Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Bästa vandringsstavarna 2024 – Effektivare och säkrare vandring med stavar!

1. Swix Sonic Pro Tail, Carbon 2. Black Diamond Distance FLZ Trekking Poles 3. Scott Pole Cascade 2-part Foam
Swix Sonic Pro Tail, Carbon Black Diamond Distance FLZ Trekking Poles Scott Pole Cascade 2-part Foam

Älskar du att vandra i fjäll och skogar, men vill minska påfrestningar på både knän och leder? Då kan lösningen vara ett par bra vandringsstavar! Ett par stavar speciellt anpassade för vandring är både kompakta och lätta för att du på bästa möjliga sätt kan njuta av din vandring utan bekymmer. Förutom dess vikt, vad mer bör du ha i åtanke innan du gör ditt slutgiltiga val av vandringsstavar? Hur hittar du de bästa vandringsstavarna 2024?

Vi har listat våra bästa val av vandringsstavar på marknaden i olika modeller och märken och här är våra vinnare!

Topp 3 bästa vandringsstavarna

Bästa vandringsstavarna - Swix Sonic Pro Trail Carbon1. Vår vinnare! Swix Sonic Pro Tail, Carbon

 • Längdspann: 100-135 cm
 • Vikt per par: 335 g
 • Hopfälld längd: 39 cm
 • Ställbar längd: Nej

Det norska varumärket Swix har en lång erfarenhet av skidutrustning och andra vinteraktiviteter. Deras stavar Sonic Pro Tail är en ultralätt stav på endast 335 gram per par med hög styvhet perfekta för både vandring och löprundan!

Dessa stavar är gjorda utav det mycket lätta och tåliga kolstål-materialet och de hålls på plats även under större tryck. De är mycket stabila och justerbara i längden, så du kan använda dem med bästa möjliga komfort utan att få ont i armar eller att få skavsår.

Stavarna är hopfällbara, vilket gör dem perfekta att ha med på resan, då de inte tar någon stor plats i den resterande packningen. De är även utrustade med ett Sonic Locking System, som är ett låsningssystem så du kan låsa stavarna där du vill ha dem. Trugan är utbytbar så du med fördel kan använda stavarna året om. Handtaget är dessutom gjort i kork vilket gör dem extra bekväma under längre vandringar.

Dessa vandringsstavar är det självklara valet för den som är på språng som vill satsa på ett par mycket hållbara, stabila och extremt lätta stavar, perfekta för längre turer!

Se priset

Bästa vandringsstavarna - Black Diamond Distance FLZ Trekking Poles2. Black Diamond Distance FLZ Trekking Poles – Anpassningsbar premiumstav!

 • Längdspann: 125-140 cm
 • Kön: Unisex
 • Hopfällbar: Ja
 • Ställbar längd: Ja

Black Diamond är det etablerade märket som skapar utrustning till skidåkare och friluftsentusiaster världen över. Deras modell Distance FLZ Trekking Poles vandringsstavar är en mycket anpassningsbar stav som är fullt justerbara och vikbara för den vana vandraren.

Ett förbättrat stöd i skarvarna gör den 30% styvare än dess föregående modell. Med detta stöd har stavarna större hållbarhet och stabilitet när du är ute på vandring. Låsmekanismen har även förstärkningar så du kan vara helt säker på att stavarna är låsta under inställning. Du kan justera längden efter behov och stavarna är utav en tredelad konstruktion.

Handgreppet är helt ergonomiskt utformat med EVA-skumgrepp, som ger bästa möjliga fäste och grepp. Du behöver inte längre vara orolig för att din hand slinter och att du skadar dig under din tur. Vi kan starkt rekommendera dessa premiumstavar för den vana vandraren som söker en stav med högsta möjliga komfort och stöd.

Se priset

Bästa vandringsstavarna - Scott Pole Cascade 2-part Foam3. Scott Pole Cascade 2-part Foam – Justerbar stav för alla årstider!

