hängmattan på hängmattskrokar. Här är det viktigt att du använder dig av rep som är starka nog, så de kan hålla vikten av personerna som ska ligga i den. Du kan även använda dig av en kedja eller spännrem som alternativ för ett rep.

För att få ned din hängmatta gör du det lättast med hjälp av hängmattskrokar eller karbinhakar.

Jämför alltid olika märken och modeller innan du bestämmer dig

När du ska köpa den bästa hängmattan för ditt behov så gynnar det dig om du jämför många olika modeller och märken mot varandra, då de har olika extra funktioner och är gjorda av olika slags material. Du bör även tänka ut för vilken årstid du ska ha din hängmatta till. Vår och höst har lite ostadigare väder än sommarsäsong. Om du ska campa i annan årstid än sommar, kan det vara bra om du köper en hängmatta i ett slittåligt och vindskyddande material för att skydda mot kallare väder.

Vår undersökning av olika hängmattor för övernattning visar på att det finns en hel mängd starka och kvalitativa hängmattor på marknaden beroende på vilken slags aktivitet den är tänkt att användas till. Hängmattor idag är av en mycket hög standard och är ett mycket gott alternativ eller komplement till ett tält. Det finns därför en hel del olika modeller i alla prisklasser, från budget till mer premiumval.

För den vana camparen som har tänkt att köpa en hängmatta som helt ska ersätta tältet har du en hel del överväganden du bör göra. Se hängmattan som en investering och lägg lite extra pengar så du kan få en hängmatta i ett slittåligt material som har samma kvalitet som ett tält.

För friluftsmänniskan som ska ut på krävande turer är det mycket viktigt att din hängmatta är ultralätt och tar liten plats i packningen. Ska din hängmatta helt ersätta tältet kan du köpa en hängmatta som är lite tyngre, då den med stor sannolikhet har fler användbara funktioner än en hängmatta i budgetklassen. 

Det finns även andra finesser som kan vara bra att titta efter när du köper hängmatta. Exempelvis kan du titta lite extra efter funktioner som gör hängmattan lätt att hänga upp, ifall du inte är väldigt duktig på knutar och upphängning. Det är mycket viktigt att du sätter upp hängmattan rätt, så du inte riskerar att falla i backen, speciellt om hängmattan hängs upp på en högre höjd. En hängmatta är dessutom mycket lättare och snabbare att få upp än ett tält för övernattning. 

Så väljer du den bästa hängmattan efter behov!  

När du ska välja hängmatta är det, som med mycket annat, viktigt att du funderar på vart du kommer använda din hängmatta och till vilken slags aktivitet. Fundera därför på detta innan du köper en. Är det tänkt att du ska ha hängmattan för lata dagar i solen, eller som en sovplats under en vandringstur? Detta kommer med säkerhet påverka ditt val, både i pris, material och vikt.

I denna artikel har vi valt att fokusera på hängmattor för övernattning och därmed sitter de på en del extra funktioner, är gjorda av slittåliga material och är lätta i vikt så de passar för camping och vandring. Att sova i hängmatta istället för tält passar även perfekt för de som vill ha lite utsikt från sin sovplats och verkligen känna att de blir ett med naturen.

Någonting annat du bör ha i åtanke när du köper hängmatta är dess storlek. Är det meningen att du ska sova ensam i din hängmatta eller  är det tänkt att ni ska kunna sova två i den? De flesta hängmattor för övernattning är konstruerade för att du ska kunna sova två i, men var noga och dubbelkolla detta när du köper hängmatta om det är tänkt att det ska vara för två. En hängmatta bör alltid även vara så lätt som möjligt, då du kommer bära runt på den som packning under hela vandringen.

En annan viktig punkt att ha i åtanke när du väljer hängmatta är om det har medföljande myggnät till. Det går alltid att köpa till myggnät ifall hängmattan inte redan har ett. Vi rekommenderar dock att du alltid har myggnät till din hängmatta för att du ska kunna få en så lugn och fin sömn utomhus som möjligt.

Vilken hängmatta som passar dig och dina ändamål bäst kan egentligen bara du svara på, men med lite extra information om hur du bör tänka hoppas vi att det gör ditt val lite lättare!

Lämna en kommentar