 • Längdspann: 100-140 cm
 • Vikt: 290 g
 • Hopfäll längd: 80 cm
 • Justerbar: Ja

Märket Scotts stavar Pole Cascade 2-part Foam är ett par mycket prisvärda och smidiga stavar som även är mycket lätta i vikt, med sina 290 gram. Stavarna är helt justerbara så du kan ställa in dem efter önskemål för bästa möjliga passform. 

Stavarna är gjorda utav robusta aluminium och är dubbelt så starka i förhållande till industristandarden. Du kan därför känna dig helt säker och stabil med dessa stavar i dina händer. Stavarna är, som vi nämnt tidigare mycket lättviktiga i förhållande till dess otroliga styrka och du kan fälla ihop stavarna för lätt förvaring.

Handtaget är gjort av det bekväma Foam Cork-materialet och är designade så du kan använda stavarna under flera olika säsonger, även utan några handskar på. Därför kommer även stavarna med två olika trugor, en för sommarbruk och en för vinterbruk.

Dessa stavar är därför det perfekta valet för dig som söker ett par vandringsstavar som du kan använda året runt. Dessutom har staven en lättviktig handledsrem som ger en hög komfort när du är ute på längre vandringar.

Se priset

Vem behöver ett par vandringsstavar?  

Om du går på längre promenader och dessutom i skogsterräng kan ett par vandringsstavar hjälpa dig på vägen på ett flertal olika sätt. Stavarna kan hjälpa dig att få en bra teknik och på så sätt även hitta en stadig puls när du går. Du kan med lätthet få en högre takt i dina steg och stavarna hjälper dig även med balansen på underlag som är ojämna.

Om du har knä – eller ledproblem är ett par vandringsstavar ett gott alternativ när du promenerar, oavsett årstid. Stavar som är anpassade för vintertid sitter även på extra funktioner som spets som hjälper dig att vandra stadigt på underlag som exempelvis snö och slask.

Hur har vi utsett de bästa vandringsstavarna 2024?  

När du ska köpa vandringsstavar är det första du behöver lista ut vilken årstid du ska använda stavarna till. Detta behöver du veta då det påverkar vikten, materialet och en del extra funktioner som stavarna kommer med. Det finns tvådelade eller tredelade stavar som båda är speciellt anpassade för olika underlag och aktivitet.

När du bestämt dig för vilken årstid och till vilken aktivitet du kommer använda dina stavar till är det mycket lättare att veta vad du bör titta lite extra efter.

Vi har lyckats komma fram till våra resultat genom att jämföra många olika modeller och märken på marknaden. Vi har lagt stor vikt vid stavarnas vikt, material, om det är hopvikbart och vilka extra funktioner de sitter på som är speciellt anpassade för vandring. Vi har tagit del av tillförlitliga topplistor och tittat på kundrecensioner för att komma fram till våra val.

När du bestämt dig för vilka slags vandringsstavar du har mest användning för enligt ditt egna behov kan du börja jämföra dessa typer mot varandra. Vi rekommenderar att du tittar på stavar i olika prisklasser, då de lite dyrare valen dessutom ofta har större användningsområden ifall du är ute efter stavar som fungerar året om.

3 vanliga frågor om vandringsstavar:

✅ Vad finns det för olika typer av stavar?

De flesta vandringsstavar idag är antingen tvådelade eller tredelade. De går även att fälla ihop, så du på ett enkelt sätt kan ha med dem i din packning under vandring eller campingturen.

Den tvådelade staven är stadig och slittålig, och används främst vid skidåkning. De klarar också av mer hårt tryck än den tredelade staven, men tar lite mer plats och är även tyngre. Den tredelade staven är mycket lätt att ha med på vandringen, så den är ultralätt och kompakt. Dessa stavar används främst till trekking, vandring och även klättring.

✅ Har aktiviteten och väderleken betydelse för vilken stav jag bör köpa?

Absolut har den det. Stavar som används vintertid är ofta utav starkare material och mer robusta än de som används för exempelvis vandring sommartid. Därför är det en god idé att först bestämma dig för vad du behöver dina stavar till, vilken årstid och aktivitet innan du gör ditt köp.

✅ Vilka andra funktioner bör du ha lite extra koll på?

Det viktigaste är att de är lätta att gå med, då du under en vandring helst inte vill lägga på onödig vikt, då du lyfter armarna upp och ned oavbrutet under en längre tid. Många vandringsstavar på marknaden skiljer sig med flera 100 gram, därför är det mer än viktigt att du känner att stavarna känns lätta på handen.

Även materialet bör vara lätt och kännas ergonomiska att greppa tag om. Handledsremmar är även de en bra funktion, då de avlastar händerna och minskar risken för att du tappar greppet.  Andra funktioner som kan vara bra att titta efter är stavar med spets om det är tänkt att du ska använda dem på tuffare underlag som snö eller is.

Jämför alltid olika märken och modeller innan du bestämmer dig

När du är ute efter de bästa vandringsstavarna för just ditt behov så är det en god idé att du alltid jämför olika modeller, material och funktioner mot varandra innan du gör ditt slutgiltiga val. Vandringsstavar gör din träning mer skonsam och minskar påfrestningar på både knän och fötter. Det är därför viktigt att du hittar rätt stavar som kan hjälpa dig med tekniken för en stabil och bekväm vandring.

Genom vår undersökning har vi sett att det finns ett mycket stort urval av vandringsstavar på marknaden som både är kompakta, lätta och besitter en hel del extra funktioner beroende på tänkt årstid då de ska användas. Standarden på stavar är därför mycket hög och det finns en hel rad olika märken och modeller i olika prisklasser.

För en van friluftsmänniska som vill ha stavar för vandring i tuffare terräng som exempelvis ojämn sten, lera, snö eller is är den tvådelade staven att rekommendera. De har ett mer robust material som lämpar sig för vinterträning, men de är inte lika lätta att ha med sig på vandringen som den tredelade staven. För den som har tänkt att gå på vandringstur i lätt klimat, terräng  och under sommarhalvåret kan det gott och väl räcka med ett lätt alternativ i en lite billigare prisklass. 

Se även efter de extra funktioner som stavarna har, beroende på vart du har tänkt använda dem. Ska du på längre vandringar med annan packning är det viktigt att dina stavar är lätta, kompakta och hopfällbara, så du inte lägger på extra vikt i onödan. Du behöver även anpassa dina stavar efter din längd. De behöver kunna justeras för optimal komfort, då stavar blir som en slags förlängning av dina egna armar. 

Så väljer du de bästa vandringsstavarna efter behov!  

Det är alltid viktigt att du väljer stavar efter behov. Men det finns en hel del olika funktioner som staven sitter på som du bör titta efter när du ska köpa dina egna. Materialet på stavarna bör vara lättviktiga, som exempelvis aluminium eller kolfiber. En god stav bör vara ergonomiskt konstruerad och ge ett bra grepp utan att glida. Handtagen är oftast gjorda utav plast eller skum för god komfort. 

Är det tänkt att du ska använda dina stavar vintertid bör du köpa ett par med spets. Detta för att du ska kunna gå stabilt med dem på tuffare underlag som is och snö. På de flesta stavar kan du även byta ut spetsen mot nya, vilket gör dem mycket hållbara.

Vad har vandringsstaven för truga? Trugan är den runda delen längt ned på din stav som visar på vilket slags underlag staven är anpassad för. För vandring sommartid bör du ha en stav med mindre truga, medan vintertid är det mer fördelaktigt att trugan är större då den är lämpad för snö. Det finns de stavar där trugan är utbytbar, och du kan då använda samma stavar för olika årstider. 

Oavsett vilka vandringsstavar som faller dig bäst i smaken hoppas att denna guide har hjälpt dig på vägen till att hitta de bästa vandringsstavarna för just dig!

Vilka tycker du är de bästa vandringsstavarna? Skriv en kommentar nedan!

Lämna en kommentar